Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Utolsó munkanapok a határvámokon

Megkapta felmondólevelét a rajkai és hegyeshalmi vámhivatal megmaradt dolgozóinak többsége.

 Milliárdos beruházások sorsa

Kérdés még az is, hogy a rajkai határátkelő objektumai- nak – amelyek milliárdos nagyságrendű beruházással né hány évvel ezelőtt épültek – a vámudvar megszűntével mi lesz a sorsa. Az elképzelések szerint a rajkai létesítmény egy fajta bázisa lehet a jövedéki termékek adóztatásának, azokat a VPOP raktárbázisként hasznosíthatja. Esetleg logisztikai központként működhetnek tovább, hiszen ezek főútvona lak mentén vannak és jó infrastruktúrával rendelkeznek.
A szlovák és osztrák határhoz közel, Mosonmagyaróváron és környékén idén májusig három vámudvar is működött: egy a Laj ta-parti városban, egy Hegyesha lomban, illetve Rajkán. A májusi uniós csatlakozás után a moson magyaróvári vámhivatal meg szűnt, a két határállomáson pedig felére csökkentették a személyi ál lományt. Januártól ez a két hely is megszűnhet, s a megyében kizáró lag Győrben lehet majd a vámolási feladatot elvégezni.

December 15-ig összesen 307 munkatársától válik meg országosan a vámható ság. A több száz dolgozó elbocsá tása mellett attól is tartanak, hogy a mosonmagyaróvári fuvarozók nem a megyeszékhelyen, hanem a közelebbi nickelsdorfi vagy pozsonyi udvarban vámoltatnak, s viszik ki ezáltal a hasznot is. Már így is je lentős kárt okoz az államnak, hogy a fuvarozócégek belépés előtt Ro mániában, Ukrajnában, Ausztriá ban vagy Szlovákiában tankolnak, mivel olcsóbb ott a benzin. Így egy szállítóautón egy ezer kilométeres út során hatvanezer forintot lehet megspórolni hetente. Megszűnő munkahelyek Az uniós csatlakozással egy idő ben több tucat dolgozó maradt munka nélkül a megszűnt mo sonmagyaróvári vámhivatal mi att.

A hegyeshalmi és rajkai vám kezelő létesítményből a nyugati határszélről nyolcvan, az északiról 72 dolgozó távozott vagy tette át székhelyét az ország keleti vagy déli végébe. Május elsejével össze sen több mint 250 vámos mun kája szűnt meg a Nyugat-Dunán túlon. Rajkán harmincan, He gyeshalomban közel százan ma radtak. Információink szerint ja nuártól mindkét vámkezelő léte sítmény megszűnhet, s a megyé ben csak a győri működik tovább. A vámhivatalok ügyeit jogutód ként ez végzi.

A regionális köz pont látja el az adóztatási és enge délyezési feladatokat, a győri hiva tal pedig hatósági feladatokat vé gez: a változás nyomán a vámhi vatal illetékességi területe mintegy háromszorosára nőtt. Az uniós csatlakozás kapcsán a feladatok valamelyest csökkentek és az úgy nevezett „harmadik országból" ér kező forgalomra koncentrálódik az ellenőrzés. Május elsejétől há rom vámkezelő hely működik Győrben.

Az ügyfelek számára el sődlegesen a győri ipari parkban lévő társaságnál végzik a vámügy intézést, vámkezelést a nap hu szonnégy órájában. Euróezreket vihetnek ki Információink szerint a he gyeshalmi és rajkai vámosok többsége már megkapta fel mondólevelét. Egy névtelensé get kérő érintett lapunknak el mondta: a határszél vámkezelő hely nélkül maradhat, s ez sú lyos gondokkal járhat.

– Azok a mosonmagyaróvári vagy környékbeli fuvarosok, akik eddig a hegyeshalmi vagy rajkai létesítményt használták, a kisebb távolság miatt a csupán tíz kilométerre lévő nickelsdorfi vagy a szintén közeli pozsonyi vámudvart választhatják. Ezál tal euróezreket vihetnek ki az országból. A VPOP-tól elbocsá tott dolgozók csak az ország másik végében kaphattak volna állást, ám ezt kevesen vállalták. A munka nélkül maradt finán coknak nincs túl sok lehetősége: gyarapítjuk majd „az adót nem fizetők" táborát. Úgy tudom, a munkaügyi központ értesült a leépítésekről, mi pedig kitölt hetjük a féléves felmondási időnket.

Az importőr dönt A szállítmányozással foglal kozó mosonmagyaróvári Kár páti Zoltán szerint az államnak nem mindegy, hogy a fuvarozók az unión belül melyik ország ban fizetnek vámot. Mint mondja, azt, hogy Győrben vagy Nickelsdorfban fizessenek, mindig az importőr határozza meg, a szállítóknak ebbe nincs beleszólásuk. Az ügyben megkérdeztük Sipos Jenőt, a VPOP szóvivőjét is, aki írásban feltett kérdéseinkre lapzár tánkig nem válaszolt, valamint Tajti Tamás alezredest, a győri vámhivatal parancsnokát, aki vi szont nem tudott választ adni kér déseinkre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jordánia, a megfizethető napfény

Hetente háromszáz magyar fordul meg Jordániában, ahol novemberben is harminc fok van. Tovább olvasom