Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Ütősök vetélkedője szólóban és duóban

A győri Liszt Ferenc Zeneiskola szervezésében mától vasárnapig rendezik az V. Országos Maros Gábor Zeneiskolai Szóló és Duó Ütőhangszeres Versenyt, amelynek ötlete és megvalósítása az intézmény egykori ütőtanárához fűződik. Emlékére ettől az évtől viseli az ő nevét a rangos megmérettetés, melyre ezúttal 43 zeneiskolából 130 növendék jelezte részvételi szándékát.
Maros Gábor 1952. szeptember 17-én született Budapesten. Anyai nagyapja Harmat Artúr, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1926-ban egyházzenei tanszakot alapított. Édesapja, Maros Rudolf Győr városának ösztöndíjával került a budapesti zeneakadémiára, ahol Kodály Zoltánnál szerzett zeneszerzés-diplomát. Testvérei Maros Miklós Svédországban élő zeneszerző és Maros Éva hárfaművész. Maros Gábor a budapesti Bartók Béla Szakiskola elvégzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán kapott 1974-ben ütőtanári diplomát. Első munkahelye a veszprémi Csermák Antal Zeneiskolában volt, ahol megszervezte az ütő tanszakot és több növendéket pályára készített. 1979-ben a Győri Filharmonikus Zenekarhoz került timpanistának és ezzel egy időben megkezdte a győri Liszt Ferenc Zeneiskola ütő tanszakának megszervezését, ami napjainkra egy jó hangszerparkkal ellátott, 50 fős tanszakra bővült. Tanításában jelentős helyet fog lalt el a kamarázás. A különböző képességű gyerekek érdeklődését is fel tudta kelteni a rájuk szabott feladatokkal. Ennek érdekében rengeteg átiratot készített. Azt vallotta, hogy az együtt muzsikálás ténye, tanítása nagy nevelő erőt ad az ezzel élni tudó pedagógusnak. Ezek a tények inspirálták, hogy zeneiskolások részére kezdeményezzen egy országos szóló-duó versenyt, ami 1994-ben valósult meg először. További lendületes munkáját 2001-ben bekövetkezett hirtelen halála akadályozta meg.
A zeneszeretőket szívesen látják a különböző helyszíneken ma délután fél egytől a zeneiskola (Liszt Ferenc u. 6.) dísztermében, négy órától pedig a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában (Rákóczi u. 57.). Szombaton kilenc órakor folytatódik az egész napos verseny a Richter-iskolában, a díjkiosztó gálát vasárnap délelőtt tíz órakor a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban tartják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnézi a kormányfőjelöltek vitáját?

Tovább olvasom