Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Üvegtigris 2

Ha minden jól megy, a dolgok gyakran rosszra fordulnak. Az Üvegtigrisnél akkor is rosszra fordulnak, ha előtte se ment jól.

Lalit a büfést és simlis, félbűnöző vagy csak félkegyelmű barátait komoly veszély fenyegeti. Érzik, hogy itt az idő, cselekedni kell! De nem teszik, mert mindig közbejön valami: egy esküvő, egy temetés, egy meteor, egy térkép, egy gazdáját beköpő Trabant, egy aligátor vagy egy körhinta. Lali ebben a részben is igyekszik megszelídíteni az Üvegtigrist és a világot - de a Tigrist nem lehet…

INFÓ

A történet első olvasatra talán nem hordoz magában különösebb borzongató izgalmakat: egy útszéli büfékocsi egyáltalán nem ambiciózus tulajdonosa, Lali különös, időben és térben is megfoghatatlan világban él öt barátjával, aki a maguk módján próbálnak boldogulni - és a maguk módján vallanak ezek a próbálkozások rendre kudarcot. Ám helyzetük és ők maguk attól lesznek izgalmasak, hogy Laliék akkor sem adják fel életmódjukat, ha a külvilág szemében már megbuktak. Mert az ő szemükben a külvilág lényegtelen, sajátos öntörvényű világukban jól érzik magukat és nem is akarnak szembesülni azzal, hogy rég letértek arról a pályáról, amelyen a világ közben halad.

Az elmúlt öt év sikereit követően minden jel arra mutatott, hogy a Tigris történetét folytatni kell. A tinnyei tóparton 2005 nyarán újra felépült az Üvegtigris és újra megjelentek a sokak által szeretett figurák. Jött Gaben a terveivel, Csoki a még jobban felturbózott Babettájával, Róka a seftes kacatjaival, Cingi az új hangszerével. Természetesen várta őket Lali, aki még jobban berendezkedett Tigrisével a tájban és Sanyi, aki… Nos nem lett sokkal eszesebb és nem lett sokkal tisztább sem, ám aki továbbra is száz százalékosan Sanyi…

A történetben most külső veszély fenyegeti az Üvegtigrist és Laliékat, egy építési vállalkozó úgy döntött, hogy lakóparkot épít a tóparton és ki akarja onnan vásárolni Lalit. Neki nem a pénz számít, hanem hogy ez az akadály tűnjön el az útjából. Lali ugyanezt akarja, csakhogy számára az életébe betolakodó üzletember az akadály, akit szeretne eltüntetni közeli és távoli jövőjéből. Hogy van-e az a pénz, amiért Lali lemond a Tigrisről és hogy a hat barát hogyan reagál ebben a fenyegetett helyzetben? Ezekre talált válasz a film. Amelyben a hat barát közül egyikük - Cingár - párra lel, sőt nősülni készül és a legénybúcsújára készül egy sziget, amelyre hőseink visszavonulnak, amikor a tóparton egy hirtelen jött turistacsoport és futóverseny miatt számukra már elviselhetetlenül nyüzsgővé válik az élet.

Rudolf Péter rendező, társ-író, főszereplő (Lali)
- Pontosan tudom, hogy milyen veszély második részt létrehozni. Azért vagyok mégis bátrabb ez ügyben, mert a mi esetünkben nem az Üvegtigris első részének története "ütött be", hanem azok az elképesztő karakterek és dialógusok, amelyek esetében Búss Gábor Olivér barátom úgy használja a magyar nyelvet, az argót, ahogyan annak idején a polgári színházban Szomory Dezső és Szép Ernő használta a nyelvet. Nekünk ezeket a karaktereket kellett újabb és újabb helyzetekbe hoznunk, és nem egy másik történetet kellett kreálnunk. Ugyanakkor persze nagy volt a felelősség, különösen, hogy tudjuk, milyen sok embernek jelenti ez a film azt, amit egy sör, vagy egy jó bowlingozás a haverokkal - tehát mély depressziós és pocsék napokon az Üvegtigris kazettáért nyúlnak és újra és újra megnézik a filmet. Ez felelősség, mert szeretném, ha ők jól éreznék magukat.

Ugyanakkor nem akartunk ugyanolyan filmet csinálni, mint az első rész, hiszen mi magunk is változtunk és az elmúlt öt év rajta is kell hogy legyen az arcunkon, a lelkünkön. Azt gondolom, hogy a világ az első rész bemutatás óta eltelt öt évben hidegebb és ridegebb lett. Épp ezért még jobban szeretem őket, a film karaktereit, akik minden vergődésük és árulásuk ellenére mégiscsak összekapaszkodnak ezen a szigeten, amely most az Üvegtigris 2-ben valóban egy szigetté válik…

A közönség megszerette ezeket a karaktereket, megszerette a sztorit, sőt a helyszínt is, hiszen egy-egy internetes holnapon, amelyekre barátaim hívták fel a figyelmemet, azt láttam, hogy voltak, akik felkutatták a forgatási helyszíneket és saját maguk készítettek fotókat, amelyeket valami egészen különleges lelkesedéssel raktak fel az internetre. Bár a forgatókönyv végső változata közvetlenül a forgatás kezdete előtt készült el, a lehetséges történet variációkat az elmúlt két évben vettük sorra Búss Gábor Olivérrel. A második részt közösen írtuk vele és Hársing Hilda dramaturggal, aki az első rész dramaturgja is volt. Együtt jártuk körül az Üvegtigris világát és tettük fel azokat az egyszerű(nek tűnő) kérdéseket, hogy vajon az elmúlt öt évben mi történt és mi nem történt azzal a hat baráttal, akiknek a történetét annak idején elkezdtük mesélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A konzervatív síita lista győzött az iraki választásokon

A konzervatív síita lista győzött az iraki parlamenti választásokon, de abszolút többséget nem ért… Tovább olvasom