Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Üzbég parlamenti vezetőkkel tárgyalt Kövér László

A két nép további közeledésében fontos szerep hárul a parlamenti kapcsolatokra - mondta az Országgyűlés elnöke.
Üzbég parlamenti vezetőkkel tárgyalt hétfőn Kövér László, az Országgyűlés elnöke Taskentben.

Kövért hivatalos üzbegisztáni látogatásán fogadta Diloram Gafurdzsanovna Tasmuhamedova, az üzbég parlament alsóházának elnöke és Ilgizar Szobirov, a felsőház, a szenátus elnöke.

A tárgyalásokon Kövér László úgy fogalmazott, hogy Magyarország a függetlenségét huszonkét éve elnyert Üzbegisztánra a közép-ázsiai térség fontos partnereként tekint, amellyel konstruktív, őszinte párbeszédre, kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik a gazdasági, pénzügyi, kulturális, oktatási, tudományos és egészségügyi kapcsolatok területén.

"A kétoldalú együttműködési megállapodások a zálogai annak, hogy kapcsolataink minden téren összhangba kerüljenek a mindkét ország részéről meglévő kiaknázatlan lehetőségekkel. Úgy tapasztalom - mondta a házelnök -, hogy nagy erő népeink közös történelmi és kulturális múltja, a közös gyökereinkből eredő rokonszenv."

A két nép további közeledésében fontos szerep hárul a parlamenti kapcsolatokra. Az Országgyűlésben 2012 márciusában megalakult Magyar-Üzbég Baráti Tagozat is jelzi az Üzbegisztán iránti kiemelt figyelmet hazánkban, és a mostani látogatás eredményeként már a közeli jövőben intenzívebbé válhat az országaink parlamenti képviselői közötti párbeszéd - fogalmazott Kövér László.

Diloram Tasmuhamedova megerősítette az Országgyűlés elnökének szavait, hogy a népeink közötti ősi gyökerek és kulturális kötődések megkönnyítik a két ország közötti együttműködést. Egyben megköszönte, hogy a magyarok tisztelettel és megbecsüléssel ápolják Molla Szadik emlékét, aki oktatója volt Vámbéry Árminnak, és barátjaként követte őt Magyarországra. Szadikot Velencén temették el.

A sajtó érdeklődésére a tárgyalásokról szólva Kövér László úgy fogalmazott, hogy a keleti nyitás politikáján belül Magyarország szeretne olyan kapcsolatrendszert kialakítani, amelyben Üzbegisztán egyfajta kapu a régióban Magyarország számára.

Papcsák Ferenc képviselő, az Országgyűlés Magyar-Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának elnöke az üzbég Kereskedelmi és Iparkamara elnökével folytatott tárgyaláson az ösztöndíjprogram bővítéséről egyeztetett, és kijelentette, hogy nagy lehetőséget lát a magyar feldolgozóiparban működő cégek üzbegisztáni beruházásaiban, amelyeket az üzbég fél jelentős adókedvezményekkel támogat.

Győrffy Balázs képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az üzbég mezőgazdasági miniszterhelyettessel a két ország agrárkapcsolatainak bővítéséről egyeztetett, különös tekintettel a vízgazdálkodás és a borászat területén kínálkozó beruházásokra.

Olvasóink írták

  • 1. TELSTAR 2013. október 28. 20:13
    „Azt nem értem, hogy ezek a közép-ázsiaiak miért nem hagyják már el azokat az oroszosító névvégződéseket?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: az MSZP választási programja igazi baloldali program

Az MSZP elnöke szerint a legfontosabb probléma ma Magyarországon, hogy hiányzik az egzisztenciális… Tovább olvasom