Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Üzbegisztán is tagja lett az Eurázsiai Gazdasági Közösségnek

Szentpéterváron az államelnökök ünnepélyesen aláírták a belépési dokumentumot és ezzel immár Üzbegisztán is tagja lett az úgynevezett Eurázsiai Gazdasági Közösségnek, amely így a volt Szovjetunió hat utódállamát tömöríti: Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán mellett Oroszországot és Belorusziát.
Ezzel kialakult egy Moszkva-barát közös piac, vagy egységes gazdasági térség politikai alapja. Karimov üzbég elnök hosszú, cikkcakk-politika után úgy tűnik, végre lehorgonyzott az oroszok mellett, miután a Közép-Ázsiában pozíciójukat építő amerikaiak tavaly meg akarták dönteni rendszerét. Legalább is ő így értékelte azokat az eseményeket, amelyek után felmondta az amerikai támaszpontokat is.

Üzbegisztán, Közép-Ázsia legnépesebb állama belépésével az Eurázsiai Gazdasági Közösségbe az eddiginél jelentősebb, már tényleg komolyan veendő képződménnyé vált és Oroszország megkezdheti elveszett befolyásának megerősítését a térségben. A helyi elitek ugyanis növekvő gyanakvással figyelik az amerikaiak által ösztönzött mindenfajta színű forradalmakat és az ezek után kialakult nem mindig bíztató belpolitikai és gazdasági helyzetet, főként pedig figyelmesen tanulmányozzák a térképet és azon két állandó játékost látnak a térségben: Kínát és Oroszországot.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szövetségben a gazdákkal

Szakács Imre, Lukácsi István, és az FKGP megyei vezetője együttműködési megállapodást írt alá. Tovább olvasom