Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Üzenet a világűrbe

Lézerüzenetet lőnek a világűrbe a földönkívülieknek Teoti-

huacánból, az ókori Közép-Amerika egykori központjából október végén. Lelkes résztvevők a világ minden tájáról kedden gyűlnek össze Teotihuacánban, Mexikóvárostól nem messze, hogy az emberre jellemző szövegeket, képeket, video- és hanganyagokat gyűjtsenek össze. Az anyagot digitalizálják és lézeres technikával október 25-én lövik a világűrbe a Nap Piramisáról.

Ami az üzenetet illeti: az egyik első ilyen próbálkozás az 1970-es évek második felében történt, amikor Carl Edward Sagan amerikai csillagász összeállított egy hangokból és képekből álló felvételt, amely többek között mariachi zenét és sumer nyelvű üdvözléseket is tartalmazott, és az üzenetet a Voyager űrszonda szállította ki a világűrbe abban a reményben, hogy a földönkívüliek talán megtalálják.
Teotihuacán ősi és rejtélyes hely. Az archeológusok máig nem tudják, hogy az időszámítás kezdete körül felvirágzó városban kik éltek és milyen nyelvet beszéltek, de ásatások nyomán bizonyosra vehető, hogy a város mintegy 60–80 ezer lakosával már akkor az Újvilág legnagyobbja volt. A kultúra a VII. században ismeretlen okból összeomlott, s még a főváros neve sem maradt fenn: a Teotihuacán nevet a nehuatl nyelvet beszélőktől kapta évszázadokkal összeomlása után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom