Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Üzletközpont a Rába helyén

Húszmilliárd forintból épül bevásárlóközpont Győrben, a Rába-gyár Budai úti telepének helyén, ha a városi közgyűlés holnap elfogadja az ehhez szükséges két előterjesztést. A beruházót várhatóan közpark létesítésére és utak építésére kötelezik.
A holnapi közgyűlésen várhatóan minden akadály elhárul az elől, hogy az ECE Projektmanagement Budapest Kft. bevásárlóközpontot építsen Győrben, a Rába-gyár Budai úti telepének helyén. A képviselők elé kerül ugyanis az a rendezésiterv-módosítás, amely lehetővé teszi a beruházás megvalósítását. Ugyancsak tárgyalja a testület az önkormányzat és az ingatlanfejlesztő cég közötti városfejlesztési szerződést.
Eszerint az ECE legfeljebb 300 ezer euró – mintegy 75 millió forint – értékben nyilvános közparkot létesít a 14-es számú főút mellett, és megépít több közutat. A német tulajdonú gazdasági társaság kötelezettséget vállal arra is, hogy a Schwarzenberg utca meghosszabbítását nyitva tartja a gyalogosok számára, amint a közelben ezer lakás és lakóház épül.

Nem mellékes, hogy a városfejlesztési szerződésben az szerepel: az építtető lehetőség szerint minél több győri céget von be a munkába.
A fejlesztés az önkormányzat érdeke is: ezáltal megkezdődhet a Rába által feladni kívánt törzsgyári terület rehabilitációja úgy, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő járműipari cég egyúttal jelentős bevételhez jut. (Csak emlékeztetőül: a város 10,88 százalékos hányadával a Rába legnagyobb tulajdonosa.) Balogh József polgármester kérdésünkre kifejtette: ahhoz, hogy a fogyasztói árakat kordában tudják tartani a városban, két-három évente érdemes egy-egy bevásárlóközpontot befogadni, mert az újonnan érkező árversenyt generál. Legutóbb a Tesco jött a megyeszékhelyre 2001-ben. A politikus fontosnak nevezte, hogy az ECE-vel is el tudták fogadtatni azt az elvet, miszerint a beruházónak magán a létesítmény felépítésén túl is szerepet kell vállalni a környék fejlesztésében.
Dr. Moskovits László, az ECE kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ha a közgyűlés csütörtökön megszavazza a két előterjesztést, azonnal nekiállnak az üzletközpont terveztetésének, s amint meglesz a jogerős építési engedély, kezdődhetnek az érdemi munkálatok. Úgy vélekedett, erre várhatóan jövő nyáron kerül sor, s az építkezés attól számítva 18–24 hónap alatt fejeződik be. A nyitás tehát 2005 végén, 2006 elején várható.
A kétszintes, 26 ezer négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontban 120 kisebb-nagyobb üzlet lesz. A pontos elnevezést még nem döntötték el, de az biztos, hogy az Árkád szó valamilyen formában szerepel benne. Mint ismeretes, a volt Frigyes-laktanya tőszomszédságába, a helyközi buszpályaudvar fölé multifunkcionális központot megálmodó Inter-Bonum kft. a Győr Árkád nevet nézte ki magának. Dr. Moskovits László közölte: az Árkád elnevezést mint védjegyet 1998. május 27-én bejegyezték. Riválisukat már kétszer szólították fel arra, hogy hagyjon fel a névbitorlással, s ha kell, készek jogi útra terelni az ügyet.

Európa egyik legnagyobb üzletlánca

Az ECE Projektmanagement Budapest Kft. anyacége a hamburgi székhelyű ECE, amely az Otto-csoport tagjaként Európa egyik legnagyobb üzletlánca, 75 bevásárlóközpontot működtet. Magyarországon Budapesten és Pécsett van jelen: az Örs vezér téri Árkád Üzletközpont már megnyílt, a pécsi jövőre készül el. Dr. Moskovits László elmondta: azt az elvet követik, hogy nem a városokon kívül kell építkezni, hanem ott, ahol az emberek élnek. A Rába-gyár területe azért jó számukra, mert szerintük a győri belváros csak keleti irányban terjeszkedhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a régi a mikrohitel

Az évtizedes múltra visszatekintő mikrohitelprogram feltételeiben visszalépést jelentő változások… Tovább olvasom