Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 7°C Még több cikk.

Uzsoramaffia üzent a monoki polgármesternek

Megfenyegették Szepessy Zsoltot, Monok polgármesterét, hogy amennyiben nem hagy fel az uzsorásokkal folytatott küzdelemmel, ellehetetlenítik, sőt akár verés árán is visszavonulásra kényszerítik.
Monok első embere azt mondta, hogy nem konkrétan őt szólították meg, hanem informálisan, mások által közvetítve jutottak tudomására, hogy az uzsorások, - akik ellen a nyilvánosság erejével harcot indított - amennyiben nem fogja vissza magát, nem hagyja abba az ellenük folytatott harcot, mindent megtesznek azért, hogy elmozdítsák. Arra is készen állnak, hogy lejárassák, erkölcsileg ellehetelenítsék.

Szepessy Zsolt azonban azt üzeni, hogy a monoki folyamat nem áll meg, továbbra is harcol a bajba került emberekért. A hátrányos helyzetűek számára a megoldás az lehetne a polgármester szerint, ha egy úgynevezett szegények bankja jönne létre, ahol kedvező feltételek mellett hitelt kapnának az érintettek, de ez nem pénz formájában, hanem élelmiszerben vagy köztartozásaik kiegyenlítése formájában jönne létre. Szepessy Zsolt szerint ugyanis, ha további pénzt pumpálna az állam vagy más a rendszerbe, azt az uzsorások ugyanúgy "lenyúlnák", mint eddig.

Nyílt levél az APEH elnökének

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere az uzsorakölcsönök ügyében korábban nyílt levelet írt az APEH elnökének Dr. Szikora Jánosnak.

Szepessy Zsolt nyílt levelében felhívta a figyelmet az uzsorakölcsönök hatásaira, mind társadalmi, mind gazdasági szempontokat is figyelembe véve. Kiemelte, hogy az uzsoraspirálba került adósokat gyakran, hogy fizetni tudják a jókora kamatokkal megpakolt részleteket, bűncselekményekbe kényszerítik, hajszolják bele vagy az "hitelezők" az ingatlanukat veszik célba.

"Újabban az uzsorakölcsönök visszafizetésére azt a módszert találták ki, hogy az adóssal saját ingatlanára jelzáloghitelt vetetnek fel és azt tőle elveszik, illetve az adóst más hitelügyletekhez kezesként használják fel. Ezen esetek után az adós nem lesz képes fizetni a bank felé kötelezettségeit, ezután a pénzintézet az adós jövedelmeit letiltatja, illetve ingatlanát elárverezteti, így ezek az emberek, családok teljesen földönfutóvá válnak."

Aggasztónak találja, hogy "az uzsorapénzekből meggazdagodott, megerősödött személyek egyre több embert tartanak irányításuk, befolyásuk alatt, a közösségi, társasági, üzleti életben is egyre nagyobb súllyal és befolyással vesznek részt. Erejükre jellemző, hogy ellenőrzésük alatt álló kisebb településeken már a helyhatósági választásokba, ezáltal a települések irányításába, áttételesen az ország gazdasági és politikai életébe is bele tudnak szólni, bele tudnak avatkozni, ami már nagyon komoly nemzetbiztonsági kockázatot is jelent."

Monok polgármestere arra kéri az APEH elnökét, hogy az adóhatóság kiemelten foglalkozzon ezzel a súlyos problémával, hozzanak létre egy, az uzsorakölcsönnel foglalkozó osztályt vagy csoportot, és az eljárás részeként kezdeményezzenek adó-, valamint vagyonosodási vizsgálatot a látókörükbe került személyeknél.

Szepessy Zsolt továbbá arra kérte Dr. Szikora Jánost, hogy az uzsorakölcsönökkel veszélyeiről indítsanak országos felvilágosító kampányt, illetve hozzanak létre egy ingyenesen hívható zöld számot, ahol kizárólag az uzsorakölcsönökkel kapcsolatosan lehessen.

Szepessy Zsolt eddigi fellépései

Monok polgármestere először azzal került a figyelem középpontjába, hogy a település képviselőtestülete májusban elfogadta azt a határozatot, hogy csak azok az aktív korú, egészségi állapotuk miatt nem munkaképtelen munkanélküliek kaphassanak rendszeres szociális segélyt, akik annak ellenértékét közhasznú munkában az önkormányzatnál ledolgozzák. Júniusban a Szociális törvény megváltozatásáért kezdeményeztek Monokról népszavazást.

Július elején Szepessy Zsolt bejelentette, hogy a kesznyéteni "áramos férfinak", - aki több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított eljárás gyanusítottja - fizeti az ügyvédjét, országos visszhangot kiváltva ezzel.

Korábban dr. Erdei Csaba ügyvéd (balról) és Monok független polgármestere, Szepessy Zsolt vállalta a kesznyéteni férfi védelmét Fotó: boon.hu
Korábban dr. Erdei Csaba ügyvéd (balról) és Monok független polgármestere, Szepessy Zsolt vállalta a kesznyéteni férfi védelmét Fotó: boon.hu

Letartóztatások uzsorakölcsönök miatt a Taktaközben

Két taktaharkányi öngyilkosság után kezdett a rendőrség nagyszabású nyomozást uzsorakölcsönök ügyében februárban. Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, illetve élet vagy testi épség elleni súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és a hozzájuk kapcsolódó más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást több elkövetővel szemben is.

- Az előzetes letartóztatásban lévő taktaszadai D. J. és a prügyi L. J. élet vagy testi épség elleni súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható.
Többek között egy takataharkányi sértetett arra kényszeríttetek, hogy hitelkérelménél játszott közvetítői szerepükért 1 millió forintot adjon át részükre, amennyiben ezt nem teszi családját és őt is bántalmazni fogják. A gyanúsítottak lakásán tartott házkutatások során személyi igazolványokat, lakcímkártyákat, hitelügyintézéshez szükséges adatlapokat foglalt le a rendőrség.

- A szintén előzetes letartóztatásban lévő takatakenézi Sz. J. és L. J. bűnszövetségben elkövetett csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható. Megalapozott gyanú merült fel velük szemben, hogy jogtalan haszonszerzés céljából, anyagi ellenszolgáltatás fejében vettek rá több személyt arra, hogy gyermekeik után a 12/2001. (I.31.) Kormány rendelet 5.§-ában foglalt több millió forint lakásépítési kedvezményt igénybe vegyék.

- Az immáron ugyancsak előzetes letartóztatásban lévő prügyi L. G. és felesége - miután a bíróság már korábban előzetes letartóztatásba helyezte L. J.-t - átvették a kamatos pénzek „ügyintézését", amelyek során életveszélyes fenyegetéssekkel is operáltak a behajtások során.

- Szintén zsarolással gyanúsíthatóak még B. F.-né, G. E. és K. R. mezőzombori lakosok is. A gyanúsítottak arra kényszeríttették a sértetett, hogy a „kamatos pénzek" miatt milliós nagyságrendű tartozásukat oly módon egyenlítsék ki, hogy pénzintézeti kölcsönt vegyen fel.

Szerencsi szál

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Szerencs város építési hatóságának osztályvezetőjét, aki a gyanú szerint közreműködött a törvénytelen ügyletekben.

Olvasóink írták

 • 17. csigány barát 2008. augusztus 01. 13:10
  „HORTON !!! szerintem te egy buzi vagy.”
 • 16. Horton 2008. augusztus 01. 08:41
  „Ezt hívják korrupciónak.
  Ezek az uzsorások is nem mások, mint társadalmunk eltartottjai.
  Ingyenélő, koszos, mocskos, aljas, szemét cigányok.
  A polgármester meg minden tiszteletet megérdemel!
  Abban maximálisan igaza van a polgármesternek, hogy szinte ezek a tetvek irányítják már az országot, nagyjaink meg aszisztálnak!

  .......ha Hitlernek lett volna még egy kis " ideje ", nem fájna a fogunk!!!!!”
 • 15. dodó 2008. július 31. 22:56
  „Szepessy úr azon kevés ember közé tartozik, akik nem fekszenek le egy kis olcsó népszerűségért a társadalmon élősködő, bűnöző, vérfertőző, hepatitisz terjesztő, üregi nyulat megszégyenítve szaporodó dögevő parazitáknak. Ha vezetőinknek csak a fele így gondolkodna és tenne, Magyarország biztonságosabb és sokkal gazdagabb lenne. Jegyezzük meg a nevét, érdemes!”
 • 14. nemecsekerno_007 2008. július 31. 18:20
  „Ezt már nagyon régóta mondogatják. De egyébként logikus is.

  Ugyanis, milyen emberre van szüksége egy politikusnak?

  (Hozzáteszem ez bárhol a világon így van, de azért jusson eszünkbe a magyar politikus szintje (pl.: internetadó)) :)

  - iskolázatlan, képzettlen, gyengén szocializálódott, eladósodott szegény réteg.
  - alulfizetett, egzisztenciálisan zsarolt v. megvásárolt értelmiségi réteg.
  - agymosott, pártlogós tollal megvehetô nyugdíjasok
  - az ingyenes oktatás illúziójával hülyített fiatalok

  És még sorolhatnám. Na és ezek kombinációi.

  Most olyanok vagyunk mint Olaszország a 70-es években. Néztek is nagyot amikor egy EU tisztviselô elég szépen belekérdezett a dolgokba, csodálkoztak is rajta, hogy hát ennyire ismeri a magyar viszonyokat. Olasz a fazon. :)”
 • 13. NÉPKÖZTÁRSASÁG 2008. július 31. 17:43
  „Maci te vagy az én emberem, gratulálok a hozzászóláshoz üdv NÉPKÖZTÁRSASÁG.”
 • 12. Team5 2008. július 31. 17:18
  „Maximálisan támogatandó a "reformer" Polgármester!”
 • 11. Skipper 2008. július 31. 17:18
  „A sok L. nevű ember gondolum nem "Lákátos". A szemét cigányok.”
 • 10. FFFF 2008. július 31. 17:12
  „homer, én is!
  Gárdát nekik , ez jó feladat”
 • 9. homer 2008. július 31. 17:08
  „Bizisten, ha ezt Botka megcsinálná Szegeden, rá szavaznék!Persze nem árulnám el senkinek:)”
 • 8. maci52 2008. július 31. 17:02
  „Végrehajtók,mind kapcsolatban vannak a maffiával,csak elbújnak a jogszabályok mögé,ügyvédi,bírói támogatást kapnak,hallottam valami détáriról,azokért sem tennék egyesek a kezüket a tűzba,mi van azzal amelyik 100-millával lépett le???”
 • 7. artemides 2008. július 31. 16:57
  „definíció: Kisebbségek politikai célú felhasználása = rasszizmus
  Na, ki, akkor a rasszista???? Csak a nácik?”
 • 6. orbit 2008. július 31. 16:40
  „Nekem ez olyan ismerős. Csak ott az uzsorást magyar államnak hívják. Igaz ő nem fenyegetőzik, csak az egyre nehezedő megélhetéssel és a média agymosásával hitelekbe terelik a jónépet. Hogy néhány embernek a vagyona sokmilliárddal gyarapodjon, ahhoz nagyon soknak le kell ám szegényedni...
  Én is gratulálok a monoki polgármesternek! Nem hiszem, hogy ezek csak népszerűsítési fogások a részéről. Csak így tovább!”
 • 5. NÉPKÖZTÁRSASÁG 2008. július 31. 16:38
  „SZegeden is,le lehetne tartoztatni egy-két uzsorást, vagy estleg a lakásmaffia fő pilléreit, egy-két végrehajtót, és mindjárt kevesebb lenne a szerencsétlen. Tikos szolgálati modszerkkel ,eredményesebb lenne a rendörség.”
 • 4. artemides 2008. július 31. 16:32
  „Ide is beírom. Jó lenne már felismerni a melegedő kígyókat.
  artemides 2008.07.31 16:22
  "A cigány holokauszt ma is tart, liberál-bolsevík eszközökkel, akkor a jelenjüket rabolták el, mostmeg a jövőjüket."”
 • 3. ramsar 2008. július 31. 16:26
  „Szepessy Zsolt első ránézésre nem lenne 1 szimpatikus fazon. A tettei alapján viszont felmerül a kérdés: nem szeretne miniszterelnök lenni?! Én támogatnám... Véfre1 politikus, aki értelmes, hasznos dolgokat próbál tenni, és segít a választóinak. Sok sikert Neki a továbbiakban is!”
 • 2. tora 2008. július 31. 16:10
  „A rendőrség ilyenkor nem tud gumigolyót használni? Csak akkor, ha ártatlanokat kell lelövöldözni.”
 • 1. cyt 2008. július 31. 16:00
  „Az emlegetett "uzsora-maffia" részben a "politikai-maffia" is egyben. Ezt kér is tagadni. Meg kell csak nézni, hogyan alakult az elmúlt dőszakban az "eltusolt" gazdasági bűncselekmények "helyzete", a kormányban tevékenykedő politikusokkal kapcsolatos "oknyomozás vagy bünrészesség felderítésének" hatékonysága, stb., stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötélpályán szállítják el a kidőlt fákat a Pilisben

Az elkövetkező két hét alatt különleges technológia segítségével, egy 400 méter hosszú drótkötélen… Tovább olvasom