Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

V4-csúcs - Közös nyilatkozatot fogadtak el az ukrajnai helyzettel kapcsolatban a résztvevők

Közös nyilatkozatot fogadtak el Budapesten a visegrádi országok miniszterelnökei az ukrajnai helyzettel foglalkozó szerdai rendkívüli találkozójukon, a dokumentum tartalmazza a négy ország javaslatait - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: azért kérték Csehország és Szlovákia miniszterelnökét, hogy csatlakozzon a lengyel-magyar kormányfői csúcs befejeztével hozzájuk, hogy megbeszélhessék, milyen közös lépéseket tudnak tenni az egyre komolyabbá váló ukrán helyzet megoldásának segítéséhez.

Orbán: operatív törzset hozunk létre

Orbán Viktor elmondta: a felek megállapodtak a belügyminiszterek sürgős találkozójában is.

Az ukrajnai helyzet miatt Orbán Viktor operatív törzs létrehozására kérte a belügyminisztert. A miniszterelnök ezt a visegrádi országok (V4) kormányfőinek szerdai budapesti munkavacsorája után jelentette be

A kormányfő elmondta: szerdán arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy "készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak".

Ne fordítsunk hátat Ukrajnának!

Kulcskérdés, hogy Európa ne fordítson hátat Ukrajnának azért, mert ott most nagyon nehéz helyzet alakult ki - hangsúlyozta Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerdán Budapesten, a visegrádi országok rendkívüli kormányfői találkozója után.

Európának segítenie kell Ukrajnának - a kormánynak és az ellenzéknek egyaránt - abban, hogy megoldást találjon - jelentette ki Tusk.

A visegrádi országcsoport tagjai Brüsszelben az európai partnerekkel tárgyalva szorgalmazni fogják, hogy az EU fogalmazzon meg javaslatokat - mondta.

Kiemelte: a legfontosabb jelenleg az, hogy sikerüljön megelőzni drámai helyzet kialakulását Ukrajnában.

Közös nyilatkozat az erőszak ellen

Közös nyilatkozatban szólították fel a visegrádi országok (V4) kormányfői az ukrajnai feleket, hogy azonnal állítsák meg az erőszak spirálját. A válság további eszkalációja veszélyezteti az ország jövőjét, és Ukrajna teljes destabilizációjához vezethet - mutattak rá a szerdai budapesti csúcstalálkozójukon elfogadott dokumentumban Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia miniszterelnökei.

Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a közös nyilatkozatban mély aggodalmának adott hangot az ukrán események "drámai alakulása" miatt.

Azt írták, Ukrajna szomszédaiként a visegrádi országok meg vannak győződve arról, hogy az erő alkalmazása nem járul hozzá a politikai konfliktusok megoldásához. Csak az őszinte párbeszéd jelenthet kivezető utat a válságból, és járulhat hozzá a bizalom újjáépítéséhez, valamint vezethet el a stabil, demokratikus és virágzó Ukrajnához - emelték ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szerdai nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a január 29-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom