Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Vadásznak az adathalászokra

Az elmúlt időszakban a Nemzeti Nyomozó Iroda a közvéleményt többször tájékoztatta a különböző magyarországi bankok és ügyfeleik adatainak megszerzésére irányuló „adathalászatról” és az elkövetés módszereiről.
Nyomozásuk során megállapították, hogy a bűnözők több tízezer ügyfél számítógépére küldtek adatpontosításra felhívó elektronikus levelet, és kiderült, hogy néhány címzett az adatkérésnek eleget téve megadta az elkövetőknek a banki adatait. A bűnözők – cselekményük megvalósításához – többek között nagy adatátviteli sebességű internet-hozzáféréssel rendelkező és vírussal megfertőzött számítógépeket manipuláltak az adatok megszerzése érdekében. A Nemzeti Nyomozó Iroda szakértői a már lefoglalt számítógépeken talált vírusok és külső beavatkozások nyomai alapján javasolják, hogy internetes banki ügyleteket kizárólag vírusvédelemmel ellátott és tűzfallal rendelkező számítógépekről kezdeményezzenek.

A megszerzett adatokat is felhasználva ugyanezen elkövetői kör kiemelt jutalékot ígérve hirdetéseket küldött szét széles körben, melyben a címzettek saját bankszámláját felhasználva jelentős összegű pénzátutalások fogadására, felvételére, továbbutalására és készpénzes feladásokra hívnak fel. Fontos, hogy a felhívás és annak – akár jutalék nélküli – teljesítése is felvetheti a büntetőjogi felelősséget – olvasható a rendőrség közleményében.

A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a hirdetésben megadott elérhetőségeken kapcsolatot létesített, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöld számán vagy bármelyik rendőri szervnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma búcsúzik a nemzet, a világ Puskás Ferenctől

November 17-én, 79 éves korában meghalt a legendás labdarúgó, Puskás Ferenc. Búcsúzunk tőle –… Tovább olvasom