Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vadászok gyérítették a galambállományt

Eredményesnek bizonyult a galambriasztás és -gyérítés Mosonmagyaróváron. A robbantásos riasztást követően a vadászok több száz példánnyal ritkították meg a város galambállományát.
Bizonyára igencsak megizzadt volna a Csukás István Pom Pom meséiből ismert Madárvédő Golyókapkodó a hétvégén Mosonmagyaróváron. Szombaton és vasárnap ugyanis pirotechnikusok és vadászok segítségével megpróbálták végleg kiűzni a lakók életét egyre inkább megkeserítő galambsereget a Frankel-lakótelepről.

Beköltöztek a tetőterekbe

A társasházak tetejét ellepő több száz madár egyre súlyosbodó problémát okoz az ott élőknek. A téli hónapokban a madarak a lakótelep tetőterét választották éjjeli pihenőhelyül, mivel a többnyire cserépkályhás lakások miatt a házak kéménye meleget ad számukra. A szárnyasok amellett, hogy jelentősen megterhelik a házak tetőszerkezetét, folyamatos gondot okoznak, s az ereszcsatorna tisztán tartása, valamint a madarak ürülékéből származó egészségügyi kockázat sem elhanyagolható.
A lakók életét megkeserítő galambok végleges elűzésének előkészítését már az előző hétvégén megkezdték. Ekkor pirotechnikusok többszöri ismétléssel magas, robbanásszerű hangot imitáltak, majd megfigyelték a felszálló galambok repülési útvonalát, hogy feltérképezzék táplálkozási és gyülekezőhelyüket. A madarak vonulási irányát megállapítva aztán az elmúlt hétvégén az előzőhöz hasonló újabb riasztást tartottak, ám ekkor már a meghatározott útvonal mentén, a városon kívül több helyen összesen mintegy harminc vadász puskája várta a galambsereget.

Sikeres és eredményes volt

Nagy István alpolgármester sikeresnek és eredményesnek értékelte a hétvégi galambgyérítést, a vadászoknak több száz egyedet sikerült kilőniük. Tegnap délutánra lényegesen kevesebb galamb ült már a Frankel-lakótelepi házak tetején. A megfelelő eredmény érdekében a következő két hétvégén tovább folytatják a „galambtalanítást”.

Hatékony és költségkímélő

Az alpolgármester szerint mára azért vált ilyen súlyossá ez a probléma, mert hosszú időn keresztül tervszerűen és összehangoltan nem foglalkoztak ennek megoldásával. A város építészetileg rendkívül alkalmas arra, hogy a galambpopuláció nagymértékben elszaporodjon, hiszen számos régi épület áll évek óta elhagyatottan. Ezek hatalmas padlásain zavartalanul költhetnek a madarak, a város szélén lévő állattartó telepek pedig kiváló táplálkozási helyül szolgálnak számukra. A galambprobléma megoldására számos vállalkozó – esetenként meghökkentő – ötlettel kereste már meg az önkormányzatot. A befogóketrectől a különféle riasztórendszereken, műsólymokon és baglyokon át egészen a rikító színű léggömbökig és a repülőmodellekkel történő riasztásig számos megoldási javaslat érkezett. A leghatékonyabbnak és költségkímélőbbnek azonban a hétvégén megvalósított módszer mutatkozott.

Kiterjesztik a város több pontjára

A tervek szerint a galambriasztást a jövőben a város több pontjára is kiterjesztik majd, ám emellett a tojások összeszedésével és a lakatlan épületek ablakainak kijavításával is szeretnének tenni a galambpopuláció gyérítése érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsú a tavasztól?

A meteorológia előrejelzése szerint mától fokozatos lehűlés kezdődik, a hét közepétől visszatérhet a… Tovább olvasom