Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Vádat emelt az ügyészség a Bora Bora-ügyben

Az ügyészég szerint a vádlott gyermeke erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélyeztette.
Főügyészség: a vádemelés az eredményes büntetőeljárás előfeltétele

A vádemelés az eredményes büntetőeljárás előfeltétele - ezt hangsúlyozta az MTI érdeklődésére pénteken a Fővárosi Főügyészség szóvivője és a nemzetközi jogász egyaránt, azzal kapcsolatban, hogy az ügyészség vádat emelt a Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő francia férje ellen.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a magyar hatóságok előtt ismert a francia férfi pontos lakcíme, ahonnan a bírósági tárgyalás lefolytatása céljából megidézhető.

Vádemelést követően a bíróság megkísérli kézbesíteni a vádiratot, a magyar hatóságok pedig egyelőre nem tehetnek mást, mint várnak arra, hogy a kézbesítés eredményes lesz-e, azaz a férfi átveszi-e a vádiratot, és eleget tesz-e a mellékelt idézésnek, megjelenik-e majd a bírósági tárgyaláson.

Az ügyészségi szóvivő a konkrét ügyben nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a vádlott együttműködő lesz-e a magyar hatóságokkal, és ha nem, mit tesz majd a bíróság, de általánosságban elmondta: a büntetőeljárási törvény szerint van lehetőség a vádlott távollétében lefolytatandó tárgyalásra, továbbá nemzetközi jogsegély keretében is tehetnek lépéseket a magyar hatóságok a vádlott kézre kerítésére. Hangsúlyozta ugyanakkor: minden ilyen hivatalos lépés előfeltétele, hogy az ügyészség vádat emeljen az adott ember ellen.
Lattmann Tamás nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az MTI érdeklődésére azt emelte ki: ebben az ügyben a vádemelés még messze nem garantálja, hogy sikeres lesz a felelősségre vonás, az viszont állítható, hogy az eredményes büntetőeljárás előfeltétele ez az ügyészi döntés.

A szakember emlékeztetett az ír gázoló ügyére, aki 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két kisgyermeket, majd az ellene folyó büntetőper ellenére szabályosan távozott az országból, és hosszú ideig nem működött együtt a magyar hatóságokkal, így csak több mint tíz év múlva kezdte meg jogerős szabadságvesztés-büntetésének letöltését.

Lattmann Tamás szerint a Tobin-ügy tanulsága lehet a magyar hatóságok számára, hogy csak az eljárás következetes lefolytatásától remélhetnek eredményt, ennek pedig egyik döntő lépése, hogy ha az ügyészség megalapozottnak és indokoltnak látja, akkor vádat emel. Ez ugyanis nemzetközi bűnügyi együttműködésre, jogsegély kérésére is alapot ad, különösen egy másik uniós tagállam, jelen esetben Franciaország vonatkozásában.

A nemzetközi jogász ugyanakkor kitért arra is, hogy a nemzetközi bűnügyi jogsegély általában nem kötelezi a megkeresett államot, annak hatóságai az eset körülményeinek ismeretében mérlegelik, eleget tesznek a kérésnek. Kivétel ez alól az európai elfogatóparancs, melyet bíróság adhat ki, abban az esetben, ha például a vádlott nem veszi át a vádiratot, idézésre nem jelenik meg a tárgyaláson, illetve elrejtőzik a hatóságok elől. Az európai elfogatóparancs alapján minden uniós tagállam hatósága köteles letartóztatni, és az elfogatóparancsot kiadó hatóságnak átadni a keresett embert.

Lattmann Tamás azonban megjegyezte, hogy az uniós egyezmények sok esetben nem vonatkoznak az egyes tagállamok olyan tengerentúli területeire, amilyen például a Francia Polinéziához tartozó csendes-óceáni Bora Bora szigete. Az ilyen területek gyakorlatilag meglehetősen nagyfokú önállóságot élvezhetnek bizonyos jogágakban, köztük például a büntetőjogban is.

A Fővárosi Főügyészség pénteken közölte, hogy az illetékes kerületi ügyészség személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő és kisgyermeke ügyében.

A vádirat lényege szerint a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született, házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 és 2011 között rendszeresen bántalmazta a nőt, több esetben gyermekük szeme láttára.

Miután az asszony már a válást fontolgatta, a férfi 2011 őszén azzal az indokkal, hogy megkísérli rendbe hozni házasságukat, meggyőzte feleségét, hogy a kisfiúkkal együtt utazzanak pár hónapra Bora Borára. Ám a férfi ott is bántalmazta a nőt, majd elvette a gyermekkel közös magyar útlevelét, hogy megakadályozza a sértettet Francia Polinézia elhagyásában. 2012 tavaszán pedig már a férfi kezdeményezett válópert Bora Borán, és így elérte, hogy - az útlevelek elvétele miatti hosszabb ott-tartózkodásra hivatkozva - a házasság felbontása és a gyermekelhelyezés ügyében ottani bíróságon induljon meg az eljárás.

Korábban írtuk:

Személyi szabadság megsértésének bűntette és más súlyos bűncselekmények miatt vádat emelt a magyar ügyészség a Bora Borán rekedt, válófélben lévő magyar nő és kisgyermeke ügyében - tájékoztatta a Fővárosi Ügyészség pénteken az MTI-t.

A Bora Bora-ügyként ismertté vált büntetőügyben - a vádirat lényege szerint - a francia állampolgárságú vádlott és a magyar állampolgárságú sértett 2008 júniusában kötött házasságot, majd egy évvel később közös gyermekük született. Házasságuk azonban megromlott, a férfi 2009 áprilisa és 2011 novembere között rendszeresen - több esetben gyermekük előtt - bántalmazta a nőt.

A férfi 2011 őszén megtudta, hogy a sértett a válást fontolgatja, ezért - azzal az indokkal, hogy tegyenek kísérletet házasságuk rendbehozatalára - meggyőzte feleségét, a kisfiúval együtt utazzon pár hónapra Bora Borára. Ott is bántalmazta azonban a sértettet, majd elvette és elrejtette a gyerekkel közös magyar útlevelét.

A vádlott ezzel megakadályozta a sértettet abban, hogy Francia Polinézia területét elhagyja, tartózkodási helyét szabadon megválassza, és ezzel személyi szabadságától megfosztotta - emelte ki az ügyészség közleményében.

A férfi folytatta felesége lelki és testi bántalmazását, így a sértett továbbra is válni akart. Ekkor a vádlott elhatározta, hogy a bontópert 2012 áprilisában maga indítja meg Bora Borán. Ezzel elérte azt, hogy - az útlevelek elvételéből adódó hosszabb ott-tartózkodásra hivatkozva - a házasság felbontása és a gyermekelhelyezés kérdésében is külföldön induljon bírósági eljárás.

Az ügyészég szerint a vádlott gyermeke erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélyeztette.

A kerületi ügyészség a férfit más bűncselekmények - egyebek mellett kiskorú veszélyeztetésének bűntette - mellett személyi szabadság - jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett - megsértésének bűntettével vádolja - olvasható a közleményben.

A Nyíri szülők 2012 novemberében álltak a nyilvánosság elé, és számoltak be lányuk történetéről. Nyíri Iván akkor azt mondta: az apa közokirat-hamisítást követett el azzal, hogy - felhasználva az útleveleket - bejelentette francia polinéziai lakhelyre az anyát és fiát, noha a nő ehhez nem járult hozzá, nem írt alá ilyen kérvényt. Erre azért volt szüksége, hogy hat hónap elteltével beadhassa ott a válókeresetet.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a tárca egykori vezetője, Navracsics Tibor többször egyeztetett a francia szaktárcával a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt asszony ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pilótaképzési központot alapítanak Debrecenben

2015-ben indulhat 40 kadéttal 15 hónapos időtartammal. Tovább olvasom