Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Vádat emeltek Biszku Béla ellen

Vádat emelt Biszku Béla egykori magas beosztású MSZMP-politikus, belügyminiszter ellen csütörtökön az ügyészség.

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádiratot nyújtott be B. Béla ellen a "nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" bűntette miatt - tájékoztatott Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Hozzátette: a vádirat lényege szerint B. Béla egy 2010. augusztus 4-én közzétett televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tűntette fel - közölte a szóvivő.

Az eljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság folytatja.

Biszku Béla tavaly augusztus 4-én a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában az 1956-os forradalmat ellenforradalomnak, nemzeti tragédiának mondta. Az egykori belügyminiszter úgy fogalmazott: elszenvedője volt a Rákosi-rendszernek és az általa máig ellenforradalomnak tekintett 1956-os eseményeknek, amelyek idején az angyalföldi pártbizottság titkára volt.

"Nem akartam belügyminiszter lenni" - jelentette ki Biszku Béla, szavai szerint azonban a Politikai Bizottság döntése után "nem volt fellebbezési lehetőség", így övé lett a pozíció, négy miniszteri éve alatt pedig "a közbiztonság helyreállt az országban".

A forradalom utáni megtorlásokról azt mondta: "akik a rendszer ellen vétettek, azok felelősségre vonását a rendszer kezdeményezte".

Saját szerepéről szólva úgy fogalmazott: politikai vezető volt, a megtorló ítéleteket - köztük a halálos ítéleteket - nem ő hozta. Tagadta, hogy a büntetőeljárásokba beavatkozott, így azt is, hogy kifogásolta "a fizikai megsemmisítések" alacsony számát, ugyanakkor elmondta, hogy a forradalom után indult eljárásokat nem tekinti koncepciós pereknek, mert azok szerinte "elkövetett cselekmények miatt" indultak.

"Rettenetesen sajnálok minden embert, akinek az életét elvették vagy megcsonkították" - mondta azzal kapcsolatban, hogy a róla készült dokumentumfilmben Nagy Imrével kapcsolatban úgy fogalmazott, "megérdemelte a sorsát". A megtorlásokért nem kért bocsánatot.

Nyugdíjazásáról elmondta, hogy ő kezdeményezte, mivel több ügyben nem értett egyet Kádár Jánossal, akit "a huszadik század legnagyobb politikai egyéniségének" nevezett.

Biszku Béla a Duna Televíziónak adott nyilatkozatában cáfolta azt a híresztelést, miszerint több mint hatszázezer forint a nyugdíja. Mint mondta, 240 ezer forintos ellátást kap. Hozzátette: 1989-ben nem félt, nem volt félnivalója, mivel korábban "a nép érdekeit" szolgálta.

A korábbi belügyminiszter a tavaly róla készült dokumentumfilmről azt mondta, hogy a film kizárólag a készítők - a Mandiner két újságírója, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina - politikai véleményét tükrözi, mivel a vele folytatott beszélgetésből "önkényesen kiragadtak részleteket", annak teljes szövegét azonban nem hozták nyilvánosságra.

A Duna Televízió műsora után két nappal a Jobbik egyik politikusa bejelentette, hogy a kommunizmus bűneinek nyilvános tagadása miatt feljelenti Biszku Béla egykori belügyminisztert.

Pár nappal később a BRFK nyomozást indított a nemzetiszocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett elkövetésének gyanúja miatt az egykori magas rangú MSZMP-politikus ellen.

Biszku Bélát feljelentették emberiesség elleni bűncselekményért is. A Magyar Nemzet december 1-jén számolt be arról, hogy felterjesztették a Legfőbb Ügyészséghez Biszku Béla ügyét, miután a Fővárosi Főügyészség október végén e tárgyban elutasította a feljelentést. Az eljárást Gellért Ádám jogi tanácsadó kezdeményezte. Beadványa szerint a Kádár-rendszer belügyminisztere, az állampárt Politikai Bizottságának tagja felelőssé tehető azért, hogy Maléter Pált, Szilágyi Józsefet, Gimes Miklós és Nagy Imrét 1958 nyarán koncepciós eljárásban halálra ítélték, majd kivégezték.

Az 1921-ben született Biszku Béla belügyminiszterként az 1956-os forradalmat követő megtorlások egyik irányítója, 1961-től két éven át miniszterelnök-helyettes, majd 1978-ig az MSZMP KB titkára volt. Az elmúlt húsz évben nem adott interjút, és tavaly nyáron először állt a nyilvánosság elé az után, hogy a mozikban júniusban bemutatták a róla szóló, Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmet.

A "nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Olvasóink írták

104 hozzászólás
 • 104. queenmargareth 2011. január 28. 15:25
  „olyan érdemtelen dolog ´56-hoz 2006-os eseményeket hasonlítani.
  Ezzel szerintem sérted ´56-ot.”
 • 103. Carlo 2011. január 28. 13:26
  „no, és ha szerencséje van , mert mért ne lenne, akkor fel is mentik, ha meg nem, élemedett korára való tekintettel kap felfüggeszetettet, na és? mire jó ez az egész? sokba kerül így is , minek pocsékolni az állam,és ezáltal a mi pénzünket”
 • 102. ALBERT 2011. január 28. 10:59
  „Az újkori történelmen felnőtt fiatalságnak ajánlom,/ www.youtube.com/1957 Május 1. videot. Hogy fél évre a foradalom után, Budapesten kinek az oldalán állt az ünepségen megjelen kb 1 milliós tömeg, csak képzeljük el, ha tényleg rosszalták volna az új kormányt, és az új rendet , lett volna olyan erő aki ekkora tömeget vissza fog, lásd, a TV-ostrom 2006. szept. 20”
 • 101. queenmargareth 2011. január 28. 10:51
  „Nagyon sajnálom, hogy anno nem készült ilyen adás, mint Biszku és társai. Mondjuk 90 -es években.
  Miért nem vonták már akkor felelősségre?
  Sokkal többet tudhattunk volna meg az akkori időkről.”
 • 100. kispacni 2011. január 28. 10:23
  „73. És akiket 1946-1960 között zárt börtönök udvarán ártatlanul felakasztottak (majd jeltelen sírokba temettek) azok szerinted szebb látványt nyújtottak.”
 • 99. jozko 2011. január 28. 10:16
  „95. Apátfalvi**

  Milyen érzés állandóan tudni a tutti biztosat?

  Otthon is hordod a glóriát, vagy esete -hazaérve- a fogasra aksztod?Fárasztó viselet lehet!
  Bocs, hogy cikizlek:
  Kibírsz Te többet is!”
 • 98. fer981 2011. január 28. 09:56
  „Nem értem miért kell ennyi év után újra kitalálni valamit, amivel újfent lehet hergelni az embereket. Amugy is már mindenki mindenkinek az ellensége, ketté szakadt az ország, ez még tovább generálja. Ennyi erővel felelősségre lehetne vonni aki kisdobos, úttörő, katona volt, hiszen esküdt tettek a szocializmusra.
  Ráadésul olyanok fogják elitélni, akik lehet, hogy szintén a Kádár korszakot szolgálták. Ugy is lehet az emberekben kárt csinálni, hogy nem ölök meg senkit, nem adok parancsot ölésre, mégis keserves életet alkotok több ezer embernek.”
 • 97. történész 2011. január 28. 09:41
  „ferike75

  Sántít ez a nyugdíj.Az akkori jövedelméből ezt vonták,le,ez jött ki..így el kell fogadni a köztársasági elnöki magas nyugdíjat nekem is akkor is ha az én véleményem szerint az elmúlt években ártott nekem vagy népemnek.A kettőt nem szabad összekeverni,ez bizony a jogállamiság alapjainak része de ha azt állítod,hogy a magas nyugdíja abból van hogy a kirabolt keravillből vitte a szajrét,kifosztották a gyárak páncélszekrényeit,és bent a lakásokból szedte össze az aranyakat és abból fizette be a járadékot...akkor igen...bíróság és megvan az ok a nyugdíj elvételére.De csak azért mert valaki nem úgy gondolkodik mint én és kifosztom, az bizony leszámolás és az a diktatúra kezdete. Amit te javasolsz az jogot adna arra is aki nem jár kupiba az ne kapjon ezt meg azt..hagy ne folytassam.”
 • 96. ibibi 2011. január 28. 09:33
  „A múlt úton útfélen visszaköszön.”
 • 95. Apátfalvi** 2011. január 28. 08:26
  „Biszkut <moderálva>!

  Kifogásnak, maszatolásnak, mellébeszélésnek HELYE NINCS!”
 • 94. Halálfaló 2011. január 28. 08:19
  „biszku jó arc, fel fogják menteni ;)”
 • 93. frakk 2011. január 28. 08:13
  „61-es ben úgy gondolom , én is elég jól összefoglaltam, csodálom semmi visszhang nem jött erre.”
 • 92. szatyi 2011. január 28. 07:51
  „80. hozzászólás jozko 2011.01.27. 21:49

  Gratula! Nagyon jól összefoglaltad. Tiéd a piros pont!”
 • 91. LV-426 2011. január 28. 06:45
  „Biszku Béla 1949-ben lépett be a kommunista pártba. A forradalom első napjaiban a XIII. kerületi pártbizottság tagjaiból, párttagokból és munkásokból fegyveres csapatokat szervezett a felkelők ellen. A magyar forradalmi munkás-paraszt kormány belügyminisztereként közvetlenül irányította a forradalom utáni megtorlást. A legmagasabb pártfunkciókat töltötte be egészen 1978-ig, akkor azért nyugdíjazták, mert ellenezte a politikai enyhülést.
  Biszku Béla egykori kommunista belügyminiszter nyugdíja jelenleg meghaladja a 600 ezer forintot.”
 • 90. novaklaszlo56 2011. január 28. 03:29
  „A 89-be az értelmezést súlyosan zavaró, félrevezető hiba csúszott, ez:
  "...fel/kihasználása...) elvének..."
  Helyesen:
  ...fel/kihasználása...) - elvének...

  Nagyon bosszant! Elnézést!”
 • 89. novaklaszlo56 2011. január 28. 03:03
  „Mélyen egyetértek, Jozko.
  Remélem, elhiszed, hogy világosan értem a mondataid mélységi olvasatát is, azokat a gondolatokat, amelyekhez egy küzdelmes élet tapasztalatai, gyakran keserves tanulási folyamatai vezetik el az embert - sajnos messze nem mindenkit.
  A földi ökoszisztéma teljes élővilágát az anyag önzése (az önfenntartás és a reprodukció felfoghatatlanul bonyolult és csodálattal kísért, kíváncsian kutatott, egyes részleteiben misztifikált és rettegett - pl. az eredet, valamint a halál, a megsemmisülés elfogadhatatlan ténye, kontra örök lét, amely a legtöbb vallásban felbukkan valamiképp...) hozta létre - hagyjuk most istent pihenni -, és ez is tartja fenn. Az ember esetében mindehhez egy fejlett öntudat és értelem is társul, amely remekül kiszolgálja az önző ösztönöket; ez, meg a falkaszellem (a tervszerű, célirányos, közös cselekvés képessége) helyezte az embert az ökoszisztéma csúcsára, de mivel a természetéből adódó önzésen - tkp. a félelmein - nem képes úrrá lenni, lehet, hogy a vesztét is ez okozza majd, hacsak nem veszi elő a jobbik (nem politikai utalás!:)) eszét: azt az intelligenciát (ennek csak része az értelem!), amely képes, energiaforrásként használva, uralni az önző ösztöneit. Ettől ma még fényévekre vagyunk, és nekem úgy tűnik, nem is ebbe az irányba haladnak a folyamataink...
  Mindegy, most, e kérdés kapcsán nem is ez a lényeg (dehogynem, minden kérdésben ez lenne!), hanem az, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy a keservesen, évezredek alatt (ti. az emberiség ismert történelme során) kiizzadt eredményeinket, amilyen az emberi szabadságjogok jelentőségének a felismerése a társadalom boldogulása érdekében, a demokrácia - ha másért nem, hát azért, mert több szem többet lát, meg éppen az általad említett csapdák (a szépen induló, valóban helyes, mindenki boldogulását, s így a közösségét is, szolgáló elgondolásoknak, eszméknek az önzés, a hatalom oltárán történő feláldozása, s mindehhez, a félelmeik felkorbácsolásával szolgahaddá züllesztett, egymásra uszított emberek fel/kihasználása...) elvének és működésének tisztán tartása elemi közérdek, s ha nem sikerül, akkor csak hajtjuk tovább, ki tudja, meddig még ezt a szomorúan csikorgó mókuskereket. Úgy néz ki, erre kell készülnünk, no, nemcsak idehaza, hanem világszerte, mindenütt. Pedig az adottságaink - szerintem - meglennének a szükséges áttöréshez. Igen, tudom, ezt hosszasan lehetne vitatni, és talán kellene is már...

  Zestnek csak annyit tudok mondani, hogy próbálja meg elképzelni - hogy is tudná? - a korabeli viszonyokat, azt a helyzetet, amelyben azoknak az embereknek, szintén valamilyen eszmék, elvek, és hát a politikai érdekek nyomásának a hatása alatt kellett a napi döntéseiket meghozniuk. Mondom: akkor és ott. Most, utólag minden olyan szép tiszta, meg világos... Lehet, hogy a mi döntéseink, amelyek oly kézenfekvőnek és helyesnek tűnnek ma a számunkra, az utódaink történelemkönyvében a bűnök között tűnnek majd fel? Én nem tudom. Igyekszem az elveimnek és a lelkiismeretemnek mindenben megfelelni. Ennyi a tudományom, és nem több. Meg a nyitottság is része az arzenálomnak, ezért figyelek mindenkire, s nem szégyellek akár a hároméves kis sráctól se tanulni. Mert lehet, sőt kell is, ha együtt akarok élni, dolgozni, tanulni vele. Hogy mit tanulhatok tőle? sok mindent, de legfőképpen őt magát. Anélkül, hogy ismerném, hogyan is tudnék vele bármit kezdeni, igaz?

  De most aztán irány az ágy! Haragszom rátok: gyakran hajnalig ideszegeztek engem a gép elé! :) Huncutok! S aztán, mint egy kamasz, nyűglődöm reggel, mert húz az ágy!
  Jó éjszakát! :)”
 • 88. zest 2011. január 28. 01:13
  „Nem vádat kellett volna emelni ez ellen a 90 egynéhány éves öregember ellen, hanem a nyugdíját azonnal levenni minimál összegre és az addig esetlegesen összegyűjtött pénzét (amit a meg nem érdemelt nyugdíjából ´spórolt´ össze) befizetni az állami nyugdíjalapba.”
 • 87. jozko 2011. január 28. 00:58
  „84. nemecsek ernő:

  Szóval szánalmas és mentegetőző...??
  Erről ennyit.
  Ezer szerencséd, hogy csupa kis betűvel írod a nevedet!

  Ami a tényeket illeti:
  Hidd el , 60 év tapasztalata nem kevés.
  Úgy jöttek a tények, hogy a fal adta a másikat

  Persze nem mind tény, ami annak lkátszik.
  Kénytelen vagy hibaszázalékot is beleszámítani!
  Kívánom, Neked több szerencséd legyen hozzá!

  A magyar népet meg sajnos, nem kell bemutatnod,
  ráadásul el kell viselnem, hogy én is magyar vagyok!

  85.
  Novák László!

  Köszönöm a lelkesítő szavaidat-én így éltem meg!

  Hogy tudj rólam kicsit többet:
  Egy népi sarjadék vagyok, akit a sors kereke az útszélre vágott...
  /Aranytól kölcsönzött szavakkal élve/.

  Innen az empátia és az ihlet.

  Az "izmusokkal" nem árt óvatosnak lenni!
  A legtöbbjüket /a Krisztus előtti időktől napjainkig/ profik találták ki-profi módon!
  Azzal kezdik, amit a nép -az adott korban- éppen hallani akar:
  Alapjaiban a legtöbb nemes emberi törekvésekkel indít!
  Aztán a kitörési lehetőségek megoldandó feladatai körébe gyorsan becsúszik egy bűnbak, egy ellenségkép...
  óvatosan becsomagolva a keserű pirula is, de az üdvrivalgásban ki veszi azt észre?

  Merthogy a követői a sikeres kezdetkor rendszerint istenítik a nagy embert, és ez felbátorítja!
  Ettől kezdve beindulnak a túlkapások, a személyi kultusz,a már bűncselekménynek számító megalomán célkkitűzések-és ha még itt sem volt bukás, akkor a még nagyobb bűncselekménynek számító eltussolási kísérletek...

  Ezért nehéz sommás ítéletet mondani.
  mert jól indult...
  Emberbarát elvek, intézkedések, gazdasági felemelkedés, a biradalom, ország gyarapodása-és eddig rendszerint törvényesen.
  A diktátorok rendszerint erre alapozhatják a védelmüket: a nép nevében , a nép érdekében történt, ami...
  A felelősség elől vagy elmenekülnek, vagy az élet "megoldja"..
  A nép meg magyarázkodhat, fizetheti a kártírítést, helyreállítást..
  És hosszú ideig viseli a szégyent, merthogy azért ő is benne volt...

  Sokan megpróbálnak előkelő idegenként kívülállók maradni olyankor is, amikor tevékeny kirobbantói, résztvevői, előidézői és elszenvedői voltak az eseményeknek.
  És sajnos sokan megfeledkeznek arról, hogy amíg az előnyeit élvezték, addig éltették is az adott rendszert, vezért vagy politikust...

  Rendezni kéne már közös dolgainkat!”
 • 86. jozko 2011. január 27. 23:56
  „dodó:

  Köszönöm.
  Apám emlékének tartoztam ezzel a véleménnyilvánítással.
  Katonaviselt ember volt /II.vh legvége, utána határőrszolgálat/, mindig vigyázott az embereire, végrehajtotta a rá bízott feledatot-emberségesnek ismerték és tisztelték!

  Határozott volt, de nem forrófejű.
  Ha ítélkeznie kellett valamiben /kis emberként nem sok mindenben/-szőrszálhasogatóan precíz volt a körülmények megvizsgálásában!”
 • 85. novaklaszlo56 2011. január 27. 23:46
  „Nahát, Jozko!
  Mindig megremeg a térdem, amikor meglátom a nevedet - nem volt ez most sem másképp -, de a 80-as hozzászólásod elolvasása katartikus élmény volt! Igazán jó lenne, ha sokan gondolkodnának így! Igaz, ahhoz a valóság iránti fogékonyság, nyitottság, objektivitás, no meg jó nagy adag tisztesség is kellene. Gratula! Őszintén!
  Remélem, nem rontom el az ünnepi hangulatot (bennem ilyesmit váltott ki a hozzászólásod - ezúttal :)), ha ennyit óvatosan hozzáteszek: a cikkben is szerepel a "kommunizmus bűnei" kifejezés - szerintem helytelenül. A kommunizmust mostanában veszélyes, sőt emberiségellenes eszmének tartják - de nem az, miként a liberalizmus sem az. Vannak valóban veszedelmes eszmék és ideológiák (némelyik hazánkban, legitimizálva a reneszánszát éli), de a mégoly progresszív eszmék is köz- és életveszélyessé válhatnak, és válnak is, ha nem az eredeti "rendeltetésüknek" megfelelően használják őket, például egyéni, vagy csoportos, de mindenképpen önző célok megvalósítására. De ez már a múlté! Mi, meg a srácaink az ilyesmire már csak a történelem (tan)könyvek lapjain csodálkozhatunk rá! Hát, ezt is megértük, hála istennek! Vajon mit kell még? ;) :D (Költői kérdés volt - prózai embertől. :))”
104 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulnak az új közfoglalkoztatási programok

A közfoglalkoztatás 2011-ben induló új rendszerébe a kormány várakozásai szerint összesen 220 ezer… Tovább olvasom