Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vádat emeltek Geréb Ágnes ellen

Vádat emelt az ügyészség Geréb Ágnes ellen, aki még 2007-ben egy tragikus otthonszülést vezetett le Budapesten.
A korábban szülész-nőgyógyászként dolgozó Geréb Ágnest halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, amiért több szabályt is megszegett a szülés közben és ez közvetlen összefüggésben áll a magzat halálával - tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség.

Az ügyészség közleménye szerint a Fővárosi FőügyészségGeréb Ágnesnél még 2006. decemberében jelentkezett egy állapotos asszony, aki gyermekét nem kórházban, hanem otthoni körülmények között szerette volna világra hozni. A terhessége 37. hetében találkozott ismét Geréb Ágnessel, aki akkor megvizsgálta. Kiderült, hogy az ultrahangvizsgálatok közben a magzat szívének mindkét oldali kamrájában úgynevezett echogén foltokat találtak, a terheléses vércukor vizsgálat alatt pedig rendkívül magas vércukorszintet mértek. A kismamának pajzsmirigy betegsége volt és már elmúlt 35 éves, így veszélyeztetett terhesnek minősült.

A nőnél a szülés 2007. szeptember 15-én hajnalban indult meg, azonban a csecsemő válla elakadt édesanyja szeméremcsontjában. Geréb Ágnes ezután - az ügyészség megfogalmazása szerint - a szakmai protokollban nem ismert műfogásokkal próbálta a gyermeket világra segíteni, eredménytelenül. Segítői ezért mentőt hívtak, amelynek orvosa már a helyszínen megállapította, hogy a csecsemő halott. A János Kórházba vitték a kismamát, ahol a szülőszobán gátmetszést végeztek és világra segítették a gyermeket. A magzatot 40 percig próbálták újraéleszteni, de nem sikerült.

Az ügyészség szerint Geréb Ágnes több ponton is megszegte a foglalkozási szabályokat: nem értékelte kockázatosnak a kismama életkorát, illetve azt a tényt, hogy pajzsmirigy-beteg, nem vizsgálta az állapotos nőt folyamatosan és nem intézkedett amiatt, hogy az ultrahang magzati fejlődési rendellenességre utalt.

Amikor a gyermek válla elakadt, intravénásan oxitocint adott édesanyjának - ez a készítmény, illetve a szakszerűtlen világra segítés miatti nyaki gerinc sérülés okozta együttesen az életképes és egészséges magzat halálát okozó oxigénhiányt.

Olvasóink írták

 • 6. kerik 2009. augusztus 07. 13:16
  „Van egy ismerősöm, aki a meghittség miatt választotta az otthonszülést.Nem is volt komőplikációja, viszont a gyerekét 4 évesen elhagyta.
  Ennyit arról, hogy milyen fontos szerepe van a meghitt szülési környezetnek az anya-gyerek kapcsolatban.
  Soha nem tudhatja senki sem előre, hogy lesz-e komplikáció!
  Sajnos erre sok várandós nő nem is készül fel.
  Sajnálom azokat a nőket,akik a modern orvosi eszközök mellett mégis az ősi módszert választják.Nem értem az értelmét.”
 • 5. c3po 2009. augusztus 07. 11:45
  „A kórházakban kell otthonosabbá tenni a szülést, mint ahogy már sok helyen tapasztalható! Mi is gondolkodtunk otthonszülésen, de kórház mellett döntöttünk, fogadott szülésznővel, aki végig ott volt! Szülés után (pici komplikációval) a párom egész másképp látta a dolgokat, és aztmondta, jó hogy nem otthon szült. Persze minden szülés más és más. De azért jó ha a közelben van egy ultrahang, vagy egy NST, neadj isten egy felszerert műtő......”
 • 4. kerik 2009. augusztus 07. 09:34
  „A szülő sem volt normális.Tudta, hogy veszélyeztetett terhes, akkor annyi áldozatot nem tudott volna hozni, hogy orvosok közt szüljön?
  Gerébet miért nem tudják teljesen kivonni a forgalomból?Jaaa, mert híres politikus feleségek is nála szültek?Gratulálok.”
 • 3. aranka2 2009. augusztus 06. 23:06
  „Az egyik legnagyobb maffia az orvosoké, különösen a szülészeké. Monopóliumuk megőrzésére mindenre képesek, Geréb Ágnes eltaposása nekik semmi, az ország egészségügyét is sikeresen rombolják.”
 • 2. flexsnake 2009. augusztus 06. 19:39
  „Remélem örökre eltiltják!”
 • 1. garbon 2009. augusztus 06. 18:46
  „Az ügyészt kell vád alá helyezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassú apadásnak indult a Rába, tovább árad a Mura

Lassú apadásnak indult a Rába, a folyó szentgotthárdi szakaszán már levonult az árhullám, Körmendnél… Tovább olvasom