Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Vádat emeltek Hunvald György és társai ellen

Vádat emeltek Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke és 23 társuk ellen különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden.
Keresztes Imre főügyész közleménye szerint a főügyészség kedden benyújtotta a 121 oldalas vádiratot és a nyomozás során keletkezett mintegy 46 ezer oldalnyi nyomozati iratot a Fővárosi Bíróságnak.

Hunvald György és Gál György mellett vádat emeltek többek között Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnöke, Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő, valamint az önkormányzat jegyzője és az Erzsébetvárosi Közterület-felügyelet igazgatója ellen is.

Hunvald György és Gál György jelenleg előzetes letartóztatásban van. A Központi Nyomozó Főügyészség a vádiratában a folyamatban lévő kényszerintézkedések fenntartására tett indítványt a Fővárosi Bíróságnak.

A főügyészség Hunvald Györgyöt egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalással, több tanácsadói szerződés, illetve hivatali telefon jogellenes használatának biztosítása kapcsán öt rendbeli, jelentős vagyoni hátrányt okozó, felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, négy rendbeli magánokirat-hamisítással, kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetéssel és nagyobb vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezeléssel, míg egyes lakáskiutalásokkal összefüggésben, illetve baráti vállalkozónak nyújtott jogtalan előny kapcsán öt rendbeli hivatali visszaélés elkövetésével vádolja.

Gál Györgyöt egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán hivatalos személy által fontosabb ügyekben kötelességszegéssel, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással és bűnszervezet tagjaként, felbujtóként folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítással, tanácsadói szerződés, illetve hivatali telefon jogellenes használatának biztosítása kapcsán jelentős vagyoni hátrányt okozó, felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással és nagyobb vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezeléssel, míg egyes lakáskiutalásokkal összefüggésben négy rendbeli hivatali visszaélés elkövetésével vádolják.

A főügyészség vádirata tizenhét, a kerületi önkormányzat tulajdonában álló ingatlan kapcsán tartalmaz megállapításokat. A vádirat szerint Gál György a gazdasági bizottság elnökeként - anyagi ellenszolgáltatás fejében, ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kérve - közreműködött abban, hogy egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégeknek, amelyekbe a valódi tulajdonosok a "strómanjaikat" helyezték el, értékesítse az önkormányzat az ingatlanokat. Az ingatlanok vételáráról és a vesztegetési pénz összegéről Gál György a vállalkozói csoport képviselőjével előre megállapodott, majd a kialkudott vételár összegének megfelelő hamis értékbecsléseket készíttetett, és erre hivatkozva - Hunvald György támogatásával - a képviselő-testület tagjainak többségét a piacon reálisan kérhető vételár tekintetében tévedésbe ejtette.

Mindeközben az ügyben érintett vállalkozók - az önkormányzat megvádolt vezetői tudtával - tőkeerős külföldi befektetőkkel tárgyaltak, akiknek szándékukban állt ezen ingatlanokat megvásárolni (amelyeket az önkormányzat eladásra pályázaton nem hirdetett meg).

Az érintettek által egyeztetett módon az ingatlanokat - a frissen e célra alakult projektcég üzletrészein keresztül, röviddel az önkormányzattal kötött szerződést követően, a saját érdekeltségű offshore cégeik közbeiktatásával - jelentős haszonnal továbbértékesítették azon külföldi befektetőknek, akik az önkormányzatnak is készek lettek volna ezt a lényegesen magasabb vételárat megfizetni.

Az eljárás adatai szerint Gál György a VII. kerületi önkormányzatnak összesen 603 millió forint kárt okozott, és 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg. A vád szerint az ügyletsorozatban szereplő 17 ingatlanból 16 után Gál György 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.

Az önkormányzati hivatali mobiltelefonok jogellenes használatával összefüggően Hunvald György - Szabó Zoltán telefonhasználata kapcsán 6,3 millió forint, míg Gál György - a barátnője és a felesége telefonhasználata kapcsán - 281 ezer forint vagyoni hátrányt okozott.

A vád szerint Szabó Zoltán 2009-ben két ízben is arra hívta fel - az egyik alkalommal a jegyző segítségével - az erzsébetvárosi közterület-felügyelet igazgatóját: intézkedjen arról, hogy a szabálytalan helyen parkoló gépkocsijáról a kerékbilincset minden további jogkövetkezmény nélküli eltávolítsák.

A vádlottak egy része a nyomozás során teljes vagy részbeni beismerő vallomást tett, míg mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. Hunvald György a hűtlen kezelés és az okirat-hamisítás lényegét elismerte, ugyanakkor tagadta a hivatali vesztegetés és az összes többi, terhére rótt bűncselekmény elkövetését - áll a közleményben.

A főügyészség a jelenleg szökésben lévő - nemzetközi és európai elfogatóparancs hatálya alatt álló - Czibula Csabára (a Fidesz egykori kerületi alelnökére) vonatkozó eljárásrészt a nyomozás lezárása előtt elkülönítette, így vele szemben jelenleg is folyamatban van a nyomozás.

Olvasóink írták

  • 2. történész 2010. november 09. 18:56
    „Na vajon most mivel vágnak meg bennünket.Ezt jól csinálják, valami ma is divatos cselekedetet elővesznek,mi csámcsogunk rajta,ők meg nyúznak még egyet rajtunk..”
  • 1. dodó 2010. november 09. 17:11
    „Szegény Hunvald! Ha idejében alijázik, ma mint volt magyarországi üzletember tárgyalhatott volna Martonyival a Közel-keleti baráti országban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: sunyi járulékemelés történt hétfőn

Az MSZP szerint a kormánytöbbség "sunyi módon" járulékemelést hajtott végre hétfő éjszaka, melynek… Tovább olvasom