Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Vádat emeltek Juhász Ferenc ellen

A volt honvédelmi minisztert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják.
Vádat emelt Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, MSZP-s országgyűlési képviselő és Fapál László, a Honvédelmi Minisztérium (HM) egykori közigazgatási államtitkára ellen pénteken a Központi Nyomozó Főügyészség. A két érintett egyike sem tartja megalapozottnak a vádemelést. Az MSZP szerint közvetlen politikai befolyás alatt áll az ügyészség, a DK pedig arra szólította fel a vádhatóságot: állítsa le a Juhász Ferenc elleni "koncepciós eljárást".

Keresztes Imre főügyész az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a főügyészség a vádlottakat jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja, amelyet Juhász Ferenc tettesként, Fapál László pedig felbujtóként követett el. A vagyonkezelési szabályok megszegése következtében a HM-et 43 millió forint vagyoni hátrány érte, amely nem térült meg - közölte.

Az ügyészségi vádirat lényege szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, amelyet kedvezményes vételáron tíz évvel később megvásárolhatott. Fapál emellett 2001-ben a honvédségtől ingatlanépítésre munkáltatói kölcsönt is kapott, amelyet 2005-ben visszafizetett. 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, hogy a korábbi lakásjuttatás, illetve a munkáltatói kölcsön ne jelentsen kizáró körülményt, így bérlakást kaphasson.

Fapál Lászlónak közigazgatási államtitkárként a vezetői lakásellátás iránti igényét a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie, és a jogszabály alapján kizárólag határozott időre, állami vezetői jogviszonya idejére, ezen tisztség betöltésének megszűnéséig kaphatott volna bérlakást. A kérelemről Juhász Ferenc miniszterként még aznap - a jogszabályi rendelkezéseket megszegve - egyedi döntést hozott, amelyben a kizáró körülmények alól a felmentést megadta, egyben megállapította, hogy Fapál László határozatlan időre kaphat HM-rendelkezésű lakást - közölte az ügyészség.

A HM a XIV. kerületben egy 147 négyzetméteres, négy és fél szobás ingatlant vásárolt 65 millió forintért 2005. május 5-én. Még aznap - a lakásra 11.680 forintos havi bérleti díjat meghatározva - Fapál Lászlóval határozatlan időtartamú bérleti szerződést kötöttek. 2006. május 10-én Fapál László közigazgatási államtitkárként kérelemmel fordult a miniszterhez, hogy megvenné az általa bérelt lakást.

A HM Védelemgazdasági Főosztály 2006. június 6-i, ezzel kapcsolatos javaslatát Fapál Lászlón keresztül terjesztette a miniszter elé. A személyét érintő javaslatot Fapál "egyetértőleg" terjesztette a tárcavezető elé, aki azt ugyanaznap "Rendben!" felirattal záradékolta. Fapál így 2006. július 4-én kedvezményes áron, 22,2 millió forintért vehette meg a 65,2 millió forintra értékelt ingatlant.

A vádirat szerint Fapál László igénybejelentései és Juhász Ferenc egyedi döntései azt célozták, hogy - közigazgatási államtitkári tisztségét és jogállását az ügyintézés során szándékosan figyelmen kívül hagyva, a vonatkozó vagyonkezelési szabályokat kikerülve, illetve megszegve - Fapál László vételi jogosultja, majd kedvező vételi feltételekkel tulajdonosa legyen az állami ingatlannak.

Az ügyről Juhász Ferenc az MTI-nek azt mondta: nem tartja megalapozottnak a vádat, mert egy olyan eljáráshoz kapcsolódik, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban - Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost tájékoztatva - már formailag törvényesnek talált.

"Az ügyészség ráadásul - nyilvánvalóan politikai nyomásra - nem vette figyelembe, hogy van egy honvédelmi törvény és egy a katonák jogállásáról szóló szolgálati törvény" - közölte Juhász Ferenc, hozzátéve: ezek kimondják, hogy a katona állami beosztásba kerülve is katona marad - utalt Fapál László jogállására a volt tárcavezető -, ami kettős jogállást eredményez. Ilyen esetben pedig az érintettnek kedvezőbb törvényi eljárást kell alkalmazni, a neki kedvezőbb helyzetet kell figyelembe venni - jegyezte meg. Elmondta azt is: az ügyhöz hasonló esetek minisztersége előtt is megtörténtek a tárcánál.

Juhász Ferenchez hasonlóan Fapál László sem tartja megalapozottnak a vele szembeni vádemelést. Az MTI megkeresésére Dezső Antal, Fapál László ügyvédje azt közölte, nem kapták meg hivatalosan a vádiratot, ezért az abban foglalt tényállást nem ismerik. Jelezte azonban, ha a vádirat tartalma megegyezik a gyanúsítás szövegével, akkor - álláspontjuk szerint - a vád azon a téves jogi felfogáson alapul, hogy Fapál László állami vezetőként igényelt és kapott lakást.

Dezső Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy Fapál László kettős jogviszonyban volt, és nem államtitkárként, hanem katonatisztként kapott lakást a HM-től. Mivel Fapál László katonatisztként kapott lakást, ezért nem lehet az ügyben az állami vezetőkre vonatkozó jogszabályokat alkalmazni, illetve a terhére róni - tette hozzá.

Az MSZP szerint a párt képviselőjével, Juhász Ferenc volt miniszterrel szembeni vádemelés azt jelzi, hogy az ügyészség közvetlen politikai befolyás alatt áll. Az ellenzéki párt közleményében azt írta: miután vesztegetéssel nem sikerült meggyanúsítani, a főügyészség olyan ügyben vádolta meg Juhász Ferencet, amiről a Fidesz-kormány honvédelmi minisztere és a tárca is leírta, hogy "a honvédelmi és jogállási törvényeknek formailag megfelelő, az első Orbán-kormány gyakorlatát követő eljárás volt".

Az ügyben szintén közleményt kiadó Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel az ügyészséget, hogy fejezze be "Orbán Viktor politikai céljainak kiszolgálását", és állítsa le a Juhász Ferenc elleni "koncepciós eljárást".

A parlament tavaly decemberben függesztette fel Juhász Ferenc mentelmi jogát a legfőbb ügyész megkeresése után. A politikus az erről szóló szavazás előtti felszólalásában mentelmi jogának felfüggesztését kérte, mint mondta azért, hogy korrekt bírósági tárgyalás során tisztázhassa magát.

Olvasóink írták

 • 6. maci53 2012. július 14. 09:59
  „Maj tudnak kétkapuzni a sitten,annyi szoci ül már,de még így is kevés.A javuk még kinn van dirigál az ATV-ben.”
 • 5. jozko 2012. július 13. 21:01
  „Tehát katona az elvtársúr , és nem állami vezető!?
  Akkor jogosan károsíthatja meg az államot közel ötven millióval?
  Micsoda hőstettet hajtott végre ezért a kivételes bánásmódért?

  Egy átlagosan 100 ezer Ft havi keresetű honpolgárnak ez mintegy 45 évi fizetése - ami jó, ha megélhetésre elég, félretenni nemigen tud belőle !
  Szóval akkor mi volt a különleges bánásmódra okot adó hőstett a vitéz katonánál?
  Mert akár lehetett is...
  Ha mégsem, akkor Juhász úr ex-honvédelmi miniszter zsebből csengesse ki az államot ért kárt - ha tudja!
  Ha a kár megtérül, az jelentősen csökkentheti a büntetését!”
 • 4. IncontinentiaButtocks 2012. július 13. 20:32
  „3.
  Vaj van a fején, és valami van a füle mögött.:)”
 • 3. DMagóg 2012. július 13. 19:55
  „Kétségtelen tény, hogy van vaj a füle mögött, ám mint a fidesz közelieknél, úgy itt sem bizonyítható. A látványosság mindkét oldalról biztosított, ám felelős se itt, se ott, illetve a háttéralkuk következtében döntetlenre játszanak, csak mindig legyen min csámcsognunk. Mi meg csámcsogunk.”
 • 2. Ellenzéki 2012. július 13. 18:45
  „Politikai leszámolás!”
 • 1. kopkop 2012. július 13. 18:26
  „Ebben a kánikulában "hűvösre" vele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende: jövőre 13 milliárdba kerülnek hazánk külföldi katonai szerepvállalásai

Összesen csaknem 13 milliárd forintba kerülnek 2013-ban a Magyar Honvédség külföldi… Tovább olvasom