Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Vádat emeltek Szigetvár volt polgármestere ellen

A vád hivatali vesztegetés, és hűtlen kezelés.
Hivatali vesztegetés és hűtlen kezelés miatt vádat emelt Szigetvár volt polgármestere, egyik önkormányzati képviselője és egy önkormányzati cég volt vezetője ellen a Mohácsi Járási Ügyészség - közölte a vádhatóság  kedden az MTI-vel.     
   
Az ügy harmadrendű vádlottja, Kolovics János 2010 és 2014  között volt Szigetvár a polgármestere a Fidesz-KDNP színeiben, az  elsőrendű vádlott, Z. L. M. önkormányzati képviselő volt. A 2010-es helyhatósági választások után a többségi önkormányzati tulajdonú  vízközmű-szolgáltató kft. ügyvezetője a polgármester nevelt fia - az ügy másodrendű vádlottja -, M. G. lett.   
   
A Baranya Megyei Főügyészség közleményében azt írta: a  jogszabályváltozások miatt a város vízközmű-szolgáltató társasága  más szolgáltató cégekbe olvadt. A képviselő-testület azonban úgy  döntött, hogy a különös jelentőségű nem víziközmű-vagyonelemek -  köztük a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel - a város tulajdonában maradjanak. Ezek működtetésére új gazdasági társaságot kívántak létrehozni.   
   
A vád szerint a polgármester azt szerette volna, hogy az új cég  ügyvezetője is a nevelt fia legyen, szándékát azonban a képviselő-testület egy része nem támogatta. A városvezető több  képviselőt is megkeresett - a minősített többségű döntéshozatalt igénylő - javaslat támogatására, ők azonban visszautasították  kérését.   
   
Az elsőrendű vádlott önkormányzati képviselő szorult anyagi  helyzete miatt külföldön dolgozott - idézték fel a közleményben, amelyben kiemelték: a polgármester őt azért kereste meg, hogy a vegyen részt a döntő szavazáson. A képviselőnek a városvezető  önkormányzati gépkocsit biztosított a külföldről történő haza-,  illetve a visszautazáshoz.    
   
Az elsőrendű vádlott szavazata által biztosított minősített  többséggel 2013 októberében a képviselő-testület döntött az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve M. G. ügyvezetővé választásáról.   
   
Ennek kompenzálásaként a polgármester 2014 januárjában utasította nevelt fiát, hogy a képviselő cégével 3,8 millió forintos vállalkozási szerződést kössön - olvasható a közleményben.   
   
A vád szerint az elsőrendű vádlott cége munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítésigazolást állított ki a vállalkozói díj kifizetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismerősével csempésztetett kokaint, húsz év börtönt kaphat a magyar nő

Ismerősével csempésztetett kokaint, húsz év börtönt kaphat a magyar nő
Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt emeltek ellene… Tovább olvasom