Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Vádemelési javaslat a Megatrade vezetői ellen

Másfél éves nyomozás után lezárta a Nemzeti Nyomozó Iroda a Mega-cégcsoport ellen 2006-ban indított vizsgálatot. A hatóság rossz minőségű áru forgalomba hozatala miatt vádemelést javasol az ügyészségnek a cégcsoport külföldi vezetői ellen.
A cég törökbálinti telephelyén 2006-ban tartott ellenőrzést az élelmiszerbiztonsági hatóság, és lejárt szavatosságú élelmiszerek átcímkézésén érték tetten a dolgozókat.

Törökbálinton, a Mega - cégcsoport telephelyén 2006 december 1-jén tartottak ellenőrzést az élelmiszer-biztonsági ellenőrök. Azt tapasztalták, hogy nagy mennyiségű, lejárt szavatosságú árut csomagolnak át az ott dolgozók. A nyomozás lezárásáról és a vádemelési javaslatról az NNI és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakhatóságainak képviselői szerdán számoltak be.

Egri Gábor, az NNI vagyonvédelmi alosztályvezetője elmondta, hogy két ember ellen, a cégcsoport orosz, illetve osztrák tulajdonosa és ügyvezetője ellen vádemelést javasolnak rossz minőségű áru forgalomba hozatala miatt. A dolgozók azért nem gyanúsítottak, mert nem lehet bebizonyítani, melyik terméket melyik dolgozó címkézte át. Az azonban bizonyítható, hogy mindez a vezetők utasítására történt.

Papp Csaba, az NNI főosztályvezetője azt mondta, hogy több más gazdasági bűncselekmény gyanúja is felmerült a nyomozás közben. Ezek felderítése még tart ezért részleteket nem közölnek. Annyi biztos, hogy az 5 cégből álló csoport ma már nem végez tevékenységet.

Hajós Ádám fővárosi és pest megyei főállatorvos elmondta, hogy a cégcsoportra nem véletlenül csaptak le. A tagcégeknél ugyanis korábban Heves megyében 80 tonna, a fővárosban 22 tonna lejárt szavatosságú húst foglaltak le egy-egy hűtőházban.

A törökbálinti raktárban 41 tonna élelmiszert találtak, ebből 5 tonnányi volt lejárt szavatosságú. Több mint 100 ezer élelmiszeren végeztek el 78 féle szakértői vizsgálatot. Az élelmiszerek szavatossági ideje lejárt, de nem voltak károsak az egészségre. Ennek ellenére a szabályozás alapján veszélyes hulladéknak minősülnek és meg kellett őket semmisíteni. A hatóság felhívására a kiskereskedők is azonnal visszavették a polcokról a Megatrade áruit.

Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium szakállamtitkára elmondta, hogy jövő héten szavaznak a Parlamentben egy új élelemiszerlánc-felügyeleti törvényről. Ez a tervek szerint megakadályozza hogy hasonló esetek előforduljanak. A bírságokat azonnal kell majd befizetni, vagy adóként is behajthatók lesznek, illetve a dolgozók és a kereskedők, és a termelők, vagyis az élelmiszerlánc összes résztvevőjének felelősségét fogja erősíteni.

A hatóságok közös beszámolójából kiderült, hogy a két gyanúsított szabadlábon védekezhet, a hatóságokkal együttműködtek. Sem őrizetbe, sem előzetes letartóztatásba nem kerültek. Bírósági tárgyalás az ügyészségi vádemelés után kezdődhet. Az élelmiszerbiztonsági hatóság a Heves megyei, a fővárosi és törökbálinti ügyekben százmilliós nagyságrendű bírságot rótt ki, amiből egy fillért sem fizettek be.

Olvasóink írták

 • 4. mindigatutit 2008. június 05. 09:28
  „én azt hittem,hogy ez az ügy már rég le van zárva.jaj ,de naív vagyok.ja.ez magyarország.bocs”
 • 3. milla 2008. június 04. 20:49
  „de te fizess ha szabálysértést követsz el,főleg ha ráhajtasz a záróvonalra,mert az nagy bűn ám!”
 • 2. raffy2 2008. június 04. 19:24
  „de mi az,hogy egy fillért sem fizettek be.ezeknek mindent szabad?de gondolom nem is nagyon érdekel senkit,hogy fizetnek vagy nem.orosz és osztrák tulajdonos.....vigyék haza a szemetüket,és egyék meg.az eszem megáll!”
 • 1. Cseter János 2008. június 04. 16:30
  „Hát igen ennyit ér a Magyar hatság a nagygazazemberségek ellen! Hiába a büntetés eszük ágában sincs fizetni! Persze az, hogy a hétköznapi embereket ott verik át, ahol cssak tudják a szolgáltatásoknál ez nem ititok! Persze a döglött, hal a fejétől bűzlik!
  Ott ,ahol rendeleteket alkotnak a díjak bezsebelésére és nem szolgáltatnak érte semmit ez a menő üzlet! Vagy ép nem felel meg az ellnérték a bezsebelt összeg fejében, hát azzal senki sem törödik ebben az országban! Nem véáletlenűl alkottak a "munkaügyí perekre" is "Perköltséget" akár percenként bezsebelhetnek többezres tételeket is! Ezt a népet ott fosszák ki, csapják be, ahol csak tetszik a bűnözőknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtöktől az ittas vezetőkre vadásznak országszerte

Háromnapos nagyszabású razzia indul csütörtökön az ország útjain, a rendőrök elsősorban az ittas és… Tovább olvasom