Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Vádjavaslat védett madarak tartása miatt

Szakhatósági engedélyek nélkül tartott különösen védett madarakat egy törökszentmiklósi és egy fegyverneki férfi, ellenük vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda - tájékoztatta az MTI-t Ábrahám Attila, a környezeti bűnözés elleni osztály vezetője.
Az alezredes szerint a két férfi - aki a nyomozás adatai alapján tisztában volt azzal, hogy engedély nélkül nem tarthatta volna a ragadozó madarakat, nem megfelelő körülmények között - egy volt gazdasági épületben, illetve tyúkólban helyezte el a két kerecsensólymot, két védett héját és egy karvalyt. A két férfit még tavaly szeptemberben a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság járőrszolgálata buktatta le, és tett feljelentést az ügyben. Ábrahám Attila szerint a madarakat - egy beteg héja kivételével - októberben sikerült visszaengedni a természetbe.

A gyanúsítottak ellen természetkárosítás bűntette miatt javasol vádemelést a rendőrség, tettükért öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

A fokozottan védett kerecsensólyom természetvédelmi értéke egymillió forint, míg a védett héja és a karvaly eszmei értéke 50-50 ezer forint.

A fokozottan védett kerecsensólyom európai állománya veszélyeztetett, az állomány jelentős része Magyarországon költ. A 2009-es felmérések alapján az állomány 220 párra tehető. Magyarországtól nyugatra csak Ausztriában él néhány pár kerecsensólyom.

A ragadozó madarakkal kapcsolatos tevékenységek - így a solymászat is - törvényileg szabályozottak. A madarak megszerzéséhez, tartásához szakhatósági engedélyekre van szükség, és vizsgákat kell letenni.

A nyomozás során bizonyítható volt, hogy az eljárás alá vont két férfi a megfelelő engedélyek nélkül szerezte meg és tartotta a madarakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megérkezett az első nagyhalászi gólya

Megérkezett Halász, az első nagyhalászi gólya. Tovább olvasom