Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Vágtázhatna a ménesbirtok

Egyelőre csak lépésben halad, de lovashasonlattal élve, hamarosan vágtázhat a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok fejlődése. A 2001 augusztusában a Bábolna rt.-től különvált kft.-nél történt látványos változásokról Rombauer Tamást, az új ügyvezető igazgatót Rimányi Zita kérdezte.
– Harmadszor került a bábolnai méneshez. Mit tapasztalt idei visszatérésekor?
– Vegyes kép fogadott. Olyan emberek közé kerültem vissza, akik megőrizték a tenyésztésben a kilencvenes években elért fejlődés eredményeit. Ez jó érzéssel töltött el. Ám a dolgozók nem motiváltak eléggé, ez pedig kell ahhoz, hogy a tenyésztéshez hozzáadjuk azt a többletet, amivel sikereket érhetünk el. Aki tudja a receptet, elkészítheti a rétest, ám ahhoz, hogy kiváló ízű legyen, mesterszakács kell. Emellett a külső ménesekben rendetlenség fogadott, de ezt munkatársaim hamar helyrehozták.

: A ménesbirtok hagyományőrző fogatait sok uralkodó és államférfi kipróbálta már az elmúlt évtizedekben

Bábolna hírneve, rangja kötelez, rendnek és tisztaságnak kell lennie és ismét kapcsolatot kell kialakítanunk a hazai és a külföldi tenyésztőkkel, hiszen szolgáltatásainkat, lovainkat értékesíteni kell. A múlttal nem kívánok foglalkozni, de az elkövetkezőkben a ménesbirtoknál a takarékos gazdálkodásnak kell érvényesülnie. A vagyon megőrzése a cél, nem pedig a felélése, értékesítése. A tulajdonos ezt várja el.

Megőrizni az értékeket!

– Hogy áll a ménesbirtok kiadásainak és bevételeinek egyenlege?
– A ménesbirtok alapvető célja, hogy megőrizze a lótenyésztés értékeit. Ezért nem kérdőjelezhetőek meg a költségek. A cég teljes árbevétele ugyan megközelíti a kétmilliárd forintot, de a kiadások meghaladják a bevételeket.

Azt is tudni kell, hogy amikor az rt.-ből kivált a ménesbirtok, nem csak az épületegyüttest és a lótenyésztést választották le az állami nagygazdaságról. Több olyan részterület a kft.-hez került, amit nem szánnak privatizálásra, veszteséges. Az erdőgazdálkodás például veszteséget termel. De azon dolgozunk, hogy az egyenleg legalább nulla vagy nyereséges legyen. Ehhez olyan fejlesztéseket kellene végrehajtani – főleg az idegenforgalom területén, ahol lassan térülnek meg a beruházások –, amelyek kompletté teszik a szolgáltatásokat.

Állami tulajdonban van a ménesbirtok, de gazdálkodóegység, tehát jogos elvárás, hogy versenyképesen működjön. Az állam csak ott rossz tulajdonos, ahol nincs megfelelő ellenőrzés és rend, ahol nem hozzáértő a vezetés. Nyugat-Európában több példa is van arra, hogy nemzeti kincsnek számító ménes finanszírozását miként lehet megoldani.

A létszám marad

– Megszállott lovas hírében áll, aki megszállott embereket keres maga mellé.
– Alapvetően elégedett vagyok a munkatársaimmal. Csak néhány területen van szükség a hozzáállás megváltoztatására. A létszám viszont jelentősen már nem csökkenthető, mert a szolgáltatásokat fenn kell tartani. Jelenleg százhatvanöt ember dolgozik a ménesbirtokon, de csak egyharmadukat kötik le az ötszáz lóval kapcsolatos tennivalók. Többek közt az éttermekkel, a szállodával, a négyezer négyzetméternyi irodával, az energiabiztosítással foglalkoznak, az üzembiztonságért felelnek. És az összes egységnél megfelelőek a munkahatékonysági mutatók.

– A ménesbirtok kapuit megnyitották. Milyen idegenforgalmi tervekkel számolnak?
– Az idegenforgalom hazánkban számos gonddal szembesül és ez nem jelent kedvező környezetet a ménesbirtoknak. Tavaly több mint tízezer vendéget fogadott a kft. Ez nagy számnak tűnik, de ahhoz, hogy eltartsa a ménesbirtokot, még kevés. Szeretnénk, ha a világörökség részévé válna az épületegyüttes és a Shagya fajta annak a szellemiségnek révén, amely körülveszi. Ez óriási reklámot jelentene, főleg a távol-keleti turistáknak fontos ez a garancia. Persze a cím megszerzése minimum hat évig tart és sok munkát jelent, de most legalább megtettük az első lépéseket. Emellett a Pannonhalmi Főapátsággal és a Herendi Porcelániummal megkezdett hármas együttműködést is folytatni akarjuk.

„ Szájhagyomány"

– A belföldi turizmusra alapozunk, de tovább kell lépnünk, mert az idegenforgalom révén teremthetünk kapcsolatot a leendő vevőkkel. Az a jó, ha minél többen látják a lovakat, mert a ló értékesítése nem újsághirdetés, hanem „szájhagyomány" útján történik. Nem katalógusból választják ki a vevők, hanem kipróbálják. Ezért alapítunk diplomata-lovasklubot és szeretnénk újra bekapcsolódni az állami protokollfeladatok ellátásába, mert azáltal nőne az arab ló imázsa. Korábban nemcsak Hruscsov, hanem Victor Emmanuel olasz uralkodó és a sziámi király is ült bábolnai fogaton. De gondolunk a gyerekekre is. Arborétumunkba például rengeteg környékbeli iskolás jár.

A mangalicától az állatsimogatóig

– Az arborétumról, a Bábolna környéki vadászati és horgászati lehetőségekről kevesebbet lehetett hallani, mint a ménesekről.
– Szolgáltatásaink közt bárki találhat a pénztárcájának megfelelőt. Azért, hogy a húszhektáros arborétumban lehessen „élő" biológiaórát tartani, elkezdtük egy őshonos állatpark kialakítását. Megmutatjuk a gyerekeknek a mangalicát, a szürke marhát, a fodros tollú magyar ludat, a kopasz nyakú erdélyit, és állatsimogatót is nyitottunk számukra. Öt tavunk mindegyike horgászható, ezeket szeretnénk ismertebbé tenni. Már csónakok kerültek rájuk és az ölbői partján, a legelőhöz közeli részen, csodálatos környezetben egy piknikhelyet is elkezdtünk kiépíteni.

„ Vaddisznószafari"

– A tűzrakó hely már elkészült, de később azon a részen szabadidőközpont is lehetne. Mellette van a háromszázhetven hektáros vaddisznós park, ahol egész évben lehet vadászni. Az első komoly nagyterítésű vadászatot – ahol hatvan állat kerülhet puskavégre – őszre tervezzük, előreláthatólag norvég és skandináv vadászok jönnek rá. Egyéni vadászatra is van mód és nyári, jurtasátras vadásztáborokat, vadmegfigyeléseket, „vaddisznószafarikat" is szervezünk, hiszen huszonnégyezer hektáros vadászterületet kezel a kft.

Az unió haszna

– Ezek látványos változások. Lovashasonlattal élve mondhatjuk azt, hogy vágtában halad a ménesbirtok fejlődése?
– Én inkább azt mondanám, hogy lépésben halad. Ha hozzájutnánk a forrásokhoz, ha az állam finanszírozná a fejlesztési beruházásokat, akkor viszont hamarosan valóban vágtázhatna.
– Az Európai Unió nem nehezíti terveink megvalósulását. Sőt, az unió bővítése kedvező változást hoz a lovak szállítása szempontjából. A versenyek, kiállítások rendezése könnyebb lesz. Jelenleg ugyanis nehéz egy lóval átlépni a határt és ez visszariasztja a lovasokat. Idegenforgalmi szempontból is csak nyerhetünk a csatlakozással. Hogy az uniós pénzekből mennyit sikerül megszerezni, azt még nem lehet tudni. De ez az egyetlen kiút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzések a tökéletes ügyfélkapcsolatért

Ügyfélszolgálati munkakörben több mint 110 ezren dolgoznak, ami az európai arányoknak csupán… Tovább olvasom