Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Vagyonelvonási kísérletek

Az esedékességig meg nem fizetett adót az APEH kényszer útján is beszedheti. A végrehajtás során azonnali beszedési megbízást, jövedelemletiltást, követelésfoglalást, ingó- és ingatlanvégrehajtást lehet alkalmazni.
Az esedékességig meg nem fizetett adót az APEH kényszer útján is beszedheti. A végrehajtás során azonnali beszedési megbízást, jövedelemletiltást, követelésfoglalást, ingó- és ingatlanvégrehajtást lehet alkalmazni. Az eljárások során az adósok nagy része a kényszerítő cselekmények hatására rendezi tartozását. Vannak azonban olyan adósok is, akik a tartozás rendezését szeretnék elkerülni, ezek szemléltetésére álljon itt két példa az adóhatóság gyakorlatából.

Végrehajtási eljárás során nyilvántartás alapján lefoglalják az adós gépjárművét. Ezzel a cselekménnyel akkor él az APEH, amikor sem az adós, sem a gépjármű nem lelhető fel. A foglalásról jegyzőkönyv készül, melyet általában az adós postai kézbesítés után át is vesz. Ezek után megjelenik az adós, és bemutat egy adásvételi szerződést, amely szerint a gépjárművet a foglalást megelőzően értékesítette, de a vevő „feledékenység" vagy az átírási költségek „hiánya" miatt nem íratta át a saját nevére. Ebben az esetben a vevő igényperrel élhet tulajdonának megállapítása érdekében a bíróságon, melyben neki kell hitelt érdemlően igazolni az adásvételt: a vételár kifizetését, a kötelező biztosítás megfizetését, a gépjármű vizsgáztatását. Ezeket már nem minden esetben tudja az adós és a vevő egyértelműen bizonyítani, vagyis jogszerű a foglalás.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény alapján a házastársi közös vagyon is végrehajtás alá vonható, függetlenül attól, hogy tulajdonosként nem az adós szerepel. Kivétel ez alól, ha a nem adós házastárs hitelt érdemlően igazolja, hogy a vagyontárgy az ő különvagyonának minősül. Ellenkező esetben ezek a vagyontárgyak is bevonhatók a tartozás kiegyenlítésébe. Ez a két példa is mutatja, hogy az adósok egy szűk rétege megpróbálja vagyonát kivonni a tartozások rendezéséből – áll az APEH közleményében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztáni kínzásokról számolt be egy német lap

Tovább olvasom