Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Vagyongazdálkodási terv készül az állami felsőoktatási intézményekben

A felelős vagyongazdálkodás érdekében 2016-ra komplex vagyongazdálkodási terv készül az összes állami fenntartású felsőoktatási intézmény esetében.

A felelős vagyongazdálkodás érdekében 2016-ra komplex vagyongazdálkodási terv készül az összes állami fenntartású felsőoktatási intézmény esetében - mondta a PPP-szerződések felülvizsgálatával megbízott miniszteri biztos a Napi Gazdaságnak.

Gyetvai Árpád a lap szerdai számában megjelent interjúban kifejtette: a PPP-konstrukciót korábban azért találták ki, hogy a költségvetés közvetlen terhelése nélkül lehessen az egyetemeknek új ingatlanokat építeni, illetve egyes meglévőket felújítani.

Ugyanakkor már 2010-ben látszott, hogy egyes egyetemek, főiskolák számára hatalmas problémát jelent a használatért és az üzemeltetésért fizetendő, 2025-ig folyamatosan emelkedő díjak kigazdálkodása - mondta a miniszteri biztos.

Gyetvai Árpád szerint a legnagyobb probléma, hogy a résztvevő intézmények többsége nem gondolta végig a PPP-konstrukciók hosszú távú fenntarthatóságát. Nem készítettek ingatlanhasznosítási terveket sem, és biztosra vették, hogy a 2006-os hallgatói létszám a jövőben is maradni fog, miközben látható, hogy az jelentősen csökkent. A drága épületek így üresen vagy alig kihasználtan állnak.

Elmondta: idén 2,6 milliárdot, jövőre és 2017-ben pedig várhatóan 17,5-17,5 milliárdot szán a kormány 26 szerződés kiváltására.

Hangsúlyozta: nem az a cél, hogy bármilyen egyetemi ingatlant eladjanak, hanem hogy fenntartható és színvonalas infrastruktúrával rendelkezzenek az intézmények. A kihasználatlan épületeket az állam hasznosítja majd. A kiváltást követően állami tulajdonba kerülnek az ingatlanok, az egyetemek megkapják a vagyonkezelői jogot, és eldönthetik, miként hasznosítják azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosok jövedelmét kellene növelni a betöltetlen praxisok számának csökkentéséhez

Akár 10 millió forintot is kaphat az az orvos, aki öt éve betöltetlen praxisban vállal munkát. Tovább olvasom