Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Vajda Júlia: Az orosz élet enciklopédiája

Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese Alekszandr Szergejevics Puskin Jevgenyij Anyegin című verses regényéről beszél.
„Több kedvenc könyvem is van, de Puskin Anyeginje azért különösen kedves számomra, mert összekapcsolódik Csajkovszkij operájával. Tatjána a legkedvesebb szerepeim közé tartozik. Nagyon közel áll hozzám az orosz irodalom és zene, szeretem bennük a lelki mélységet, a nagy érzelmeket. Puskin verses regénye egyszerre kitűnő korkép, remek társadalom-, és fantasztikus lélekábrázolás, nem véletlenül nevezték az orosz élet enciklopédiájának.

Tatjána családjával elszigetelve él egy vidéki birtokon, szinte az egyetlen szórakozása az olvasás, ami kiragadja a hétköznapok monoton szürkeségéből. Álmait, vágyait, kívánságait olvassa bele a könyvekbe, olyan álomvilágot épít maga köré, aminek semmi köze a realitáshoz.

Olvasmányélményei alapján gondolja azt, hogy Anyegin számára a nagy Ő. Anyegin persze nem olyan szándékkal érkezett a birtokra, hogy elkötelezze magát. A regényt nagyszerű epizódok (például Lenszkij és Anyegin értelmetlen párbaja, a vidéki és az udvari bál), és tökéletesen megrajzolt karakterek (a dada, Larina, Lenszkij) teszik életszerűen izgalmassá. Tatjána a szíve mélyén Szentpétervárott is Anyegint szereti, de tiszteli és becsüli Gremin herceget, akihez hozzáment, akitől rangot, biztonságot és szeretetet kapott. Anyeginnek rá kell jönnie, hogy az egész életét elfecsérelte.

Amikor Tatjána a korszak merev szokásrendszerével szakítva levelében szerelmet vallott neki, nem ismerte fel a lány eredetiségét, emberi értékeit, romlatlan szépségét, minderre csak akkor döbben rá, amikor hercegnéként teljes pompájában megpillantja. Csodálatos regény, mindig örömmel olvasom újra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ötből lesz három

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfőn és kedden Máltán ülésezik, a… Tovább olvasom