Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vakcina a veszettség ellen

A gyógyíthatatlan betegség, a veszettség legfőbb terjesztője a róka, ezért évente kétszer kapszulával vakcinázzák a vadon élő állatokat. A következő akció térségünkben hétfőn kezdődik.
Idén is folytatódik a rókák veszettség elleni vakcinázása. A csalétekbe rejtett oltóanyagot légi úton juttatják ki az erdős területekre. Az akció térségünkben hétfőn indul és várhatóan hat napig tart. Ezt követően huszonegy napig legeltetési tilalom és ebzárlat lesz érvényben, a kül- és közterületeken a kutyákat kizárólag pórázon és szájkosárral lehet sétáltatni.
– A hatóanyag egyébként emberre és állatra teljesen veszélytelen, a korlátozásra sem egészségügyi szempontból van szükség, hanem azért, hogy a kiszórt vakcinát valóban a rókák egyék meg – tájékoztatott dr. Hadarics Tibor állatorvos. – A veszettség elleni védekezés is hozzájárult, hogy jelentősen elszaporodott a rókaállomány, manapság nem ritka, hogy lakott területek közelébe merészkednek a vadon élő állatok. Fontos megjegyezni azonban, hogy a veszett rókák – egészséges társaikkal ellentétben – nem félnek az embertől. Éppen ezért nem szabad sem megsimogatni, sem játszani vele.
Veszett rókával ugyanakkor a vadászok évek óta nem találkoztak. – Az akció után egy kilőtt állatot kell eljuttatnunk a hatósági állatorvoshoz – ezt már Farkas Gyula vadász teszi hozzá. – Korábban a rókaállományt a veszettség tartotta egyensúlyban. A védekezés hatására az egyik természetes kórokozó kiesett, ám egy rühbetegség az elmúlt években megtizedelte a rókákat. Mostanra azonban ellenállóvá váltak és semmi sem korlátozza a számukat. Az állományszabályozó szerepet az embernek kellene átvennie.
Csakhogy a kilőtt rókákkal sok a gond. A törvény szerint az elejtett egyedeket engedéllyel rendelkező telepre kell szállítani. Ezért – a korábbi gyakorlattól eltérően – támogatás viszont nem jár. Ma már a róka bundája sem kelendő árucikk, így nem éri meg vadászni rá.

Az oltóanyagról

A vakcina emberre, állatra veszélytelen, ennek ellenére a csalihoz nyúlni nem szabad. Amennyiben a vakcina mégis szájba, szembe, orrba, sebbe kerül, elegendő a bőrfelületet 70 százalékos alkohollal lemosni. Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, azonnal orvoshoz kell fordulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárások Franciaországban

A jövő héten kezdődő tavaszi szünet előtt az egyetemi elfoglalások folytatása mellett a gazdaság… Tovább olvasom