Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Valamelyest javult a fogyasztói bizalom

Az elmúlt negyedévben valamelyest javult a fogyasztók bizalmát, a vásárlási hajlandóságot és a fogyasztói várakozásokat mutató index, ám még így is nagyon alacsony - derül ki a GfK Hungária és Corvinus Egyetem közös felméréséből.
Egyre többen vásárolnának tartós fogyasztási cikkeket és cserélnék le autójukat, ám hitelt nem szívesen vennének fel.

A javuláshoz leginkább a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások és a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság járult hozzá. Az ország gazdasági helyzetének megítélése nem változott az elmúlt negyedévben, míg a munkanélküliségre vonatkozó várakozások kissé javultak. Jelenleg a megkérdezettek 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, 30 százalék gondolja azt, hogy nem fog változni a helyzet, míg 11 százalékuk szerint csökkeni fog a munkával nem rendelkezők aránya.

A válaszadók 53 százaléka - az előző negyedévhez képest 5 százalékponttal többen - számít növekvő hitelkamatokra. Tízből kilenc megkérdezett számít növekvő árakra - ez az arány nem változott jelentősen az előző negyedévhez képest.

A válaszadók 9 százaléka gondolja úgy, hogy reálértéken számolt jövedelme az inflációnál nagyobb mértékben, míg egynegyede szerint az inflációval megegyező mértékben fog nőni. 57 százalékuk szerint azonban az infláció mértékétől elmarad majd fizetésének emelkedése, utóbbiak aránya 7 százalékponttal alacsonyabb, mint azt a kutatók az előző negyedévben tapasztalták.

A válaszadók 21 százalékának nincsen megtakarítása és több mint fele sohasem venne fel hitelt. Egyharmaduk ezt az időpontot nem tartja megfelelőnek a hitelfelvételhez.

Megnőtt a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási kedv az előző év decemberéhez képest. A válaszadók 55 szerint érdemes most nagyobb háztartási eszközt vásárolni szemben a tavaly decemberi 51 százalékkal. Az autót vásárolni, illetve cserélni szándékozók aránya is emelkedett az előző negyedévhez képest: a megkérdezettek 12 százaléka cserélné, 9 százalék pedig új autót kíván venni az elkövetkező 1-2 évben - derül ki a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös felméréséből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parlamentben is téma volt a környezetvédelem a Föld napján

Katona Kálmán MDF-es és Gusztos Péter szabad demokrata képviselő is a környezetvédelemmel… Tovább olvasom