Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Valami jogot adna a nőknek az ajatollah

Irán vallási és politikai vezetője késznek mutatkozott arra, hogy az iszlám jog újraértelmezésével bővítsék a nők jogait, de elutasította az ezzel kapcsolatos nyugati felfogás követését - jelentette a teheráni televízió.

Szajed Ali Hamenei ajatollah a tévé csütörtöki jelentése szerint az iráni nőnap alkalmából előző nap rendezett ünnepségen fejtette ki ezzel kapcsolatos nézeteit, válaszul arra, hogy nemzetközi emberjogi csoportok bírálták Teheránt a nők jogaiért küzdő aktivisták üldözése miatt.

Hamenei úgy vélekedett, hogy az iszlám jogtudománynak a nőkkel, azok jogaival kapcsolatos néhány állásfoglalása nem a végső szót jelenti az ügyben, egy "ügyes jogász" kutatásai révén új szempontok mérlegelése is lehetővé válhat.

Az Iránban alkalmazott iszlám jogszabályok szigorúan korlátozzák a nők jogait; férfi oltalmazójuk engedélyét kell kérniük például, ha utazni vagy dolgozni akarnak, nem lehetnek bírák, s egy férfi tanúvallomása kétszer nagyobb súllyal esik latba a bíróság előtt, mint egy nőé. Az iráni nők ennek ellenére jóval nagyobb szabadságot élveznek, mint Szaúd-Arábiában vagy néhány más konzervatív muzulmán országban élő társaik: vezethetnek például autót, szavazhatnak a választásokon és számos közhivatalt is viselhetnek.

Hamenei beszédében elutasította, hogy a nők jogait tekintve az iszlám köztársaság a nyugati felfogást kövesse, s alkalmazza a nők jogaival kapcsolatos nemzetközi egyezményeket.

Forrás: mti origo

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem Kármán Irén látható a rendőrségi felvételeken?

A rendőrség által bemutatott köztéri kamerák felvételei valószínűleg nem Kármán Irént mutatják, s a… Tovább olvasom