Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Választás - Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az Összefogást

A KDNP szerint Bokrossal újabb kétes hírű politikus csatlakozott a Gyurcsány-koalícióhoz

Fidesz: összefogtak a nagy megszorítók

Összefogtak a nagy megszorítók - így kommentálta Balla György, a Fidesz parlamenti képviselője az Összefogás ellenzéki szövetség és Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerdai megállapodását.

"Megérkezett a Gyurcsány-koalícióba Bokros Lajos is, teljes tehát az összefogás: itt van Gyurcsány, Bajnai, a bukott SZDSZ-esek, Fodor, Kuncze, és itt van minden idők legnagyobb megszorítója, Bokros Lajos", a Horn-kormány pénzügyminisztere - fogalmazott a Fidesz frakcióigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint nemcsak a szereplők, hanem a program is ugyanaz a baloldalon, mert "a Gyurcsány-koalíció minden egyes tagja megszorítást akar".

Balla György felidézte, hogy a Bokros-csomag annak idején egyebek mellett "brutális adóemelést", valamint a gyesre, a családi pótlékra és a gyermeknevelési támogatásra jogosultak körének szűkítését jelentette, továbbá a táppénz csökkentésével, a nyugdíjkorhatár felemelésével, a pénz "villámgyors" leértékelődésével járt. Elszabadult az infláció, befagyasztották a fizetéseket a közszférában, csökkentek a reálbérek, megszüntették az ingyenes felsőoktatást, csakúgy, mint bizonyos egészségügyi ellátások ingyenességét - sorolta.

Hozzátette, hogy abban az időben "elkótyavetyélték" a teljes energiaszektort is, ami miatt elszabadultak az energiaárak, így "brutálisan" emelkedett a rezsi.

A fideszes politikus összegzése szerint a Bokros-csomag hatása tragikus volt a családokra, mélyítette a szegénységet, a munkanélküliséget, és gazdasági visszaesést eredményezett.

"A Gyurcsány-koalíciónak kell Bokros Lajos, kell egy végrehajtó", aki lenyomná az emberek torkán a tervezett megszorításaikat - fogalmazott Balla György, aki szerint a baloldal kormányra kerülve eltörölné a rezsicsökkentést, a családi adórendszert, a gyed extrát, csökkentené a minimálbért, és megint adót emelne.

"Az immár Bokros Lajossal kibővült Gyurcsány-koalíció tehát veszélyezteti a családok megélhetését, a stabil pénzügyi helyzetet és a gazdasági növekedést is" - mondta a kormánypárti frakcióigazgató.

KDNP: Bokrossal újabb kétes hírű politikus csatlakozott a Gyurcsány-koalícióhoz

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint (KDNP) Bokros Lajossal újabb kétes hírű politikus csatlakozott a Gyurcsány-koalícióhoz.

A kisebbik kormánypárt szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében arra emlékeztetett, hogy a jelenleg magát konzervatívnak "aposztrofáló Bokros Lajos", a szocialista Horn Gyula kormányában olyan családellenes intézkedéseket vezetett be gazdasági indokokra hivatkozva, amely százezrek életét keserítette meg.

Most ismét megtalálva elvbarátait csatlakozik ahhoz a koalícióhoz, amely Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Mesterházy Attila és Fodor Gábor nevével fémjelezve újra visszahozná a nokiás dobozok világát, a megszorítások bevett gyakorlatát és a magyar családok kiszolgáltatottságát - írták.

Hozzátették, hogy az egykor megszorító csomagokkal "kedveskedő" politikus bizonyossá teszi mindenki számára: ha a baloldalra szavaznak az áprilisi választásokon, nem kell adókedvezményeken, családi pótlékon, gyes-en, gyed-en gondolkodni, úgysem hagynának sokat a gyermekeket nevelőknél.

A KDNP bízik benne, hogy mindenki számára egyértelmű, az önmagát megújultnak hazudó érdekszövetség nem a társadalom, hanem azon baloldali politikusok érdekében állt ismét össze, akik mindennapi erkölcsi mércéjébe a legnagyobb természetességgel fér bele a nemrégen még az MSZP második emberének számító Simon Gábor eltitkolt százmillióinak átláthatatlan világa.

Megállapodtak az Összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal (MoMa) szerdán. Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget.

Mesterházy Attila MSZP-elnök, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje elmondta: vállalták az alkotmányos jogállam helyreállítását, egy kétfordulós arányos választási rendszer kialakítását, a gazdasági felzárkózás megalapozását és a korrupció felszámolását.

Bokros Lajos közölte: kívülről támogatják az Összefogást, sem egyéni, sem listás helyet nem kértek. Jobbközép, konzervatív pártként vannak vitáik a baloldallal, de úgy látják, a jogállam helyreállítása az Összefogástól várható, a baloldal ugyanis a rendszerváltás óta egyszer sem tett kísérletet annak lebontására - mondta.

Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az Összefogást

Megállapodtak az Összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal (MoMa) szerdán. Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget.

Mesterházy Attila MSZP-elnök, az Összefogás miniszterelnök-jelöltje elmondta: vállalták az alkotmányos jogállam helyreállítását, egy kétfordulós arányos választási rendszer kialakítását, a gazdasági felzárkózás megalapozását és a korrupció felszámolását.

Bokros Lajos közölte: kívülről támogatják az Összefogást, sem egyéni, sem listás helyet nem kértek. Jobbközép, konzervatív pártként vannak vitáik a baloldallal, de úgy látják, a jogállam helyreállítása az Összefogástól várható, a baloldal ugyanis a rendszerváltás óta egyszer sem tett kísérletet annak lebontására - mondta.

Bokros Lajos tájékoztatása szerint a megállapodás nem terjed ki az európai parlamenti választásra.

Folyamatosan egyeztet a Külügyminisztérium és az NVI a külképviseleti szavazásról

Folyamatos az egyeztetés a külképviseleti szavazás ügyében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Külügyminisztérium között – közölte az MTI megkeresésére az NVI szerdán.

Az MTI annak kapcsán kérdezte az NVI-t, hogy erőszakossá fajult az ukrajnai válság: a fővárosában, Kijevben a kormányellenes tüntetők és a rendvédelmi szervek újabb összecsapásaiban szerda reggelig legalább huszonöten meghaltak.

Azok a magyarországi lakhellyel rendelkező választópolgárok, akik az április 6-ai országgyűlési képviselő-választás idején nem tartózkodnak Magyarországon, az ország külképviseletein voksolhatnak, ehhez azonban március 29-én 16 óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Ukrajnában a kijevi képviseleten 12-en szerepelnek a névjegyzékben, Ungváron 29-en, Beregszászon 9-en szavaznának a szerda délelőtti adatok alapján.

"A külképviseleti szavazás ügyében folyamatosak az egyeztetések a Nemzeti Választási Iroda és a Külügyminisztérium között. Amennyiben április 6-án a biztonsági helyzet lehetővé teszi, a külképviseleti szavazás megtartásra kerül" – közölte az NVI.


Bajnai: Bokros pártja új színt hoz az összefogásba

Egy liberális-konzervatív erővel színesedik az Összefogás azzal, hogy a Bokros Lajos nevével fémjelzett Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) is támogatja megállapodás alapján az ellenzéki pártszövetséget - jelentette ki Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője szerdán, az ATV Start című műsorában.

Azt mondta, az Összefogás ugyanis arról szól, hogy sokszínű erők kötnek szövetséget azért, hogy megállítsák Magyarországot a zsákutca felé vezető lejtőn.

Hozzátette, ebből a zsákutcából ki kell jönni és ebben egyetértenek Bokrosék is, ugyanakkor olyan program megvalósítására kértek garanciát, amelyet magukénak vallanak a baloldali összefogás pártjai is. Vagyis a jogállam, az alkotmányosság, az arányos választási rendszer helyreállítása, illetve a fegyelmezett gazdaságpolitika megvalósítása; ezt elvi alapon támogatja a MoMa, listás helyeket nem kértek - mondta Bajnai Gordon.

A tervek szerint szerdán írják alá az Összefogás pártjai és a MoMa azt a megállapodást, amely szerint utóbbi támogatja az ellenzéki pártszövetséget az országgyűlési választáson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai: a forintgyengülés felzabálja a rezsicsökkentést

Varga Mihály hiába intette óvatosságra Matolcsy György jegybankelnököt, az MNB tovább vágott a… Tovább olvasom