Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

Választás és időjárás

Azt már tudjuk, hogy az időjárás testi és lelkiállapotunkra is hatással van, de vajon az országgyűlési választások eredményeit befolyásolhatja-e?
Bizonyára igen, ugyanis a választási iroda és számos politikus is figyeli az előrejelzést.

A magyar meteorológusok idén első alkalommal megpróbálták előre szemléltetni, derűre vagy borúra számíthatnak-e a pártok ezeken a napokon. Aki az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapját megtekinti, tájékozódhat. Április 9-én 10,4 fok körüli átlaghőmérséklet, valamint esős, szeles idő a legvalószínűbb az OMSZ következtetései szerint, amit az 1961-től 1990-ig terjedő időszak átlagértékei alapján mutattak ki. A második fordulóra – április 23-ra – már egy fokkal melegebb átlaghőmérsékletet, azonban további szelet, de kevesebb esőt feltételeznek a szakemberek.

– Az éghajlati osztály munkatársai készítették el ezt az előrejelzést – nyilatkozta Fülöp Andrea meteorológus. – Nem titkoltan azért, mert a választási iroda és számos politikus is érdeklődik. Másrészt feltételezéseink szerint a részvételi arányt az időjárás is jócskán befolyásolhatja. Ha például sok eső esik majd ezen a napon, valószínűleg nem mindenki veszi a fáradságot, hogy elmenjen szavazni. Ugyanakkor a nagyon jó, tavaszi idő sokakat késztethet arra, hogy inkább a hétvégi telkeken tartózkodjanak.

Hangulatunkra, egyes életfolyamatokra jelentős hatással van, hogy milyen frontok mozognak, vannak-e szélsőséges jelenségek, hirtelen változások a légkörben. Ezek a tényezők a választások napjain sem hagyhatók figyelmen kívül. A most elkészült előrejelzést a meteorológusok pontos prognózisként egyáltalán nem ajánlják. Az eddigi országgyűlési választások napjainak időjárását azonban tanulmányozhatjuk a www.omsz.hu honlapon. Ebből láthatjuk, hogy az eddigi négy ciklus minden választási napján felhős időt fogtunk ki, 1998. május 10. kivételével, amikor ragyogott a nap. Csapadékos napokat 1990 tavaszán éppen az első szabad választások hoztak magukkal. Az is megállapítható az OMSZ táblázatából, hogy a jobboldali pártok inkább az átlagtól eltérő tavaszi napokon győztek, így az MDF vezette koalíció másfél évtizeddel ezelőtt mindkét fordulóban országos esőzés és teljesen borult ég alatt szerezte meg sikerét. A Fidesz 1998-as tavaszi s zereplésének első fordulójában május eleji kánikulában izzadtunk. Úgy tűnik, az MSZP-nek és az SZDSZ-nek inkább a kiegyensúlyozottabb, se túl meleg, se túl hideg, változékonyabb időjárás hozta meg eddig a jó eredményeket.

– Politológiai mércével nem ilyen egyszerű a képlet – állítja dr. Kákai László egyetemi adjunktus. – El lehet ugyan játszani a gondolattal, hogy a jó idő távol tart sokakat az urnáktól, egy kis eső pedig fokozza a voksolási hajlandóságot, de ez nem ilyen egyszerű. Lehet bármilyen az idő, ha a választói hangulat már eleve határozottan valami megtartására vagy megváltoztatására irányul. Az időjárásnak tehát lehet hatása, de a valódi befolyás másképp érvényesül.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire költene többet Győrben?

Tovább olvasom