Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Választás: jelöltek, listák, határidők

Már csak tizenkilenc nap választ el bennünket az idei helyhatósági választásoktól. Tegnap 16 óráig adhatták le a jelölő szervezetek kompenzációs listájukat.
Immár végleges – hacsak valaki nem lép vissza –, hogy a soproni választók október elsején öt polgármesterjelölt közül választhatnak, mint erről már korábban beszámoltunk. Névsor szerint: dr. Fodor Tamás (Fidesz–KDNP), dr. Friedl László Mihály (független), Nagy Tamás (MDF), Németh Árpád (Védegylet–Szövetség Sopronért Egyesület), Walter Dezső (MSZP–SZDSZ). Kérdés, hogy Walter Dezső ismét bizalmat kap-e, vagy új ember kerül az önkormányzat élére. A polgármester kihívói – kivéve dr. Friedl László Mihályt – először mérettetik meg magukat polgármesterjelöltként.
Bőséges a választék képviselőjelöltek közül is. Összesen hetvenhárman indulnak a tizenöt egyéni helyért. Néhány körzetben kiélezett küzdelem várható, máshol szinte borítékolni lehet a győztes nevét. Némileg talán meglepő, hogy a MIÉP nem állított polgármesterjelöltet, sőt, képviselőjelöltet sem, korábbi két ismert tagjuk függetlenként próbálja megszerezni a választók bizalmát. Teljesen észrevétlenné váltak a kisgazdák is. Semmilyen néven nevezendő szervezetük, illetve tagjuk nem indul Sopronban október elsején. Egy-egy egyéni választókerületben négyen-öten indulnak, de háromban – a hetesben, a tízesben és a tizenhármasban – hat jelölt szeretne képviselő lenni.
A magyar választási rendszer sajátja – többek között – az úgynevezett kompenzációs lista, amelyet azok a jelölő szervezetek állíthatnak, amelyek legalább a választókerületek egynegyedében indítottak jelöltet. Sopronban ez – lefelé kerekítve – három választókerületet jelent. A listáknak az úgynevezett töredékszavazatok elosztása miatt van jelentőségük.
A tegnap délutáni határidőig gyakorlatilag mindegyik – arra jogosult – jelölő szervezet, az SZDSZ, a Fidesz–KDNP, az MSZP, az MDF és a Soproni Védegylet Egyesület–

Szövetség Sopronért Egyesület

leadta listáját a helyi

választási bizottságnak.
Dr. Becher Rezső, a választási iroda vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta, eddig minden a törvényes előírásoknak megfelelően történt Sopronban. A választási bizottság – amelynek három állandó, az önkormányzat által megválasztott tagja van – már héttagúra bővült, a nyolcadik tagot a Védegylet–Szövetség Sopronért delegálhatja majd a szervezetbe. Ennek végső határideje szeptember 22.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom