Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Választás: katonákra, rendőrökre és nemzetbiztonságiakra is szavazhatunk

Bemutatta választási programját a Jobbik, a Fidesz-KDNP-t támogatja a Százak Tanácsa. Az Összefogás szerint elfogyott a választási rendszerbe vetett bizalom.
Jobbik: új munkanélküliségi statisztikára van szükség

A Jobbik Magyarország Mozgalom szerint valóságot tükröző munkanélküliségi statisztikai számításra van szükség a jelenlegi "önámítás" helyett - ezt a párt alelnöke, országgyűlési képviselője mondta sajtótájékoztatón, csütörtökön Nyíregyházán.

Gyüre Csaba, aki az április 6-ai választáson ismét parlamenti helyre pályázik a nyíregyházi 2-es számú választókerületben, hangsúlyozta, hogy a Jobbik javaslata szerint azokat kellene szerepeltetni a statisztikában, akik nem találnak munkát Magyarországon.

Így a munkát keresők között az inaktívakat, a nyilvántartásokban már nem szerepelő munkavállalókat, továbbá a regisztrált álláskeresőket, a külföldön dolgozókat, a közfoglalkoztatottakat és az álláshiány miatt képzésben részesülőket egyaránt figyelembe kellene venni - emelte ki.

A Jobbik alelnöke kifejtette: ha így készült volna 2013. utolsó negyedévében a munkanélküliséget mutató statisztika, akkor január elsején 1 millió 300 ezer munkát keresőt tartottak volna nyilván Magyarországon. Az állás nélkül lévők aránya így 28 százalékos lett volna.

Hozzátette, hogy hasonló számítási móddal 2009 december 31-én 856 ezer munkát keresőt tartottak volna nyilván, ami 19 százalékos munkanélküliséget jelentett volna.

"A valóságos adatokat ilyen számítás mutatta volna, és mutatná a jövőben is, s a jelenlegi önbecsapás helyett" - hangsúlyozta Gyüre Csaba.

A pártvezető szerint valótlan állítások hangzanak el a külföldön dolgozók esetében is. Egy felmérést idézett, miszerint a 2009-es 60 ezerrel szemben a múlt év végén már 330 ezren dolgoztak külföldön, de a becslések ettől is nagyobbak, 500 ezer fölötti a szám.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei foglalkoztatási mutatókat az országoshoz képest is "aggasztóbbnak" nevezte a Jobbik alelnöke. Szerinte a valós munkanélküliség 35 százalék körüli a térségben. A peremkörzetekben, a beregi és a szatmári tájegység országhatárhoz közeli részein lévő településeken pedig a köztisztviselőkön és közalkalmazottakon kívül szinte alig van munkahelye valakinek - mondta.

"A szabolcsi helyzetet igazán az is mutatja, hogy egy felmérés szerint a megye munkavállalóinak 38 százaléka akar külföldre menni, 35 százaléka pedig Budapestre, vagy a Dunántúlra költözne" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a Jobbik alelnöke.

Összefogás: elfogyott a választási rendszerbe vetett bizalom

Az ellenzéki összefogás pártjai elvesztették bizalmukat a választási rendszer megfelelő működésében, az adminisztráció felkészültségében - közölte Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Felszólította a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy helyreállhasson a bizalmuk, bizonyítsa be, hogy a választási informatikai rendszer auditált, zárt és helyesen működik.

Szigetvári Viktor elmondta, Pálffy Ilonával, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjével tisztességes szakmai kapcsolatuk van, de egy interjúban "ő maga vallotta be felháborító és példátlan módon, hogy nem tud bízni a saját munkatársaiban". Hogyan bízhatna az ellenzék a választások tisztességes lebonyolításában, ha az az ember sem bízik a kollégáiban, aki azért felel, hogy minden rendben legyen? - kérdezte.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke arról beszélt, a választási szervek bakik és hibák sorozatát követték el az elmúlt hetekben, ennyi hibánál pedig a szándékosság gyanúja is felvetődik.

Az Egyesült Államokban élőknek rossz időpontot, az Angliában élőknek rossz helyszínt adtak meg a szavazáshoz, sokan nem kapták meg időben a választási értesítőt, majd kiderült, hogy problémák vannak a választási informatikai rendszerrel, helyette az anyakönyvi nyilvántartási rendszert kell használniuk a választási irodáknak, az Összefogás több egyéni jelöltje pedig hibás ajánlóívet kapott - sorolta.

Kitért arra, hogy a választási informatikai rendszerben egy ideig azt lehetett látni, hogy a budapesti 6. választókerületben kétszer - dr. Vas Imre és Dr. Vas Imre néven - is nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP jelöltjét. Szerinte ez a 1,5 milliárd forintból kiépített informatikai rendszer teljes alkalmatlanságát jelzi.

A DK alelnöke elmondta, több jelöltjüket megkeresték helyi választási irodák, hogy lehetőleg péntek délelőttig adják le a jelölteknek ezen a héten összegyűjtött aláírásokat, mert utána a hétvége és az informatikai problémák miatt nem tudják garantálni az előírt határidő betartását. Hozzátette: ilyet az elmúlt választások egyikén sem tapasztaltak.

Szerinte mindez megkérdőjelezi, hogy az április 6-ai választást le lehet-e bonyolítani tisztességesen, csalások nélkül.

Molnár Csaba azt mondta: nem állítja, hogy a Fidesz-KDNP csalásra készül, de azt igen, hogy a jelenlegi informatikai rendszer nem alkalmas a csalások kiszűrésére.

A választóknak tudniuk kell, "néhány tízezer szavazatot el lehet csalni", de ha nagyon sokan mennek el szavazni az Összefogás pártjaira, akkor "hiába lesz csalás, mi fogjuk megnyerni a választást" - jelentette ki a DK alelnöke.

Pálffy Ilona: már csaknem hétezren jelentkeztek külképviseleti szavazásra

A legfrissebb, csütörtök délelőtti adatok szerint már 6900-an jelentkeztek külképviseleti szavazásra a magyar nagykövetségekre, illetve konzulátusokra - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint várhatóan nagy számban fognak majd személyesen szavazni Londonban, Berlinben, Münchenben, Brüsszelben, valamint "meglepetésként" Bernben április 6-án.

Jelezte: Londonban még nem érték el a 2010-es jelentkezési számot. (Négy éve több mint 1500-an szavaztak a nagykövetségen.)

Közölte, a külképviseleti szavazásra jelentkezők végleges számát a választást megelőző 8. napon, március 29-én tudják majd megállapítani. Azt hangsúlyozta, a szükséges számú - választási oktatásban részt vett - külügyes munkatárs utazik majd ki a nagykövetségekre és konzulátusokra, hogy a szavazás lebonyolítását folyamatosan biztosítani tudják.

Elmondta, a héten 120 külügyes munkatársnak tartottak felkészítést gyakorlati oktatással együtt, és a jövő héten újabb 120 ember felkészítését kezdik meg. Jelezte, a gyakorlati képzés során ismertetik a munkatársakkal többek között az urna-összeállítás, a névjegyzékkitöltés, valamint a jegyzőkönyvvezetés feladatát.

Közölte, a felkészített munkatársak már esküt is tettek, egy részük - hogy így is csökkentsék a választási kiadásokat - videokonferencián vagy helyben, például az erdélyi Csíkszeredán.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein  szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A választópolgárok 74 ország 97 külképviseletén adhatják le voksaikat a magyarországi szavazás napján; az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást.

Az NVI vezetője még decemberben arról beszélt, Londonban a magyar külképviseleten kívül más helyiségeket is megnyithatnak a jövő tavaszi országgyűlési szavazásra a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára. Azt mondta, az elképzelések szerint kulturális otthont vagy szükség esetén akár egy sportcsarnokot is igénybe vehetnek majd a szavazás lebonyolítására.

Münchenben szükség esetén egy fűthető sátrat fognak bérelni és a követség udvarán állítják majd fel, abban helyezik el a külképviseleti választási irodát és a szavazófülkéket. Elmondta azt is, a tervek szerint megyénként vagy a szavazók nevének kezdőbetűje szerint osztják majd kisebb csoportokba a külképviseleteken szavazókat, hogy így több háromtagú külképviseleti választási bizottság előtt folyhasson a voksolás, ettől is a szavazás menetének gyorsítását remélik.

Összefogás: elfogyott a választási rendszerbe vetett bizalom

Az ellenzéki összefogás elvesztette bizalmát a választási rendszer megfelelő működésében, az adminisztráció felkészültségében - közölte Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Felszólította a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy helyreállhasson a bizalmuk, bizonyítsa be, hogy a választási informatikai rendszer zárt és helyesen működik.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke arról beszélt, a választási szervek hibák sorozatát követték el, ezért a szándékosság gyanúja is felvetődik. Az Egyesült Államokban élőknek rossz időpontot, az Angliában élőknek rossz helyszínt adtak meg a szavazáshoz, sokan nem kapták meg időben a választási értesítőt, majd kiderült, hogy problémák vannak a választási informatikai rendszerrel, az Összefogás több egyéni jelöltje hibás ajánlóívet kapott - sorolta, hozzátéve: kérdéses, hogy az április 6-ai választást le lehet-e bonyolítani tisztességesen, csalások nélkül.

A Fidesz-KDNP-t támogatja a Százak Tanácsa

A Százak Tanácsa a választásokon a jelenlegi kormányt, a Fidesz-KDNP-pártszövetséget támogatja, mert álláspontja szerint "nem kezdődhet újra a 2003 és 2010 közötti beteges hazudozás és az erőszak világa".

A szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában azt írta, a Százak Tanácsa soha nem nevezett meg politikai pártokat a választások előtt, hanem arra biztatott, hogy mindenki menjen el szavazni, és azokra szavazzon, akik a családok és a nemzet boldogulását akarják szolgálni. Most azonban egyértelművé kívánja tenni, hogy minden erejével támogatni kívánja - "tudva, hogy sok a tennivaló, javítanivaló a kormány munkájában, ismerve sok szakpolitikai nézeteltérést" - Orbán Viktor kormányát, a Fidesz-KDNP-pártszövetséget.

"2014. április 6-án minden jóérzésű honfitársunkat a magyarság egészét gazdagító, nemzeti értékeinket őrző, hírünket a világban erősítő politika támogatására hívunk az urnákhoz" - írták.

Az állásfoglalásban az alapítókra, tagokra utalva úgy fogalmaztak: "kötelességünk emléküket és eszményeiket őrizve felhívni a magyar társadalom figyelmét arra, hogy miközben örömmel láttuk, hogy a kormány erőfeszítéseinek köszönhetően visszafizettük az IMF-kölcsönt, kijöttünk a túlzottdeficit-eljárásból, 3 százalék alatt tartottuk az államháztartási hiányt, állampolgárságot kaptak a világban élő magyarok - ezzel biztosítva a nemzeti összetartozást, családi adókedvezmények vannak, folyamatos a rezsicsökkentés és a devizahitelesek segítése, s a gazdaság is növekedési pályára állt - eközben a levitézlett politikai erők folyamatos és alattomos támadásai, világszerte hazánk rossz hírét keltik, s egyértelművé vált, nem szokványos ellenzéki támadások ezek, hanem a hazug állításaik, hazaárulással felérő rágalmazásaik és gyűlöletkeltésük miatt hiteltelenné vált régi erők akarják - nem válogatva az eszközökben sem - visszaszerezni hatalmukat".

A Százak Tanácsa 1996-ban Fekete Gyula író kezdeményezésére jött létre oly módon, hogy 150 társadalmi szervezet, egyesület 2500 hiteles ember nevét ajánlotta, akik közül a legtöbb szavazatot kapott száz felvette ezt a nevet. Negyvenegyen, köztük az alapító, a Püski házaspár, Sinkovits Imre, Mádl Ferenc, Balogh János, Makovecz Imre, Nagy Gáspár, Sánta Ferenc, Márton János, Pongrácz Gergely, László Gyula, Kopp Mária, Für Lajos, Sütő András örökös tagjai a testületnek.

Az állásfoglalást mások mellett Csoóri Sándor költő, Pozsgay Imre politikus, Szűrös Mátyás politikus, Grosics Gyula labdarúgó, az Aranycsapat kapusa, Döbrentei Kornél író, költő, Medveczky Ádám karmester, Nemeskürty István író és Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő írta alá.


NVI: heroikus munka folyik a választási irodákban

A választási irodákban heroikus munka folyik, egy választási irodai munkatárs egy 8 órás munkanapon egy jelölt ajánlásainak ellenőrzését tudja elvégezni – mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Pálffy Ilona közölte: több mint 2600 jelölt jelentkezett be a választási irodáknál, egy jelöltnek 500 ajánlást kell összegyűjtenie a nyilvántartásba vételhez, de a tapasztalatok szerint ennél jóval többet, 600-800 ajánlást visznek be a jelöltek.

Ezek ellenőrzése egy munkatársnak egy gépen nyolcórás munkaidőt vesz igénybe; vannak olyan választókerületek, ahol 30 jelölt van. A munkatársak folyamatosan dolgoznak, éjszaka is – mondta az NVI elnöke. Megjegyezte: egy jelölőszervezet ajánlásait csak egy számítógépen lehet egyszerre ellenőrizni, nem lehet megosztani több munkaállomás között.

Hozzátette, minden egyéni választókerületben biztosított tíz számítógép, és ha szükséges, intézkednek arról, hogy több gépet és munkatársat állítsanak be. Az NVI minden szakmai támogatást megad a választási irodák munkatársainak.

Pálffy Ilona közölte: valószínűleg lesz kifogás, hogy nem tudják azonnal ellenőrizni az ajánlásokat, de a törvényes határidőn belül elvégzik a munkát.

Pálffy Ilona azt mondta, nem volt valós alapja az Index szerdai hírének, amely szerint összeomlott a Nemzeti Választási Rendszer. Hozzátette, leve úgy tervezték, hogy az anyakönyvi szolgáltató alrendszeren (asza) és az okmányirodai gépeken kell nyomtatni az ajánlóíveket. Az egyéni választókerületi választási irodák kérése volt, hogy az asza-gépeken dolgozhassanak tovább. A nyomtatókapacitást pedig az okmányirodáktól veszik igénybe: ezt fogják tenni nemcsak az ajánlóívek, de a szavazóköri névjegyzékek nyomtatásakor is - jelezte.

Az NVI vezetője emlékeztetett: több mint 2600 jelölt jelentkezett be hétfőig a választási irodáknál, és több mint 360 ezer ajánlóívet kellett kinyomtatni a 106 egyéni választókerületben. Ez felmérhető, mekkora teljesítmény – jegyezte meg az elnök. Kérdésre elmondta: ilyen mennyiségű jelölésre még nem volt példa, bár korábban más volt a választási rendszer, akkor az induláshoz 750 ajánlószelvényre volt szükség és egy választópolgár csak egy jelöltet ajánlott, most viszont elég 500 ajánlás és egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer.

Pálffy Ilona lehetségesnek tartja, hogy akár tíz országos listát is tudnak állítani a választáson induló pártok.

A sajtótájékoztatón részt vett Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is, aki arról beszélt, a választási kampányidőszakon kívül a testület nem rendelkezik hatáskörrel a pártok politikai tevékenységének megítélésére, csak a kampányidőszakban foglalkozhatnak vele.

Bemutatta választási programját a Jobbik

Bemutatta "Kimondjuk, megoldjuk" című választási programját a Jobbik. Vona Gábor pártelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján a megélhetést, a rendet és az elszámoltatást nevezte a program három alappillérének és hangsúlyozta: pártja készen áll az ország kormányzására.

A 85 oldalas dokumentum - amely szombat óta elérhető a párt honlapján is - tartalmazza a korábban már ismertetett Hét vezér tervet, az ágazati programokat, valamint a 60 lépés programját. Ez utóbbi hat területen - a magyar föld megvédése és az uniós kapcsolatok, a devizahitelek, az államadósság, a népesedési krízis, a fenntartható rezsicsökkentés, valamint a magyar-cigány együttélés konfliktusai - nevez meg 10-10 olyan lépést, amelyeket kormányra kerülése esetén az "építő kormányzáshoz" elsőként meg kell tenni.

A három alappilléren belül tervezett lépések közül Vona Gábor kiemelte az áfacsökkentést, a béremelést, a tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek megteremtését, a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás kiterjesztését a férfiakra; a szabálysértési összeghatár 50 ezerről ötezer forintra csökkentését, az önfenntartó börtönök bevezetését, valamint a mentelmi jog eltörlését, a politikusok számára dupla büntetés kiszabását, továbbá a devizahitelek forintosítását.

A pártelnök ismertette: a Jobbik 2010-es választási programja adta a mostani program alapját, mert álláspontjuk szerint a kormány a négy éve fennálló problémákkal nem tudott megbirkózni, viszont "újabb problémákat generált" a közbiztonság, az elszámoltatás, a földkérdés és a devizahitelek esetében is.

Vona Gábor azt mondta, a négy évnyi ellenzéki politizálás után szerinte a Jobbik megérett arra, hogy egy kormányzati feladattal is megbirkózzon és készen áll az ország irányítására. Ehhez az eddigi bátorság mellett a tisztessége és szaktudása is megvan - tette hozzá.

A tisztesség kapcsán a pártelnök azt mondta, nem a Jobbik tette tönkre az országot, hanem a Fidesz és az MSZP, ezért a Jobbiknak "nem kell a múlt árnyékával birkóznia".

A szaktudással összefüggésben jelezte, számtalan szakértő és szakmai szervezet segített megírni a párt választási programját.

Az egyik legfontosabb kormányzati feladatnak és a választási program egyik legátfogóbb céljának a foglalkoztatás érdemi bővítését nevezte az ellenzéki pártvezető. "Magyarországon, magyar vállalkozások által, magyar embereknek tisztességes megélhetést biztosító munkahelyekre van szükség" - rögzítette Vona Gábor.

Választás: katonákra, rendőrökre és nemzetbiztonságiakra is szavazhatunk

Az új alaptörvényben már nem szerepel az a szabály, amely korlátozná a hivatásos katonák, rendőrök és a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársainak passzív választójogát, vagyis ők is indulhatnak az áprilisi országgyűlési választáson.

Ha azonban a jelölt megnyeri a választást, szolgálati jogviszonyát szüneteltetni kell a képviselői mandátum időtartamára.

Az Országgyűlés a 2010-es önkormányzati választás előtti nyáron fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amely kimondta: a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő három évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.

A 2011-ben elfogadott alaptörvény azonban már nem tartalmazza ezt a szabályt, így megnyílt a lehetőség a hivatásosok előtt, hogy jelöltként induljanak az áprilisi országgyűlési választáson.

Az áprilisi országgyűlési választáson jelöltként indulni szándékozóknak március 3-ig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást a választópolgároktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: panelfelújítással folytatódhat a rezsicsökkentés

László Tamás szavai szerint egyébként a már megvalósult rezsicsökkentés megváltás a lakótelepen… Tovább olvasom