Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Választás: tömegek az utcán,

tárgyalások az irodákban

Az MSZP és az SZDSZ gyorsan elért koalíciós megállapodását ünnepelte, a Fidesz pedig együttműködést kért az MDF-től hétfőn Budapesten, ahol az első fordulóban első és második helyen végzett két politikai erő egy időben rendezett kampánygyűlést.
A remény, a gyarapodás, a szabadság, illetve a haza és a haladás koalíciójának nevezte Gyurcsány Ferenc az MSZP és az SZDSZ közötti együttműködést hétfőn a Batthyány-örökmécsesnél tartott szocialista kampánygyűlésen. A két párt közötti együttműködés az emelkedő ország koalícióját jelenti, ami a szabadság, a demokrácia és a remény mellett a haza és a haladás közös ügyének koalíciója is – mondta a miniszterelnök.

További támogatást kér

az MSZP és az SZDSZ


A parlamenti választások második fordulóján való részvételre és a koalíció jelöltjeinek támogatására kért az MSZP és az SZDSZ elnöke a kampánygyűlésen.
„ Azt kérjük mindenkitől az országban, menjen el szavazni, és válassza a koalíció jelöltjét” – mondta Hiller István. Az MSZP elnöke közölte: a szavazók többsége vasárnap úgy döntött, hogy a koalíció folytassa a munkáját, és a két koalíciós párt mindent tegyen meg azért, hogy megalakulhasson a második Gyurcsány-kormány. „A két koalíciós párt vette az adást” – jegyezte meg.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke azt mondta: „Megállapodtunk, mert amit elkezdtünk négy éve, nagyobb felelősséggel folytatni kell a következő négy évben is. Sokan voltunk, és elegen leszünk” – fűzte hozzá.

Megállapodást sürget

a Fidesz


Azok fognak belépni (a győzelem) nyitott ajtaján, akik egyesítik erőiket – jelentette ki a Budai Várban Orbán Viktor. A Fidesz–KDNP miniszterelnök-jelöltje a kormányváltás érdekében megállapodásra szólította fel a rendszerváltó erők – az egykori demokratikus ellenzék, valamint az MDF – híveit. Szerinte meg kell szólítani a vidéket és a gazdákat is. „Ha megállapodunk, akkor győzni fogunk, mert jóval több mandátumot szerezhetünk a második fordulóban, mint az ellenfeleink” – jelentette ki. „Engem mindig meg fogtok találni a sikerben, a bajban, az örömben és a munkában az elkövetkező két hétben és az elkövetkező négy évben is, harcolni fogok, harcoljatok ti is!” – hangsúlyozta a pártelnök.
A Fidesz–KDNP vezérszónoka előtt mikrofonhoz lépő Pokorni Zoltán történelmi vétekről beszélt. „Ha nem vagyunk képesek összefogni, mert a hiúság erősebb, mint a haza szeretete, akkor történelmi vétket követünk el” – jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Koalíciós egyezség,

visszalépések


Az MSZP és az SZDSZ vezetői már hétfőn délelőtt megállapodtak a jelenlegi koalíciós megállapodás fenntartásáról. A Szabad Demokraták Szövetsége 55, a Magyar Szocialista Párt pedig három helyen lépteti vissza jelöltjeit egymás javára az országgyűlési választások második fordulójában – jelentette be a két párt elnöke azt követően, hogy mintegy két órán át megbeszélést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél a Parlamentben.
Rogán Antal, a Fidesz szóvivője ezzel egy időben azt közölte, hogy pártja felvette a kapcsolatot a Magyar Demokrata Fórummal. A kapcsolatfelvétel tartalmáról, az esetleges tárgyalások részleteiről semmit nem közölt.

MDF: ajánlás és helyi

konzultációk?


Ugyanakkor a Fidesz budapesti kampányülésének kezdete előtt néhány perccel jelentette be Dávid Ibolya, hogy az MDF elnöksége óriási többséggel azt javasolja országgyűlési képviselőjelöltjeinek: ne lépjenek vissza a második fordulóban a megmérettetéstől. Az MDF nem kíván együttműködni a Fidesszel – válaszolta az esetleges koalíciókötés lehetőségét firtató kérdésre a pártelnök.
Gémesi György személyes véleménye szerint azonban meg kell adni a lehetőséget az MDF képviselőjelöltjeinek arra, hogy helyben megállapodást köthessenek az esetleges visszalépésekről. Az MDF elnökségi tagja Dávid Ibolya kijelentése után nyilatkozott. Gémesi elmondta: az elnökségi ülésen ő volt az egyetlen, aki a javaslat ellen szavazott. Hozzátette: személyes véleménye szerint nem lehet kötelező érvényű az elnökség ajánlása az egyéni képviselőjelöltekre, a kérdésről a választmánynak kell döntenie. A Fidesz együttműködési ajánlatával kapcsolatban azt mondta: mindenféleképpen tárgyalni kell egy ilyen megkeresésről. Mint mondta, ha van ilyen megkeresés, akkor nem érzelemből kell dönteni, hanem korrekt formában kell válaszolni, vagyis le kell ülni tárgyalni. Az MDF-es képviselő hangsúlyozta, meg kell ragadni annak a lehetőségét, hogy a kormányváltás megtörténjen. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi lapok a választás eredményéről

Az osztrák APA az MDF „lélegzetelállító" hajráját emelte ki, az AFP és a Reuters… Tovább olvasom