Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Választási ígéreteket elemez a civil kezdeményezés

Közgazdasági szemléletű vizsgálatnak veti alá a pártok választási ígéreteit egy civil kezdeményezés, amely arra is választ kíván adni, hogy az ígéretek összhangban vannak-e a meghirdetett célokkal, és megvalósításuk milyen terhet róna az államháztartásra.
A közgazdászokból álló társaság csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tagok azt ígérik, hogy elfogulatlanul, egységes módszertan alapján elemzik a pártok programjait, és eredményeikről közérthető módon számolnak be a választásig a mitigernek.hu címen elérhető honlapon.

Mint írják, a társaság először olyan listát állított össze, amely a véleményformáló értelmiség jeles képviselői szerint a Magyarország jövőjét leginkább befolyásoló társadalmi, gazdasági problémákat tartalmazza.

A válaszadók a korrupciót, a romák integrációját, a közoktatás minőségét és az egészségügy reformját ítélték a legégetőbb problémának. Az elemzés az első körben arra terjed ki, hogy az adott párt választási programja milyen mélységben és hogyan foglalkozik ezekkel a kérdésekkel - olvasható.

A második körben a kezdeményezés tagjai azt értékelik, hogy a párt ígéretei hogyan szolgálják azokat az értékeket, amelyeket a párt hivatalosan magáénak vall, és azt, az egyes pártok ígéretei mennyire állnak összhangban a programban deklarált célokkal.

Harmadik körben az elemzők az vizsgálják, hogy egyes, kellően konkrét választási ígéretek megvalósítása mennyibe kerül.

A kezdeményezés tagjai - mint a honlapon olvasható - Bartha Attila, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet kutatási igazgatója, Békés Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa, Cseres-Gergely Zsombor, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa, Madár István, a portfolió.hu elemzője, Muraközy Balázs, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos munkatársa, Reszkető Petra, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet kutatója, Scharle Ágota, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója, Tóth István János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete ügyvezető igazgatója, Váradi Balázs, az ELTE közgazdaságtudományi tanszékének tudományos munkatársa és - mint a honlapon áll - "három anonim pénzügyi szakértő".

Olvasóink írták

  • 1. nemecsekerno_007 2010. január 28. 18:33
    „Nagyon helyes, érdemes lesz figyelni. Pénzbôl sokan értenek. Már nyílván a sajátból, mert a közöst szórjuk két kézzel.

    :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találtak egy nőt a lakásában

Holtan találtak fővárosi lakásában egy nőt csütörtökön - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság… Tovább olvasom