Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Választójog - Nincs megállapodás az albizottságban

Nem jutott megállapodásra az Országgyűlés választójogi albizottsága hétfői ülésén az új választási rendszer kérdésében, egyik párt javaslata sem kapta meg a szükséges többséget a paritásos testületben.
A hattagú albizottság - amelybe két tagot delegált a Fidesz, minden más frakció pedig egyet-egyet - hétfői tanácskozásán a Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP választási rendszerrel kapcsolatos elképzeléséről is szavazott, ám egyik koncepció sem kapott háromnál több igen szavazatot.

Az MSZP javaslata, amely arányos, listás, egyfordulós rendszert tartalmaz, 2 igen és 4 nem szavazatot kapott. Az LMP vegyes rendszerre - benne egyéni kerületekkel, országos listával és kompenzációs listával -, kétszavazatos, kétfordulós választási szisztémára vonatkozó javaslata 2 igen, 3 nem és egy tartózkodó szavazatot kapott. A vegyes választási rendszert - benne egyéni körzetekkel és országos listával -, kétszavazatos, egyfordulós, töredékszavazat-visszaszámláló szisztémát kezdeményező Fidesz-KDNP-s javaslatra hárman szavaztak igennel, egy albizottsági tag nemmel voksolt, ketten pedig tartózkodtak. A Jobbik koncepciója - amely a "német modell" szerinti arányos megoldással párosuló vegyes rendszert, két szavazatot és egy fordulót javasol - 2 igen és 4 nem szavazatot kapott.

Salamon László, a testület KDNP-s elnöke az ülésen közölte: a történtekről, így arról, hogy "a leglényegesebb kérdésben" nem tudtak döntést kialakítani, tájékoztatja Kövér László házelnököt, valamint az alkotmányügyi bizottságot. Megjegyezte, az albizottságot akkor hívja össze újra, ha a testület elé kerül egy olyan ötödik írásbeli változat, amelynek többségi elfogadására esély lehet, ellenkező esetben nem látja értelmét, hogy a testület - a választási rendszerben kialakult döntésképtelenség okán - tovább foglalkozzon a kérdéssel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szerinte minden párt javaslata megfelelt a demokrácia és az alkotmányosság követelményeinek.

Lamperth Mónika, a testület szocialista alelnöke azt mondta, szerinte lenne értelme annak, hogy ha elkészül a normaszöveg a kormányoldal részéről, akkor azt ne az alkotmányügyi bizottsági tárgyaláson lássák először, hanem a választójogi albizottságban.

Az albizottság a választási rendszer mellett szavazott a külhoni magyarok aktív választójogának biztosításáról is, amelyet négyen támogattak, ketten elleneztek, továbbá voksoltak a nemzetiségek parlamenti képviseletére vonatkozó LMP-s, valamint Fidesz-KDNP-s elképzelésről is. Előbbi 3 igen és 3 nem szavazatot kapott, míg utóbbit egyhangúlag támogatta a testület.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországé a 2. legszebb Európa-bélyeg

Második helyezést ért el Magyarország Európa-bélyege az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete internetes közönségszavazásán. Tovább olvasom