Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Választójog: bojkottál a Demokratikus Koalíció

Bojkottálja a választójogi törvény vitáját a Demokratikus Koalícióhoz tartozó tíz független képviselő.

A képviselők módosító javaslatokat nem nyújtanak be és a szavazáson sem fognak részt venni - tudatta egyikük, Kolber István pénteken sajtótájékoztatón.

A politikus indoklásképpen elmondta: a Fidesz által benyújtott indítványról előzetesen nem folyt érdemi egyeztetés, ráadásul az véleményük szerint ellehetetlenítené a kormányváltást, a parlamenti váltógazdálkodást.

Kolber István öt - korábban a pártelnök, Gyurcsány Ferenc által már ismertetett - feltételt nevezett meg, amelyek teljesítése esetén hajlandók lennének vitatkozni a választójogi törvényről.

Így sürgette a jobboldalnak kedvező választókerületi határok módosítását, a határon túl élők szavazati jogának kizárását, a győztes jelöltek kompenzációjának megszüntetését, hogy engedélyezzék a politikai hirdetéseket az elektronikus médiában, valamint hogy a választói névjegyzék összeállítása automatikus és ne előzetes regisztrációhoz kötött legyen. Az utóbbi két ügyet egyébként a választási eljárásról szóló törvénynek kell majd rendeznie.

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy a DK által javasolt bojkotthoz a többi ellenzéki párt nem csatlakozott, annyit mondott: voltak kételyeik azzal kapcsolatban, hogy megteszik-e.

Az MTI kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc ugyancsak a Facebookon megfogalmazott véleménye, amely szerint hajlik rá, hogy nem szabad részt venniük egy olyan országgyűlési választáson, amelyet a Fidesz által most javasolt szabályok szerint rendeznének meg, végleges álláspont-e, úgy válaszolt: a Demokratikus Koalíció nem döntött erről, ez egyelőre egy felvetés.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2011. december 02. 14:27
    „Sokat nem veszítenénk velük...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírták a megállapodást az új Munka törvénykönyvéről

Megállapodott az új Munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Tovább olvasom