Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Vállalkozásból fejlődik a határ menti falu

Vámosszabadin az önkormányzat működtette vállalkozás bevételéből a falut fejlesztették, valamint a tulajdonosokkal közös beruházásban alakítottak ki építési telkeket. A település polgármestere, Takács Ferenc a napokban vehette át a Belügyminisztériumban a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.
Vámosszabadi polgármesteré-

nek, Takács Ferencnek – mint mondta – örökké emlékezetes 1984 októbere, a 34. születésnapja. Ugyanis akkor választottak meg tanácselnöknek egy időközi választáson.
– Akkor a kisbajcsi közös községi tanács elnökeként dolgoztam. Ennek volt tagja Vámosszabadi, egy szerepkör nélküli társközségként. A rendszerváltozás után mindent megtettünk azért, hogy ne szerepkör nélküli település legyünk. Később ezek a besorolások meg is szűntek – magyarázta Takács Ferenc.
A rendszerváltozást követően jelentős fejlődésnek indult az akkor 800 lakosú falu, ami mára 1400 lelket számláló településsé változott.
– Minden fejlesztést megvalósítottunk, ami hasonló nagyságú településen véghezvihető. Gondolok itt a közművek, az utak építésére, a telekalakításokra. Mindig újszerű megoldásokban gondolkodtunk – részletezte a polgármester, s hozzátette, hogy amikor még 1989-ben nemigen lehetett ilyesmiről beszélni vagy gondolni rá, a tanács már akkor vállalkozást működtetett, s az 2004-ig üzemelt.
– Egy kavicsbányát nyitottuk, annak a bevételei alapozták meg azokat a bevételeket, amikből a fejlesztéseket végre tudtuk hajtani. Újszerű megoldásként úgy sikerült telkeket kialakítani – mivel az önkormányzatnak területe nem volt –, hogy egy négyzetmétert sem kellett kisajátítani.
Az ingatlantulajdonosokkal közös beruházásban 240 építési telket adhatott át az új tulajdonosoknak az önkormányzat.
– Büszke vagyok a település fejlődésére, mert ezáltal egy olyan élhető lakókörnyezetet hoztunk létre, ahol szeretnek élni az emberek. Az erről a kérdésről szóló kérdőíveken, egy kivétellel, maguk a családok nyilatkoztak.
A kitüntetéssel kapcsolatban Takács Ferenc elmondta: „Ezeket a fejlesztéseket és a húszéves munkát ismerték el a kitüntetéssel. De ebben nemcsak az én munkám van benne, hanem a hivatal, a képviselő-testületek és a falu lakóinak munkája is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó soproni kalaposmester

Egy eltűnőben levő szakma, a kalaposmesterség feltehetőleg utolsó művelője Horváth Péter. A… Tovább olvasom