Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 20°C | 33°C Még több cikk.

Vállalkozások fejlesztésére fordítanák a svájci milliárdokat

Magyarország tíz év alatt kapja meg azt a 21 milliárd forintnak megfelelő összeget, amelyet Svájcban szavaztak meg az újonnan csatlakozott uniós tagországok felzárkóztatására.
Polgár Viktor külügyi szóvivő elmondta, hogy az összeget elsősorban kis-és középvállalkozások fejlesztésére fordítják majd. Svájc összesen egymilliárd frankot ajánlott fel a 10 új uniós tagállam felzárkóztatására, ebből a legnagyobb részt Lengyelországnak, illetve Magyarországnak folyósítják.

A szóvivő azzal magyarázta a svájci támogatást, az alpesi ország, amely élvezi az európai közös piacnak az összes előnyét, tehát ugyanúgy fér hozzá az európai piacokhoz, mint az unió tagállamai, ennek fejében hozzájárul az új tagországok gazdasági felzárkóztatásához.

Kérdésre válaszolva Polgár Viktor elképzelhetőnek nevezte, hogy Svájc ezzel a támogatással akarja megakadályozni, hogy a kelet- és közép-európai országokból az alacsony bérért dolgozó munkások oda vándoroljanak, ugyanakkor hozzátette, hogy ezt nem lehet elérni a tíz év alatt folyósított 21 milliárd forinttal.

A vasárnapi népszavazás után még a svájci parlamentnek is döntenie kell, törvényt kell hoznia az összegnek az odaítéléséről. Ezt követően kétoldalú tárgyalásokon állapodik meg a magyar és a svájci kormány a pénz felhasználás feltételeiről. A külügyi szóvivő szerint ez a megállapodás jövőre elkészül. Innentől kezdve öt év rendelkezésre arra, hogy ezeket a pénzeket odaítéljék és elkezdjék lehívni és további öt év arra, hogy az így elhatározott, elfogadott projektek, programok meg is valósuljanak. Tehát vélhetően 2007-2017 között fognak ezek a pénzek beérkezni Magyarországra.

Polgár Viktor elmondta mgé, hogy néhány – nagyrészt környezetvédelmi – projektet már előkészítettek.

Krónika hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiltelefont ad ki az Apple?

Tajvani források szerint az Apple márciusban dobja piacra saját mobiltelefonjait. Állítólag a… Tovább olvasom