Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Vállalkozások mehetnek tönkre

Számos munkahely kerülhet veszélybe a nemrégiben elfogadott megszorító csomag hatására.
Az új adótörvények szerint a főfoglalkozású egyéni vállalkozóknak dupla minimálbér, azaz 125.000 forint után kell fizetniük a járulékokat. Ez jelentős mértékben növeli terheiket. Ráadásul már idén emelkedik az eva, januártól bevezetik a szolidaritási különadót, a veszteséges vállalkozásoknak pedig úgynevezett elvárt adót kell fizetni a bevétel után. A változások főként a könnyű-, illetve a szolgáltatóipar terén tevékenykedőket és elsősorban a kényszervállalkozókat sújtaná.

A könyvelők és adótanácsadók egyelőre ismerkednek a jogszabály-módosításokkal, keresik ügyfeleiknek a legjobb megoldást (és a kiskapukat) – esetenként a túléléshez.

„ Munkanélküliként többet kaptok"

– Eléggé kilátástannak látom a helyzetemet – panaszkodik egy soproni üzletkötő. – A könyvelőm azt ajánlotta, szüntessem meg a vállalkozásomat és inkább menjek el munkanélkülinek, mert akkor is több pénzt kapok. Úgy néz ki, lesz olyan hónap, mikor mínusszal zárok, azaz ha kifizetem a járulékokat, a vállalkozásom kiadásait már nem, vagy épphogy csak tudom fedezni, fizetésem pedig tulajdonképpen nem is marad.

Ráczné Miklós Gyöngyi könyvelő, adótanácsadó szerint a megszorítások legnagyobb áldozatai azok a kényszervállalkozások lesznek, amelyek eddig is egyik napról a másikra éltek.

– A vállalkozók elsősorban az áfaváltozás és a dupla minimálbér után fizetendő járulékok miatt aggódnak; ha az utóbbi megvalósul, sokan, akik nem találnak kiskaput, belerokkanhatnak. Maguk után még csak-csak kifizetik a vállalkozók a megemelt összeget – tíz százalékuknak még ez is nagy megterhelést jelent –, az alkalmazottak után azonban sokan már nem – mondta a szakember, aki szerint ez a kormány törekvéseivel ellentétben a feketemunkások számának emelkedéséhez vezet.
„ Hiába a »szürke« foglalkoztatás ellen hozott intézkedés, melynek értelmében meg kellett szüntetni a valós munkaviszonyt leplező színlelt szerződéseket, ilyen komoly változások mellett félő, hogy sok munkavállaló a szürkéből nem a fehér-, hanem a feketefoglalkoztatásra vált."

Eva: a legtöbben valószínűleg maradnak

Az eva 15-ről 25 százalékra emelkedésével elsősorban azok járnak rosszul, akik áfamentes tevékenységet űznek – például a biztosításközvetítők vagy a háziorvosok –, akik eddig is a nettó jövedelmükből fizették a járulékokat. Nekik visszalépniük sem érdemes az evások köréből, jövedelmük ugyanis sokszor eléri azt a szintet, amelynél már teljesíthetetlenül nagy összegű költséget, akár havi több millió forintot kellene „produkálniuk".

A könyvelők eddig többnyire azt tanácsolták, hogy 40 százalékos költséghányad alatt – azaz akiknek a havi leírható költségei nem érik el ezt a szintet – érdemes az evát választaniuk; most ez a határ jelentősen csökken, de mivel a 25 százalékos adókulcs is viszonylag kedvező, valószínűleg nem sokan váltanak. A szakember szerint a többi beharangozott változás – például a veszteséges vállalkozások által fizetendő elvárt adó – nem befolyásolja jelentősen a vállalkozókat, hiszen a néhány százalékos változás az előbbiekhez képest nem tetemes összeg. A változások bejelentése után azonban érezhető volt ügyfelei között a pánikhangulat.

Az okmányirodákban ez egyelőre nem mutatkozik: Győrben július első két hetében 70-en, míg tavaly ugyanezen időszakban 29-en szüntették meg vállalkozásukat, Hestenczné Kiss Mária irodavezető szerint ebben az is benne van, hogy a vállalkozókat elektronikus adatszolgáltatásra kötelezték, s a nyereséget nem hozó vállalkozások egy része inkább visszaadta engedélyét, minthogy vállalja az adminisztrációt. A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara tagjai közül egyelőre még senki nem jelezte, hogy visszaadná vállalkozását, de már többen érdeklődtek a változásokról. Ez talán azzal magyarázható, hogy nyár van és a törvényeket sem olyan rég hozták meg.

A szolgáltatók járnak rosszul

– Az intézkedések által a családi, mikro- és kisvállalkozások döntő többsége olyan anyagi veszteséget szenvedhet el, hogy lehetetlenné válik a működése, illetve nem lesz önrész az esetleges technológiai megújuláshoz – mondta el Horváth Vilmos, a soproni kamara elnöke. – Az elvárt adó és a dupla járulékfizetés a legfájóbb, hiszen mindkettő azt feltételezi, hogy az országban mindenki csaló. Sopronban a legtöbb vállalkozás a szolgáltatóiparból él, s az emberek leginkább itt fognak spórolni: kevesebbet megyünk étterembe vagy költünk ruházkodásra, a kereslet visszaesése pedig munkahelyek megszűnéséhez vezethet. Akik mégis tudnak megtakarítani, elgondolkodnak, hogy esetleg egy osztrák bankba helyezzék el pénzüket, ahol nem kell kamatadót fizetniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medgyessy Péter lehet a unió külpolitikai főképviselője?

Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnököt is Javier Solana, az Európai Unió jelenlegi biztonság-… Tovább olvasom