Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Való Világ: 144 milliós büntetést kapott az RTL Klub

Összesen mintegy 144 millió forint büntetést rótt ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az RTL Klub Való Világ című műsora 4. szériája novemberi és decemberi adásainak szabálysértései miatt - jelentette be a médiatanács szóvivője szerdán Budapesten, a testület ülése után tartott sajtótájékoztatón.
A sorozat vizsgálata nyomán hozott döntésről elmondta: az RTL Klub a műsor sugárzása előtt etikai kódexben vállalta bizonyos szabályok betartását. A negyedik szériára azonban ennek ellenére számos nézői panasz érkezett - közülük 127 írásban - a médiatanácshoz erre az időszakra vonatkozóan.

A médiatanács decemberben határozatot hozott a panaszok kivizsgálására a Való Világ 4. teljes műsorfolyamát érintően. Ez azt jelenti, hogy a műsorfigyelők hivatalból az adásokat percről percre vizsgálták és elemezték. A mostani döntéselőkészítő anyagban kizárólag a novemberi és decemberi vizsgálatok szerepelnek - hívta fel a figyelmet Kiricsi Karola.

A médiatanács a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt összesen csaknem 130 millió forintos büntetést szabott ki: ezen belül a műsorok rossz korhatári besorolása miatt 110 millió 354 ezer forint kötbért szabtak ki, illetve az előzetesek rossz időpontban való sugárzása miatt további 19 millió 312 ezer forint büntetést állapítottak meg.

A szóvivő elmondása szerint a szolgáltató a "12 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott" besorolást használta. Tavaly novemberben és decemberben azonban negyven alkalommal sértette meg ezt a korhatári besorolást a műsorfolyamban megjelenő tartalmakkal - mutatott rá, hozzátéve: "szinte lehetetlen felsorolni azokat az eseteket, amelyek miatt a médiatanács a bírságokat kiszabta".

A médiatanács összességében megállapította, hogy a műsorra jellemző volt "a hatásvadász feldolgozási mód", és halmozottan megjelent benne az agresszió, a hisztéria, a szexualitás, az intrika, a trágárság, illetve az alkohol- és cigarettafogyasztás. Mindezek alkalmasak voltak a kiskorúak személyiségfejlődésének súlyos, negatív befolyásolására, ezek alapján a médiatanács határozata szerint ezeket a műsorokat "16-os karikával kellett volna ellátni, azaz 3-as kategóriába kellett volna sorolni".

Mint mondta, az összeg nagyságát az is indokolja, hogy sok kiskorú láthatta a vizsgált időszakban ezeket az adásokat és a műsorelőzeteseket. Ennek alátámasztására Kiricsi Karola elmondta, hogy adataik szerint december 20-án a 19 órától sugárzott adást 288.808 4-12 év közötti gyermek nézhette.

A médiatanács szerdán azt is megállapította, hogy az egyes epizódok műsorelőzeteseit az azokhoz fűződő hibás életkorhatári besorolás miatt rossz időpontban sugározta az RTL Klub. Ez összesen több mint száznegyven alkalommal történt meg - tette hozzá.

Megemlítette, hogy a reklámszabályokat 377-szer sértette meg a Való Világ 4. november-decemberben az akkori szabályozás alapján. Január 1-től azonban az életbe lépett új médiatörvény megengedőbb szabályokat alkalmaz a reklámok, kereskedelmi közlemények megjelenítésével kapcsolatban - hívta fel a figyelmet a szóvivő, majd hozzáfűzte: a médiatanács ugyanakkor nem tudott eltekinteni a decemberig sugárzott műsorokban közölt reklámok jogsértésének szankcionálásától.

Kiricsi Karola enyhítő körülményként említette, hogy a médiatanács nem a jogsértések számát (377), hanem csupán a jogsértő adások számát (38) vette figyelembe a bírság kiszabásakor. További enyhítést eredményezett a szankció kiszabásánál, hogy a lehetséges maximális pénzbüntetés egy százalékát szabta ki a médiatanács, így jött ki a 14 millió forintos pénzbüntetés a reklámszabályok megsértése miatt.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. abinya 2011. május 13. 21:26
  „Megérdemelték!SŐT!Keveslem!Plusz 500 000 000 sms csalásért!Hogy ro..dnátok meg!!!”
 • 45. pocor 2011. május 13. 13:24
  „meg is érdemelték!!!!
  egyébként rengeteg cigarettását és vedelést mutattak.
  Én elég ritkán néztem a vv-t, de amikor odakapcsoltam akkor valóban szemet szúrt a cigi, pia, trágár beszéd stb...
  akkor most kezdik vizsgálni a januártól a végéig időszakot is kérem szépen?????
  a büntit jó célra is fel lehetne ajánlani.”
 • 44. gumikacsa111 2011. május 13. 08:45
  „155 milla??? Ebből kéne segíteni a rászorulókat pl:engem!”
 • 43. TrombiFrédi 2011. május 13. 08:28
  „A bírsággal alapból számolt a csatorna, mert a lényeg, hogy úgy is megéri a bevételek miatt...tudják, hogy a "hazánk derék lakosaira- tisztelet a kivételnek- bizton számíthatnak/-tak... Csak az összeg a kérdéses, ezért lehet majd ebből jó kis pör!-:)”
 • 42. amina 2011. május 13. 08:23
  „És a szülő nem hibás, ha ilyen müsort enged nézni a gyereknek? Én be sem merem kapcsolni a tv-t este 9ig, csak amikor alszanak. Mert pont elég a müsorelőzetes, hogy valami szemetet lásson/halljon”
 • 41. Beroesz 2011. május 13. 04:28
  „Szvsz büntetni kellene azokat a sajtótermékeket is, akik részt vettek ennek a trágyadombnak a propagálásában. (Blikk pl.) A bánatom pusztán annyi, hogy csak két hónapot vertek le rajtuk, tehát a 155 milliónak hiányzik a folytatása.”
 • 40. Mogyoró 2011. május 13. 03:26
  „Én ugyan nem nézem ezt a szennyet, de szerintem sokkal többre kellett volna őket büntetni.
  Igen csak rossz példát mutatnak a fiataloknak.”
 • 39. mazsolaszolo 2011. május 12. 17:28
  „Azt gondolom, hogy ezt teljesen megérdemelték. Igaz, hogy a műsort nem láttam - otthon sem néztem volna -, de hála az ojságoknak, eléggé képben vagyok. Sokszor eszembe ötlött, hogy egyfelől itt a fene nagy erkölcscsőszködés, a másfelől pedig szó nélkül HAGYTAK egy ilyen műsort futni? Főműsoridőben?

  Most már értem. Nem azonnal hajítják ki az embereket és veszik le műsort, amikor azonnal látszik, hogy gáz van, hanem hagyják végigfutni, mert a teljes és kész műsorból utólag már lehet fejni egy rakás lóvét...Nos, ez is egy módja az üres államkassza megtömésének...csak egy kicsit gennyes módja. :(”
 • 38. qrumpli 2011. május 12. 17:09
  „Ennyiért alkalmi vétel volt!”
 • 37. cyt 2011. május 12. 16:34
  „34. zoolii 2011.05.12. 11:47 "... Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha ez a műsor az echo, vagy a hír tv-ben lett volna, akkor mennyi lett volna a bünti...? ..."

  Nagyon tajekozatlannak tunsz "zoolii". Ilyen szenny az echon vagy a hirtven meg veletlenul sem jelenne meg, a kerdesfeltevesed tehat eleve rossz, a valasz ra pedig emiatt nem letezik.”
 • 36. tótkomlósi 2011. május 12. 15:45
  „35. zoltanszabo 2011.05.12. 14:41

  A kórháza meg a csontos sorozat mennyivel jobb?
  Ha a kölkök gyilkosságosdit, vagy boncolósdit játszanának az jobb lenne?
  Az viszont felettébb jó lenne, ha az oviban már önkormányosozdit meg parlamentesezdit játszanának. Vagy játszuk el, hogy megvesztegetlek, vagy megzsarollak. Ez lenne az igazi életre nevelés.”
 • 35. zoltanszabo 2011. május 12. 14:41
  „Nem csak megbüntetni kellene ezt az ocsmányságot----ha nem betiltani ! Van olyan ember ma Magyarországon aki ilyen szemetet néz ?????
  Miért nincs valami értelmesebb műsor ?? Már szinte egész héten be se kapcsoljuk.”
 • 34. zoolii 2011. május 12. 11:47
  „Tyű a mindenit! Szalai Annamariskáék jól megmutatták! Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha ez a műsor az echo, vagy a hír tv-ben lett volna, akkor mennyi lett volna a bünti...? Valószínűleg ott megmagyarázták volna, hogy ez úgy volt jó, úgyhogy kaptak volna egy ejnyebejnyét. Azt is felfüggesztve.”
 • 33. sobrij1 2011. május 12. 11:07
  „Nagyon helyes. Amit az emberek be-sms-eztek, azt most az állam visszaveszi. Ez is egy adó...”
 • 32. ferdzso 2011. május 12. 09:47
  „Az, hogy jogos-e, vagy sem, azt nem firtatom. Azonban, az összegeket tartom furcsának, és nagyon kíváncsivá tett, hogy ki az, aki mindezt összegesítette? Ha ennyi, miért pont ennyi? Kinek a kitalációja, "kénye-kedve" szerint van ez így, ahogy van? Ez ad okot arra, hogy kétkedjek a jogszerűségéről. (Értem úgy: Ezzel az erővel, lehetne, 6 millió, de 150 milla is, azért, mert valaki pénzesítette, hogy mennyi gyerek látott olyat, amit nem kellett volna.Ez esetben, a döntéshozót, talán én is pénzesíteném: "0" Ft, kérem távozzon!)”
 • 31. qrumpli 2011. május 12. 09:17
  „Tessék mondani nem marhaság ez az egész?”
 • 30. vzoli 2011. május 12. 08:53
  „Sajnos az a baj hogy más sem megy a tv-ben csak a sok szarság, valóságshow, Győzike meg a hasonló. Dehát ezek szerint ez kell a népnek, meg a tudatos agymosás. Én nem is engedem a gyerekeimnek hogy ilyet nézzenek. A való világban is más sem megy csak a határtalan pazarlás a fényűzés, ezt kell mutatni mikor az emberek nagy része éhezik és nagy a szegénység. Nincs a műsoroknak semmilyen tudatfejlesztő készsége mert ez már csak a pénzről szól és arról hogy függő legyél. Egyszerűen az van hogy már az embereknek nem maradt más szórakozás csak a tv? Elég szomorú, de ebben az országban tudatosan teszik tönkre az embereket sajnos. Van aki ezt észre veszi és tesz ellene van aki elsüllyed benne, ez van.”
 • 29. Hibiszkusz 2011. május 12. 08:35
  „26.Tarkan.-én is igy látom.És igenis a szülő felelős azért, hogy mit enged meg a gyereknek!Valószinűleg ezek a szülők együtt nézték a gyerekükkel ezt a műsort!Én is ezt mondanám, van távkapcsoló tessék használni!!”
 • 28. magyarjan 2011. május 12. 08:18
  „Igazak az itt leírtak, de azzal , hogy a fejem a homokba dugom, attól még ezek a kereskedelmi csatornák ugyanúgy fogják sugározni ezt, és az ehhez hasonló szarokat.Továbbra is hullára keresik magukat , meg vannak őrülve a nézettségért, szenzációt tudnak prezentálni állandóan,mint akármelyik újság. lásd.döbbenet, tragédia, borzalom-hangzatos vezércikkek..”
 • 27. Pres 2011. május 12. 08:14
  „A sajtószabadság "lábbal tiprásának" újabb megmutatkozása.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tolvajcsapatot is elfogtak

Két, a Győrhöz közeli Tétről származó tolvajcsapat is rendőrkézre került a közelmúltban -… Tovább olvasom