Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Valószínűleg már elhagyta Szerbiát Ratko Mladic

Nem kizárt, hogy elhagyta Szerbiát a srebrenicai népirtás miatt körözött Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok a Politika című belgrádi napilap értesülései szerint. A szerbiai hatóságok korábban kapcsolatba léptek a szökevénnyel, aki nem volt hajlandó önként feladni magát.
A legkomolyabb belgrádi politikai és közéleti napilapnak számító újság a Mladic után kutató nyomozati szervekhez közel álló forrásra hivatkozva azt írta pénteken, hogy a nyomozóhatóságok az elmúlt egy hónapban több mint húsz kihallgatást bonyolítottak le a szerbia-montenegrói hadsereg tisztjeivel, akik 2001-2002-ben kapcsolatban voltak a legkeresettebb hágai vádlottal, amikor ő katonai létesítményekben tartózkodott. "Kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a hadsereg tisztjei komoly problémákba ütköztek, amikor ki akarták tessékelni Mladicot a kaszárnyából" - mondja a Politikának a nevének elhallgatását kérő illetékes, aki szerint a gondok azután kezdődtek, hogy 2002. április 11-én a szövetségi parlament elfogadta a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről szóló törvényt.

Mladic nehéz pszichikai állapotba került, nem akarta elhagyni a laktanyát, azzal fenyegetőzött, hogy fegyveres összetűzésbe torkollhat, ha megvonják tőle a "vendégszeretetet". 2002. júniusában mégis rákényszerítették arra, hogy elhagyja a Gornji Milanovic melletti Stragari katonai objektumot. "Nem tudni, hogy azután mi történt. Úgy tűnik számunkra, hogy gyorsan rendezte támogatóinak sorait, és vannak arra utaló jelek, hogy elhagyta az országot" - idézi a Politika a név nélkül nyilatkozó informátorát.

A szerbiai és a boszniai sajtóban időről időre felröppennek a hírek a tábornok hollétéről. Utoljára egy hónappal ezelőtt söpört végig minden addiginál erősebb hírhullám Mladicról, a lapok a hivatalos cáfolatok ellenére azt állították, hogy a szerbiai hatóságok kapcsolatba léptek a szökevénnyel, aki nem hajlandó önként feladni magát. Február vége óta tartott a hírcsend.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mint a borsó meg a héja

Ugyanannak a pulóvernek a női és a férfi változatát vették egymásnak, egymástól függetlenül, meglepetésképp. Ugyanúgy esznek, azaz csak addig tartják a kést a jobb, a villát a bal kezükben, míg összevágják a húst, aztán megcserélik azokat. Feldmann Genovéva és Flohe Róbert több hasonlóságukat jelző dolgot is fel tudna sorolni. Úgy összeillenek, mint a borsó meg a héja. Tovább olvasom