Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Valószínűleg megszüntetik a nyomozást a Nomentana-ügyben

Az ügyészség villámgyorsan meg akarja szüntetni a nyomozást Gyurcsány Ferenc fantomcége, a Nomentana Kft. ügyében - íja a Magyar Nemzet a Magyar Hírlapra hivatkozva, amelyik már azt is tudni véli, hogy a megszüntetésre vagy bűncselekmény hiányában, vagy a bűntett büntethetőségének elévülése miatt kerül majd sor.
Az ügyészség villámgyorsan meg akarja szüntetni a nyomozást Gyurcsány Ferenc fantomcége, a Nomentana Kft. ügyében - íja a Magyar Nemzet a Magyar Hírlapra hivatkozva, amelyik már azt is tudni véli, hogy a megszüntetésre vagy bűncselekmény hiányában, vagy a bűntett büntethetőségének elévülése miatt kerül majd sor. Ha az ügyészség a rá nehezedő politikai nyomás miatt az ügy mielőbbi lezárására törekszik, és nem végez alapos munkát, súlyosan megsértheti az eljárásjogi törvényt - mondják a polgári napilap szakértői.

A miniszterelnököt három fideszes képviselő és egy magánszemély jelentette fel közokirat-hamisítás miatt. A feljelentés a Magyar Nemzet cikksorozatán alapult, miszerint Gyurcsány Ferenc a Nomentana Kft. ügyvezetőjeként járt el több ügyben 1993-95 között, noha a cég kft.-vé alakulási kérelmét a cégbíróság elutasította.

A nyomozó hatóság nem feltétlenül a törvényben meghatározott határidők betartásával vizsgálja Gyurcsány Ferenc kormányfő bűncselekménygyanús cégügyeit - írja a lap. A Fittelina ügyében tett feljelentést például több mint másfél hónapig vizsgálta a törvényben előírt három nap helyett, a Szalay utca 4. szám alatti ingatlan esetében pedig Deutsch-Für Tamásnak kétszer kellett feljelentést tennie ahhoz, hogy az ügyészség legalább egyszer elbírálja azt.

Az az ügyészség tehát, amelyiknek a törvényben előírt 72 óra helyett hónapokra volt szüksége a Gyurcsány-ügyekben tett feljelentések elbírálásához, a Nomentana Kft. esetében a rendőrség által elrendelt nyomozást viharsebesen akarja lezárni, legalábbis a Magyar Hírlap szerint, amely bennfentes információk alapján úgy tudja: az ügyészség napokon belül meg akarja szüntetni a nyomozást a Nomentana Kft. ügyében.

A Magyar Nemzet jogi szakértői szerint az, hogy a miniszterelnököt is érinthető bűntett elévült-e, kizárólag dokumentumokból nem állapítható meg. A közokirat-hamisítás bűncselekményének a minősített, súlyosabb esetére 5 év szabadságvesztés kiszabását rendeli a törvény. Ez a minősített eset akkor állapítható meg, ha bebizonyosodik, hogy az elkövetésben a hatóság is közreműködött, illetve tudott arról. A bejegyzett Nomentana Kft. 2002-2003-ban - mielőtt beolvadt volna az Altus Rt.-be - használhatta utoljára a nem létező Nomentana Kft. jogellenesen megtartott azonosítószámait.

A Nomentanának ebben az időszakban kellett leadnia az átalakulási záróvagyonmérlegét az adóhatóságnak, amelyik ezt követően törölhette a bejegyzett adónyilvántartásból a Nomentana Kft.-t. Az adóhatóságnak tehát legkésőbb ekkor észlelnie kellett, hogy ugyanazon adó- és társadalombiztosítási számon két eltérő cégjegyzékszámmal rendelkező társaság szerepel a nyilvántartásában.

A lap szerint felmerül a kérdés, hogy ha APEH észlelte a kettősséget, mgtette-e a szükséges lépéseket. Az intézkedés elmaradása viszont felveti, hogy a közokirat-hamisítás ötéves szabadságvesztéssel büntetendő, minősített esete valósult meg. Ebben az esetben pedig a bűntett büntethetősége - tekintettel az ötéves elévülési időre - egyértelműen nem évült el.

Az adóhatóságnak a bűncselekményben való érintettségét kizárólag a dokumentumok vizsgálatából nem lehet megállapítani - állítják jogi szakértőink. Ahhoz tehát, hogy a nyomozás a hatóság bűncselekményben játszott esetleges szerepét teljeskörűen feltárja, elengedhetetlenül szükséges az érintett személyek tanúkénti kihallgatása.

Ha az ügyészség az ügy ezen szálának felderítése nélkül zárja le a nyomozást - és állapítja meg a bűncselekmény büntethetőségének elévülését -, akkor ismételten súlyos eljárásjogi törvénysértést követ el. A törvényi előírás ugyanis minden állampolgárt, így a miniszterelnököt érintő ügyben is kötelezi a nyomozó hatóságot: mindent el kell követnie annak érdekében, hogy teljeskörűen, valamennyi törvényes eszközt felhasználva felderítse és kivizsgálja a bűncselekmény összes körülményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei civilsiker

Szombathelyen rendezték a Nemzeti Civil Alapprogram kollégiumválasztó elektori gyűlését, amelyen a… Tovább olvasom