Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Valószínűleg túl vagyunk az infláció tetőzésén

A fogyasztói árak az idén áprilisban 0,5 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 8,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Elemzők úgy vélik, túl vagyunk a tetőzésen.
Az elemzők áprilisra 8,9 százalékos 12 havi inflációt vártak. Az év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 8,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Áprilisban az „alapdrágulás", a maginfláció 5,9 százalék volt éves és 0,2 százalék havi összehasonlításban.

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,8 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Tavaly áprilisban a fogyasztói árak 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

Nem volt meglepő

Az elemzőknek nem okozott meglepetést az áprilisi 12 havi infláció, de eltérően vélekednek ugyanakkor a várható jegybanki reakciókról. Nyeste Orsolya, az Erste Bank makroelemzője beszámolt arról, hogy a várakozásoknak megfelelően az élelmiszerárak emelkedése, azon belül is a szezonális élelmiszerek drágulása, továbbá az üzemanyagok és a ruházati cikkek árnövekedése hajtotta az áprilisi inflációt.

Nem számszerűsíve a jövő hónapra várt 12 havi inflációt, annyit mondott, hogy tartja az év végi előrejelzését, az 5,2 százalékot. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője azt emelte ki, hogy az áprilisi fogyasztó árindex alapján a piac elsősorban arra várt választ, hogy az infláció tetőzött-e márciusban vagy az emelkedő trend tovább folytatódik.

Túl vagyunk a tetőzésen

Az április adat ugyan 0,1 százalékponttal alacsonyabb a megelőző havihoz képest, de ez még csak matematikailag tekinthető mérséklődésnek - mondta a vezető elemző, aki szerint így még nem adható egyértelmű válasz a kérdésre. Nyeste Orsolya szerint viszont pozitív fejlemény, hogy ha kis mértékben is, de alacsonyabb az áprilisi index a márciusinál. Szerinte továbbra is magas infláció várható szeptemberig, de a tetőzés már elmúlt.

Az infláció menetéről adott előrejelzés alapján a két elemző eltérő esélyét látja a jegybanki alapkamat csökkentésének. Nyeste Orsolya szerint a jegybank akár már most csökkentheti a kamatot. Sarkadi Szabó Kornél viszont azt tartja valószínűnek, hogy a Magyar Nemzeti Bank még legalább egy hónapot kivár a kamatcsökkentéssel, és csak további csökkenés, illetve stabil külső körülmények teljesülése esetén lép.
Londoni szerint is tetőzött az infláció

A pénteken közzétett április inflációs adatok alapján most már jórészt biztos, hogy a magyarországi infláció túl van a tetőzésen, de ez még nem felétlenül elegendő az MNB-nek a májusi kamatcsökkentéshez, mondták az adatsor pénteki közzététele után londoni feltörekvő piaci elemzők.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvői piaci konzultánsa azt mondta az MTI-nek: a magyarországi infláció a "nagyon valószínű" márciusi tetőzés után most már jó eséllyel tartósan lefelé hajló pályára került; a kérdés az, hogy ez a pálya mennyire lesz meredek. Ha a csökkenés "csak nagyon-nagyon fokozatos, az aggodalomra adhat okot ... de meglehetős esély van arra, hogy már májusban jelentősebb lassulás lesz, valószínűleg kevésbé jelentős júniusban, de az igazán nagy esés szeptembertől várható", mondta az elemző.

Szeptemberre 5-6 százalék

Sampson szerint azonban április nagyon fontos hónap volt, mert volt esély arra is, hogy márciusban mégsem tetőzött a fogyasztói infláció. A részletes áprilisi adatsort tekintve azonban most már "bizalommal kijelenthető", hogy a tetőzés megtörtént márciusban, és a számok innen lefelé indulnak, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a szeptembertől várt jelentősebb inflációcsökkenés szerinte mennyire lesz meredek, az HSBC térségi szakértője azt mondta: egyelőre több "szokatlan" elem hat az inflációs pályára. A ruházati termékek és az élelmiszer, amely hosszú ideje dezinflációs tétel volt a kosárban, most például erősödik, ugyanakkor az üzemanyagárak éves összevetésben alacsonyabbak. Az olajár bizonytalansági tényező, a most belépő bázishatások azonban a következő hónapokban kedvezőek lesznek. Mindent összevetve szeptemberre az 5-6 százalékos sávba süllyedhet az éves infláció, "valószínűleg a sáv alsó szélére", mondta Sampson.

Még nem lesz kamatcsökkentés

A pénzügypolitikai kilátásokra vonatkozó kérdésre az elemző úgy vélekedett: az MNB májusban még várhatóan nem mozdul, mert jóllehet "viszonylag biztosra lehet venni", hogy a tetőzés márciusban volt, az áprilisi csökkenés mértéke nem feltétlenül elégséges a májusi kamatcsökkentéshez. A ház alapeseti forgatókönyve "a június körüli, vagy nem sokkal ezutáni" kamatcsökkentési kezdet, tette hozzá az HSBC elemzője.

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort londoni Magyarország-elemzője szerint a szolgáltatási infláció, valamint a maginfláció lassulása erős bizonyíték arra, hogy az alapszintű belső inflációs nyomás enyhülőben van a magyar gazdaságban. A gyenge kiskereskedelmi forgalom, a csökkenő hitelkereslet és a bérnövekedés lassulása is mind azt jelzi, hogy az első negyedévben meredeken esett a belső fogyasztás. Mivel azonban még mindig "csak tétova jelek" utalnak az inflációs várakozás jelentős enyhülésére, és a forint is gyengült a legutóbbi időszakban, Tenconi szerint az MNB valószínűleg vár még egy hónapot a kamatcsökkentéssel.

A 8,8 százalékos április éves infláció jórészt megfelelt a londoni elemzői várakozásoknak. Az MTI által előzetesen kérdezett kilenc nagy londoni befektetési ház térségi elemzőinek zöme azt jósolta, hogy a múlt havi fogyasztói infláció 12 hónapra számolt üteme 9 százalék alatt, de annak közelében lesz; az előrejelzések 8,6-9,1 százalékos sávban mozogtak, 8,83 százalékos átlaggal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd az államtitkárral a borászatról Versenyhátrányban

a soproni pincészetek

Sopron Horváth Ferenc Első kézből tájékoztatta a soproni és Sopron környéki… Tovább olvasom