Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Válság: a piac honorálja a teljesítményt

Magyarország makrogazdasági teljesítménye alátámasztja, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) negyed százalékkal ismét csökkentette a jegybanki alapkamatot - állítják londoni elemzők, akik szerint további kamatvágás is várható.
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfőn, a piac 50 bázispontos csökkentést várt. Az alapkamat ezzel a 2006 júniusa és júliusa közötti szintre süllyedt. Ennél 20 éves története során csak egyszer, 2005. szeptembere és 2006. júniusa között állt alacsonyabb szinten, 6 százalékon.

Az elemzők úgy vélik: a vártnál kisebb mértékű hétfői magyarországi jegybanki kamatcsökkentés ellenére - még mindig valószínű, hogy jövőre 5 százalékos mélypontra süllyed az MNB alapkamata, legfeljebb lassabb ütemben. Neil Shearing, a Capital Economics nevű vezető londoni gazdaságelemző ház európai felzárkózó piaci közgazdásza az MNB bejelentése után az MTI-nek azt mondta: a jövő év első négy-öt hónapjában további, a hétfőihez hasonló mértékű enyhítések következhetnek.

A mindennapok szintjén még érezhető Magyarországon a globális recesszió hatása. Októberben folytatódott a kiskereskedelmi eladások harmadik éve tartó csökkenése, a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 2009 első tíz hónapjában 4,7, októberben 7,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, havi szinten 0,6 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztika Hivatal (KSH). Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 első tíz hónapjában 5.907 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből októberben 641 milliárd forint realizálódott.

A világban a makrogazdasági pályák a magyaréhoz hasonlóan kezdenek regenerálódni. Ezt jelzik a kedvező hírek az USA-ból és Oroszországból is.

Jövőre 3-3,5 százalékkal nő az amerikai bruttó hazai termék (GDP) - vélte az amerikai jegybank (Fed) chicagói körzetének elnöke, aki szerint egyelőre marad a jelenlegi rekord alacsony kamat.

Charles Evans szerint az alacsony infláció lehetővé teszi, hogy a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) következő három-négy üléséig a jelenlegi, 0-0,25 százalék közötti szinten maradjon az egynapos kamat célsávja. A Fed egy éve decemberben csökkentette erre a történelmi mélypontra a kamatot.

Oroszország adósság-besorolásának a kilátását negatívról stabilra változtatta a Standard Ú Poorís hétfőn. A hitelminősítő szerint ugyanis a vártnál kisebb lehet Oroszország idei államháztartási hiánya a magasabb olajár hatására, illetve az állami kiadások csökkenése miatt. Az SÚP egyidejűleg változatlan, "BBB/A-3" szinten tartotta a szuverén orosz devizaadós-kockázati besorolást, valamint a hazai valutában fennálló kötelezettségek "BBB plusz/A-2" osztályzatát.

A német Argetra szakkiadó arról számolt be, hogy Németországban az idén két százalékkal csökkent a kényszerárverezések száma tavalyhoz képest. 86.617 ingatlan került kalapács alá, míg értékben 1,8 százalékkal 15,11 milliárd euróra csökkent az árverésre kerülő ingatlanok forgalmi értéke. Az Egyesült Államokban viszont a Realty Trac ingatlanpiaci elemző 3,4 millió kényszerárverezést vár az idei év egészére, tavaly ezek száma 2,8 millió volt. Amerikai ingatlanpiaci szakértők szerint az amerikai lakóingatlan-piac válsága egyes elemzések szerint még legalább egy évig tart, és a kényszerárverezések hulláma a jövő év vége felé éri el tetőpontját. A Realty Trac szerint javulás csak 2011-től várható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkolnak a postai kézbesítők - Szegeden is

Szeged - Sztrájkot hirdetett keddre a Magyar Postánál működő Kézbesítők Szakszervezete, a posta arra… Tovább olvasom