Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Válságpont Gyulán: egyre többen kérnek segítséget

Áprilisi megnyitása óta 78-an fordultak segítségért a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítésére létrejött gyulai Válságpont irodához.
Az iroda tapasztalatai szerint ha valaki időben felméri lehetőségeit, a hitelek átütemezésével, hitelkiváltással még elkerülheti ingatlanja elvesztését. Az irodát egyre többen keresik fel, nem csak Békés megyéből.

A legtöbben munkájuk elvesztése miatt kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudják lakáshitelüket fizetni - mondta el Gyulavári György, a Válságpont iroda tanácsadója. Nehéz helyzetbe kerültek azok is, akik ugyan megőrizték munkahelyüket, de a gazdasági válság miatt bevezetett munkaidő-csökkentések, kényszerleállások miatt jelentősen csökkent a fizetésük. Sok esetben gondot jelent, hogy a forint leértékelődése miatt a devizában felvett hitelek összege meghaladja az ingatlan értékét, így annak eladásával sem tud hitelétől megszabadulni az adós.

A legtöbb esetben időben fordultak az irodához, így segíteni tudtak abban, hogy a hitelek futamidejének megnyújtásával, a hitel kiváltásával fizethető mértékre csökkenjen a törlesztőrészlet - mondta Gyulavári György. A 78-ból tíz esetük van, ahol már a hitelfelmondást, illetve az árverezést várják, mivel az adós már nem tud fizetni. Ezekben az esetekben azt próbálják elérni, hogy ne a bank értékesítse az ingatlant. Tapasztalataik szerint ugyanis a hitelintézetek, hogy mielőbb pénzhez jussanak, általában áron alul adják el a lakásokat.

A Válságpont iroda munkatársa szerint ha nem fizetés miatt felmondják a hitelszerződést, onnantól már nehéz egyezkedni a bankokkal. Ebben az esetben ugyanis a tartozás egy összegben esedékessé válik. lyenkor a bank még egy-két hónapig vár, mielőtt elindítja a behajtást, sok esetben azonban a tartozást eladják egy hitelbehajtó cégnek. Az már a hitelbehajtótól függ, hogy megpróbál egyezkedni az adóssal, vagy elárverezi az ingatlant.

A Békés megyei Válságpont irodát nemcsak helyből, hanem az ország más részéről is rendszeresen felkeresik. Az iroda a www.valságpont.fw.hu internetes címen is elérhető, illetve a valsagpont@gmail.com e-mail címen is kapcsolatba léphetnek velük a nehéz helyeztbe került lakáshitelesek. A Válságpont iroda munkatársai Gyulán a Béke sugárút 67 alatt csütörtökönként délután öt és hat között tartanak fogadóórát - közölte Gyulavári György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elverte a jég Nagykanizsát

Jégeső zúdult Nagykanizsára kedden kora este. Nem sokkal fél 6 előtt besötétedett az ég, és óriási… Tovább olvasom