Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Váltani, de nem mindenáron

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Sokan el-elgondolkodnak egyes álláshirdetésen, aztán bár tetszik nekik az ajánlat, mégsem pályáznak. A legtöbben biztos állásukat féltik, pedig az már nem olyan nagy kihívás, nem is fizet olyan jól, de legalább biztos...

"Közgazdász végzettségű vagyok, kilenc hónapja dolgozom kereskedelmi asszisztensként egy magáncégnél. Nemrég megtudtam, hogy egy soproni székhelyű, országos hálózattal rendelkező vállalat marketingasszisztenst keres. Érdekelne az állás, hiszen mégiscsak erre készültem öt éven át az egyetemen, de félek kockáztatni a jelenlegi helyemet. Nem szeretném, ha megtudnák, hogy máshová pályáztam, ezért érdekelne, feltétlenül bele kell-e írni az önéletrajzba, hogy hol dolgozom? Szeretnék azzal is tisztában lenni, vajon komolyan vesznek-e egyáltalán egy fiatal szakembert, ha kilenc hónap után máris vált? Pedig igazán nem vagyok egy ugrálós, megbízhatatlan alkat. Mit tegyek?"

A levél sok kérdést feltesz, melyek tapasztalatom szerint az álláspályázók zömében szintén felmerül. A munkaerőpiacon íratlan szabály, hogyha a pályázó állásban van, akkor a pályáztató nem kér referenciát a jelenlegi munkáltatótól. (Ilyenre csak akkor kerül sor, ha a jelentkező már nem ott dolgozik.) De ha nem bízik az íratlan szabályokban és biztosra akar menni, megteheti - bár örülni nem fognak ennek -, hogy nem nevezi meg jelenlegi munkahelyét az önéletrajzában. Kompenzálhatja a pályáztató hiányérzetét azzal, hogy a cégnél folytatott tevékenységét, munkaköréből adódó feladatait bővebben részletezi.

Derüljön ki, hogy kisebb cégnél van állásban, ahol a kereskedelem több szegmensét is gyakorolja, vagy nagyobb vállalatnál dolgozik, s csak egyes részfeladatokkal foglalkozik.
Annak érdekében, hogy ne tekinthessék "ugrálós, megbízhatatlan" munkaerőnek, az önéletrajzában írja le, hogy mi az oka a váltási szándéknak. Ha azt fogalmazza meg, hogy a pályázat azt a feladatkört nyújtja, amire éveken át készült, tanult az egyetemen, amit hivatásának választott és amit a gyakorlatban is szeretne nap mint nap végezni, nos, senki sem fogja ezt a kárára írni. 

Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztustól indul felfelé a gázár

A gáz fogyasztói ára fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus… Tovább olvasom