Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Váltás a kisebbségi önkormányzat élén

Pádár László helyett Horváth Attila vezeti keddtől a megyeszékhely roma kisebbségi önkormányzatát. A most alakult első győri horvát kisebbségi önkormányzatot Árvay-Oltyán Ferenc vezeti.
A roma önkormányzat új összetételben megalakult testülete elnökhelyettesnek Karika Rudolfot választotta. Mint ismeretes, az öt képviselői helyre 12 jelöltet indított a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége, hetet a Cinka Panna Egyesület. Közülük három mandátumot nyert az utóbbi szervezet, így az ő választottjuk lehetett a győri roma kisebbségi önkormányzat új elnöke. Pádár László érdemeit a kisebbségi önkormányzat alapjainak lerakásában elismerték, ezt az eskütétel során meg is erősítették az új képviselők.
– Tizenkét év kemény munkája után nyugodtan, becsülettel távozom – nyilatkozta Pádár László a Kisalföldnek, hangsúlyozva, hogy a pénzügyi beszámolót is a tisztaság jellemzi. A továbbiakban a civil szférában a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szövetsége elnökeként a Bartók Béla út 1. szám alatt lesz elérhető, illetve önkormányzati képviselőként is tevékenykedik.
Az új elnök, Horváth Attila az eddigi eredmények megőrzése mellett a cigányság kulturális értékeinek felelevenítését tartja fő feladatának.
– Szeretnénk ráébreszteni a cigányságot, hogy kulturális hagyományaink olyan értékek, amelyek révén a nemzetiségi identitás megtartásával egyidejűleg megvalósítható az integrálódás a többségi társadalomba – hangoztatta.
Árvay-Oltyán Ferenc, a feltűnően fiatal összetételű első győri horvát kisebbségi önkormányzat elnöke lapunknak elárulta: rokoni szálak alapján, a dunaújvárosi horvátok közvetítésével jelölte őket az országos szervezet. A megyeszékhelyen már régóta élnek horvátok: egy katolikus pap már 1882-ben horvát kalendáriumot adott ki. A kisebbségi önkormányzat egyik célja ennek reprint kiadása. Tervezik horvát testvérvárosi kapcsolat létesítését, a horvát beutazóturizmus fellendítését és természetesen a kulturális hagyományok ápolását, például nemzetiségi napok szervezésével.
Borkai Zsolt polgármester részt vett mindkét kisebbségi önkormányzat eskütételén, támogatásáról biztosítva a frissen megalakult testületeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a mellrák ellen

Egész napos tájékoztató és figyelemfelkeltő rendezvényt tartott a nagyközönség számára a Lánchíd… Tovább olvasom