Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Változás a nyelvvizsgáztatásban

Magyarország fokozatosan tér át az Európa Tanács hatszintű nyelvtudásmérési rendszerére.
A kormány május 11-én döntött a nyelvvizsgáztatás rendszerének módosításáról.Egy hosszabb távú rendszerátalakító folyamat végén alap-, közép-, felsőfok helyett A1, A2, B1, B2, C1, C2 szinteken bizonyíthatjuk majd nyelvtudásunkat.

Magyarország fokozatosan tér át az Európa Tanács hatszintű nyelvtudásmérési rendszerére, amelynek köszönhetően a jövőben a nyelvismeret szintje pontosabban mérhető, a külföldön tett nyelvvizsgák eredménye a magyarral könnyebben összevethető lesz.
Az Európa Tanács által meghatározott szintek  közül B1 az alapfoknak, B2 a középfoknak, C1 a felsőfoknak felel meg, az A1 és A2 szintek az alapfoknál alacsonyabbak, a C2 pedig a felsőfoknál magasabb.
Ahhoz azonban, hogy hatszintű legyen nyelvvizsgáztatási rendszerünk, törvényi változás szükséges.

A jelenlegi rendeletmódosítás tehát nem a hat szint bevezetését jelenti, hanem a nyelvvizsgaközpontok szakmai feladatát jelöli ki: a hagyományos alap-, közép- és felsőfok feladatsorainak egységesítését (szintenként), illetve az „európai" B1, B2, C1 fokozatoknak való megfeleltetésüket írja elő.

Ezért (egyelőre) marad a hagyományos három fokozat, melyeken nyelvvizsgázhatunk. 2006. szeptember 1. után azonban minden nyelvvizsga-bizonyítványban fel kell tüntetni a B1, B2, C1 szintjelzéseket is. Ez a kettős jelölés lehetővé teszi a magyar államilag elismert nyelvvizsgák külföldön való elfogadását, valamint a külföldön tett nyelvvizsgáknak az általános honosítási eljárás keretében a magyar államilag elismert nyelvvizsgarendszerben való értelmezését.
A kormány a rendeletnek egyéb pontjait is módosította és ennek köszönhetően az akkreditált szakfordító- és tolmácsképzéseken szerzett oklevél vagy bizonyítvány újra nyelvvizsgaértékkel bír.

A hat szint későbbi (törvényváltozás, kidolgozás utáni) fokozatos bevezetésének különösen nagy jelentősége lesz olyan nyelvek esetében, amelyekből Magyarországon nem lehet államilag elismert nyelvvizsgát tenni, mivel ezeknél a külföldön tett nyelvvizsga „értéke" meghatározhatóvá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik a legjobb magyar blog?

A hvg.hu keresi a legjobb magyar nyelvű webnaplót, amely megkapja a Golden Blog-díjat. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt bloggerek komoly díjakra számíthatnak. A verseny során a hvg.hu tiszteletben tartja a nem saját nevük alatt publikáló bloggerek anonimitását, ezért nem kívánja felfedni a megmérettetésen résztvevő webnaplók szerzőinek kilétét, Tovább olvasom