Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Változások a jogosítvány körül

Annak, aki sokat vezet, főként gyakran megy külföldre autóval, jó odafigyelnie arra, hogy meddig érvényes a vezetői engedélye. Az új típusú plasztikkártya másfél, két hét alatt készül el, az ideiglenes jogosítvánnyal pedig nem lehet külföldön vezetni.
 Mi kell hozzá?

Ügyintézéskor az érintettek vigyék magukkal személyazonosító igazolványukat, anyakönyvi kivonataikat, régi jogosítványukat és egészségügyi alkalmassági igazolásukat. Okmánybélyeg az okmányirodán kapható. Az ügyintézés előzetes időpontfoglalás alapján történik. Időpontot személyesen a Győr, Árpád út 36. szám alatt, telefonon az 500-301-es vagy az 501-311-es információs vonalon lehet egyeztetni.
Sokan meglepődnek, amikor régi típusú vezetői engedélyüket az egészségi alkalmasság lejárta után akkor is le kell cserélniük, ha azon még van hely érvényesítésre. Ennek miértjére a győri okmányiroda csoportvezetője, Hestenczné Kiss Mária adta meg a választ. Elmondta, hogy az új, kártya alakú vezetői engedélyeket 2001. január elsejétől az okmányirodák adják ki, s a lakhelytől függetlenül az ország bármelyik okmányirodájában igényelhető.

A vezetői engedélyek adatfelvételezését az okmányirodák végzik el, a kártya alakú jogosítványt Budapesten gyártják le, az ügyfél onnét kapja meg mintegy másfél, két hét után. A legjobb tehát, ha az autós nem az utolsó pillanatban veszi észre, hogy jogosítványa lejárt. Igaz, az új elkészültéig ideiglenes vezetői engedélyt kérhet, de azzal nem mehet külföldre.

A jogosítványcsere 4 ezer forintba kerül, ami tartalmazza a fénykép elkészítésének díját is. Egy éven belüli egészségügyi korlátozás esetén, valamint 70 éven felülieknek 1500 forint a csere, s az ideiglenes vezetői engedély is ennyibe kerül.

– Minden érvényesítésnél, kategória- vagy adatváltozás esetén új kártya készül. Az új típusú jogosítvány a lakcímkártyával együtt személyazonosításra is alkalmas. Útlevélként azonban nem használható – magyarázta Hestenczné Kiss Mária.

Azoknak, akik külföldre utaznak, érdemes az adott ország nagykövetségét felhívni, hogy ott elfogadják-e a magyar jogosítványt. Amennyiben nem – mint például Olaszországban –, tanácsos kiváltani a nemzetközi jogosítványt, ami az eredeti jogosítvány lejártáig, de legfeljebb 3 évig érvényes. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénzt a nyugati gazdáknak

Kevesebb pénzt kellene a nyugati gazdáknak adni azért, hogy másra több jusson – állította… Tovább olvasom