Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Változások a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa körül

A mozgásukban korlátozottak parkolási igazolványa ez év július 1-jétől olyan „B” biztonsági védelmi kategóriába sorolt, közokiratnak minősülő okmány lett, amelyet ettől kezdve az okmányirodák (körzetközponti jegyzők) állítanak ki.
A régi parkolási engedélyt annak érvényességi idején belül 2005. január 1-jéig lehet közlekedési kedvezmények igénybevételére használni, utána automatikusan érvénytelennek tekintik az ellenőrzésre jogosult hatóságok.

A parkolási igazolványra jogosultak köre jelentősen kibővült: a jogalkotó kedvezményezetté tette a vakok, az autisták, a súlyos látási és értelmi fogyatékosok, tehát a mozgásukban nem mozgásszervi okokból korlátozottak csoportjait is.

Az igazolványt kérni kell személyesen. A jogosult helyett meghatalmazottja is eljárhat, ha nem képes az okmányirodában személyesen megjelenni. Az okmányirodai megjelenésben akadályozott jogosult az igazolvány kiadására irányuló kérelmét a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél is előterjesztheti.

A kérelmezőnek a következő okmányokat kell bemutatnia: a személyazonosító adatok ellenőrzésére szolgáló okirat, igazolvány; parkolási igazolvány igényléséhez szükséges jogosultság igazolása (orvosi szakvélemény); fénykép (személyes igénylés esetén az okmányiroda arcképmásfelvételt készít, és nem kell hozni fényképet); kitöltött kérelemnyomtatvány (amennyiben a települési jegyzőnél, illetve meghatalmazott által nyújtják be a kérelmet).

Bejelentkezni lehet személyesen vagy a következő információs telefonszámokon (96/500-301, illetve 96/500-311).
A győri okmányirodában az ügyintézés előzetes időpontfoglalás alapján történik a várakozási idő csökkentése érdekében.

Tekintettel arra, hogy a Belügyminisztérium az okmányirodák részére csak július második felében tudja biztosítani a parkolási igazolvány okmányokat, így a kérelmek benyújtására ugyan lehetőség van, de parkolási igazolvány kiadására csak a későbbiekben (előreláthatóan harminc napon belül) kerül sor. Ezért a győri okmányiroda azt kéri, hogy akinek még érvényes parkolási engedélye van, lehetőség szerint júliusban ne kezdeményezze annak cseréjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Pongó-per

Big Brother kontra Pongó. Még mindig nincs vége az ügynek. Tovább olvasom