Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Változások az adóslista körül

A banki adóslista működésének módosítása átláthatóbbá teszi a lakosság számára a rendszer működését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a központi  hitelinformációs rendszer (ismertebb nevén: Bankközi Adós- és  Hitelinformációs Rendszer, BAR) szabályozásának módosítása  átláthatóbbá teszi a lakosság számára a rendszer működését.  A BAR működését is szabályozó hitelintézeti törvényt (Hpt.) módosító törvényjavaslat vitáját már megkezdte a parlament, a  változások várhatóan 2006-tól lépnek életbe. 

Több adat a rosszul fizetőkről

A felügyelet előnyösnek tartja azt is, hogy a hitelintézetek az  eddiginél több információt kapnak majd a feketelistára került  ügyfelek kölcsönada-
tairól, ez ugyanis elősegítheti, hogy a  késedelmüket már rendezett ügyfelek ismét hitelhez jussanak.  
Marsi Erika, a PSZÁF főigazgatója a felügyelet keddi  sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: a felügyelet  változatlanul bízik abban, hogy létrejöhet a pozitív lakossági  adóslista, amely csökkentené a rendben fizető ügyfelek lakossági  kölcsöneinek kamatfelárát. Ehhez természetesen meg kell teremteni az  adatvédelmi feltételeket is – tette hozzá. 

Ki kerülhet be a rossz adósok sorába?

A BAR lakossági részével kapcsolatban számos, az ügyfelek  szempontjából előnyös változásra kerül sor. Így pontosítanák, hogy a  magánszemélyek milyen esetben kerülhetnek fel a feketelistára. Ennek  feltétele a törvénytervezet szerint az, hogy valaki legalább a  késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbért (2005-ben 57 ezer  forintot) kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több  mint 90 napon át késlekedjen.  

A BAR-ba bekerülő magánszemélyek esetében ezentúl nemcsak az  adott ügyfél személy- és lakcím-azonosító adatait, hanem a  kölcsönszerződés típusát, számát, megkötésének és lejáratának  időpontját, a hitel és a fennálló tartozás összegét is  nyilvántartanák.  

A pénzügyi intézményeknek a szerződés megkötését megelőzően  írásban tájékoztatniuk kellene adósukat arról, hogy személyes  adataik milyen esetben kerülhetnek be az adósnyilvántartásba.  Emellett 30 nappal az adatok BAR-ba való továbbítása előtt is  értesíteniük kellene az ügyfelet arról: tartozása akkora, hogy  felkerülhet a „feketelistára". Az adatok továbbításáról 8 napon  belül ugyancsak tájékoztatni kell az ügyfeleket. 

Egyszer ingyenes

Az ügyfelek a javaslat szerint évente egyszer ingyenesen,  bármelyik hazai hitelintézetnél tudakozódhatnának arról:  szerepelnek-e, s ha igen, milyen okból a BAR-listán. Az erről szóló  információt az adott hitelintézetnél maximum 9 munkanap múlva kapnák  meg zárt borítékban.  
Ha valaki álláspontja szerint jogosulatlanul került a listára,  kifogással élhetne hitelintézeténél vagy a BAR-t kezelő  adatközpontnál. A kifogást a kézhezvételt követő 15 napon belül ki  kell vizsgálni, s ha annak helyt adnak, az ügyfél adatait néhány  munkanapon belül törölni kell a tervezet szerint.  
A felügyelet  változatlanul bízik abban, hogy létrejöhet a pozitív lakossági  adóslista, amely csökkentené a rendben fizető ügyfelek lakossági  kölcsöneinek kamatfelárát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a vényfelírás rendje

2006. január elsejétől újra a korábbi gyakorlat szerint írhatnak fel recepteket az orvosok. Tovább olvasom