Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Változások január 1-jétől

Mától csökken a személyi jövedelemadó (szja), a távhő áfája, valamint a lakásvásárlási illeték, emelkedik viszont a jövedéki adó. Emellett szigorodik a büntető törvénykönyv, és módosul a KRESZ. Januártól közfeladatot lát el a gáz- és a villany-óraleolvasó, és változik a biztosítói kifizetés is a gépjárműkárok után.
Mától változnak az szja szabályai: az alsó adókulcs 17 százalékra, a felső pedig 32-re csökken. Az alsó sávhatár ötmillió forintra emelkedik. Megszűnik a magánszemélyek különadója.

2010-től az szja-adókedvezmények a családi kedvezmény és a hosszú távú megtakarításokhoz kapcsolódó adókiutalás kivételével megszűnnek. A kormányszóvivő korábbi közlése szerint a vállalkozások munkavállalók után fizetendő járuléka öt százalékponttal csökken, a tételes egészségügyi hozzájárulás és a kisadók eltörlésével pedig könnyebbé válik a munkahelyek megőrzése és újak teremtése. A vállalkozások különadója is megszűnik.

Emelkedik a jövedéki adó mértéke: január elsejétől 8 százalékkal nő a gázolaj, 8,9 százalékkal pedig a cigaretta jövedéki adója.

Ebben az évben - ha az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg a törvényt - vagyonadót kell fizetni egyes lakóingatlanok, a vízi és légi járművek, valamint a nagy teljesítményű személygépkocsik után.

A lakásvásárlási illeték 4 százalékra csökken, ám 4 millió forintig továbbra is csak 2 százalékos mértékű illetéket kell fizetni.

Januártól a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcs alá kerül a távhő.

A minimálbér 73.500 forintra nő. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló havi garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 89.500 forint lesz. A minimálbér esetében ez 2,8 százalékos, a garantált minimálbér esetében pedig 2,3 százalékos emelkedést jelent 2009-hez képest.

A közszférában a gyes-ről, gyed-ről visszatérőket saját kérésükre kötelező lesz részmunkaidőben foglalkoztatni legfeljebb a gyermek hároméves koráig.

2010-től azokban a családokban, ahol két vagy több aktív, tartósan munkanélküli van, csak az egyikük lehet jogosult rendelkezésre állási támogatásra (rát). 4,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj, elindul a nyugdíjprémium rendszere, és januártól folytatódik a nyugdíjkorrekciós program is. Január elsejétől megszűnik a keresetkorlát azok esetében, akik 2008. január 1-je előtt úgy vonultak nyugdíjba, hogy nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt. Szigorodik a büntető törvénykönyv: a pénzbüntetés kiszabható legalacsonyabb összege 3 ezer forintról 75 ezerre, legmagasabb összege pedig 10.800.000 forintról 108 millió forintra emelkedik; létrejön a központi szabálysértési nyilvántartás, amelynek célja, hogy nyilvántartsa a tettesek szabálysértési előéletét.

Január 1-jétől a 20 ezer forintot meg nem haladó tulajdon elleni szabálysértések ügyében nemcsak a jegyzőhöz, hanem a rendőrséghez is lehet fordulni, ahol a felderítés érdekében a "halaszthatatlan cselekményeket" el kell végezni, és a bejelentést fel kell venni. A kormányszóvivő korábban szólt arról is, hogy megerősödik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, törvényi erőre emelkedik a banki magatartási kódex egy-egy passzusa, és szigorodnak a gyorskölcsönök felvételének lehetőségei. Elindul a bölcsődei férőhelybővítési program - a kormány 2012-ig 15-16 ezer új férőhellyel kívánja bővíteni a nappali ellátást -, 15 százalékkal emelkedik a bölcsődei normatíva, és létrejön a családi gyermekfelügyelet intézménye. Idén már a 7. osztályos rászoruló gyermekek is ingyenesen étkezhetnek.

2010 januárjától 200 roma diplomás kezdheti meg határozatlan idejű munkaviszonyát a közigazgatás különböző szintjein. A kormány ígéretei szerint 2010 januárja és 2014 márciusa között Magyarország ötszáz cigánytelepe közül százat számolnak fel.

Január 1-jétől módosul a KRESZ: a közúti közlekedés szabályai több mint 60 ponton módosulnak. A változtatás célja a szabályosan közlekedők, a kerékpárosok, a gyalogosok védelme, az előírások egységesítése, egyszerűsítése, a szabálykövető magatartás erősítése.

2010 első napjától rendelet szigorítja az autóbontók működési feltételeit. A járművek bontásához január elsejétől a közlekedési hatóság által kiállított bontási engedély - bontási átvételi igazolás - lesz szükséges.

Január 1-jétől csak akkor fizetik ki a biztosítók a gépjárműkárok helyreállításához szükséges költségek bruttó összegét, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a munkálatok megnevezését, anyagköltségét, munkadíját és a fizetendő áfát.

Idén már nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, vagy a járadékra jogosító helyezését - például doppingolás miatt lefolytatott eljárás eredményeként - később elveszíti.

Péntektől a közfeladatot ellátó személyek közé tartoznak a gáz- és villanyóra-leolvasók.

Hatályba lép az élettársi kapcsolatok nyilvántartását létrehozó törvény is.

Az október közepe óta hatályos, az építőiparban jelentős problémákat okozó lánctartozások megfékezését célzó "Biztos kéz" programot január elseje után egy további lépéssel terjesztik ki. Így a 2010-ben meginduló közbeszerzési eljárásokban az építési beruházások esetében már kötelező lesz alkalmazni az építtetői fedezetkezelőt.

Olvasóink írták

 • 8. KolompárRómeó 2010. január 02. 20:50
  „Mondják már végre ki az elftársak, hogy megemeljük az adókat, ellenben ezért kaptok egy nagy lófaxt a pofátokba. És mindenki tudja, miről van szó. Nincs félrebeszélés.”
 • 7. hajnalka 2010. január 01. 18:00
  „Van az országban 200 diplomás roma? És egyből határozatlan idejű munkaviszony!
  Diplomás munkanélküli vagyok. Holnaptól romának vallom magam, az életszínvonalam úgyis közelíti a romatelepi szintet...”
 • 6. tzs 2010. január 01. 17:55
  „1: most a hülyét miért írtad nagybetűvel?:D:D:D
  3: gazdasági válság van... nyilván csak erre lehet számítani. -.-´ ahogy más országokban is. nem kell mindig sírni.”
 • 5. maradando 2010. január 01. 13:52
  „200-ezer egyetemistát a Roma közigazgatásba .
  Részlet egy 2210-ból szóló távlati tervezetből ." Merjűnk nagyot álmodni"! :-)”
 • 4. Zotty 2010. január 01. 13:34
  „200 roma a közigazgatásban:
  Ez véletlenül nem hátrányos megkülönböztetés a nem romákkal szemben?? Ja, ilyen esetben az egészséges verseny akadályozását roma integrációnak híják.”
 • 3. maradando 2010. január 01. 11:26
  „Bár a remény hal meg utoljára,de sajnos egy évig az életszinvonal biztisan nem fog emelkedni.
  Az árak emelkedésére ,és a nem-létező "jólétre" lehett számitani ! :-((”
 • 2. achilleus 2010. január 01. 10:30
  „"Idén már nem kaphat életjáradékot az az olimpiai érmes sportoló - sem edzője vagy özvegye -, akit szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt a bíróság, (...)"

  Ezt a rendelkezést a volt miniszterelnökökre is ki kell majd terjeszteni.”
 • 1. KamuNeni 2010. január 01. 10:07
  „Sok Hulye seemi ertelme torvenyek a legtobb ezek kozul. Csak a nvekedest gatolja nemelyik. Dehat magyarorszagrol van szo es ez enm meglepo.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy szórakozóhelyen

Robbanás történt csütörtök éjszaka egy szigetszentmiklósi szórakozóhely pincehelyiségében, többen… Tovább olvasom